Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна

Колко текст трябва да има една детска книга?

28 септември 2023
Колко текст трябва да има една детска книга?

"О, не, няма да купуваме, има много малко текст!" - често чуваме подобни възклицания, когато продаваме книгите си по изложения. Къде е тънката линия между обема на текста и илюстрациите и възрастта, за която една детска книга е подходяща. Ще се опитаме да дадем отговор на този въпрос.

Книгите имат общо взето две предназначения - забавление и образование. Ние в издателство "Ракета" вярваме, че хубавите книги винаги ни учат нещо дори това да е замаскирано под красиви илюстрации и интересни истории. 

Защо дължината на текста не е определяща за възрастта на читателя

"А поезията" би си казал някой, тя е кратка форма, но може да бъде много задълбочена. 

Чудесен пример! Понякога, дори в детските книги, чрез много малко текст се поднасят сложни и трудни теми, които изискват по-задълбочено осмиляне и емоционална интелигентност. Има нежни и затрогващи истории, които въздействат най-силно на възрастните, макар прикрити в богато илюстрирани детски книги. 

Ви имате ли любима детска книга, чиято история ви вълнува и до днес?

Темата, темата, тя е важна

Забелязали смче родителите неведнъж се обръщат към книгите за помощ, когато се опитват да обяснят на децата трудна ситуация. Можем да дадем такъв пример със смъртта на близък човек или случай на агресия в училище. Когато децата слушат или прочетат история, в която нещо подобно се случва те съпреживяват  заедно с героите и изграждат емоционална интелигентност. Обикновено този тип книги не са обременени с дълги текстове, а историите са простички, но докосващи дълбоко. Това е още един пример да не отхвърляме детска книга на база дължината на текста. 

Детето ще я прочете за един час и после какво, това са пари на вятъра

Истина и неистина едновременно. Кратките текстове се четат бързо, но забелязали ли сте, че децата обичат да препрочитат едно и също нещо много пъти? В ерата на еднодневките и прекалената консумация, нека помислим за живота на една детска книга. Предназначението й не е да бъде прочетена веднъж и архивирана в библиотеката. Книгите не са алтернатива на TikTok или YouTube. Те са остров, на който се връщаме многократно. Интеракцията с книгите излиза извън четенето като акт - те пораждат въпроси и теми за обсъждане. Илюстрациите крият в себе си нови светове и провокират фантазията. 

Затова нашето разбиране е, че не дължината на текста е определяща за ценноста на една книга, нито за подходящата възраст на читателя. Избирайте книгите осъзнато и с любов към четенето. 

“На драго сърце щях да оставя много пътеки неизбродени, ако някой ми кажеше: “Това е пътека на име Приятелство, това е поляна на име Обич, това е сенчесто кътче на име Убежище”
“Куче на име Коте среща Коте”, Томи Контио

Сподели: