Социални Мрежи

Усъвършенстването на вътрешните ви ценности.

18 октомври 2023
Усъвършенстването на вътрешните ви ценности.

? Усъвършенстването на вътрешните ви ценности.

Какво представляват те? Как влияят в живота ни и как подбираме ценностите си? Може ли да ги променяме и знаем ли какво са те в действителност?

❤ Ценностите са набор от етични възгледи на даден човек, които служат като стандарт за неговото поведение във всички ситуации. Ние вземаме решения въз основа на моралния ни кодекс и спрямо него категоризираме по важност нещата и събитията от живота ни.

❤ Ако някой цени здравето си, ще се ръководи от възгледите си и ще живее здравословен начин на живот.

❤ Ако някой цени семейството повече от работата си, ще прекарва повече време с тях, отколкото в офиса. Същото важи и в противоположния случай. Ако някой обича работата си и му се налага да остане до късно в офиса, той ще вземе решение, базирано на йерархията си от ценности.

? Първият ми въпрос към вас е: „Какви са вашите ценности?“. Кога за последно се замислихте върху ценностната си система? Едно много добро упражнение за този случай е да вземете лист хартия и химикал и да изброите кои са най-важните неща за вас. Интересен въпрос. Задайте си го още веднъж. Дали са парите, работата, личните успехи, пътуването, свободата, приключенията, сигурността, любовта? Отговорът на тези въпроси ще ви даде представа за приоритетите ви. Отделете време и се запитайте кои са най-важните неща в живота ви. Когато списъкът е готов, запитайте се кои от изброените неща са най-важни за вас? По този начин ще започнете да формирате йерархия на моралните ценности.

? Веднъж щом видите какви са истинските ви ценности, ще придобиете представа и какво точно мотивира поведението и решенията ви в определени ситуации. Много бързо ще осъзнаете, че държанието и представянето ви пред света се определят от тази структура от ценности, за която много други хора или си нямат понятие, че съществува, или отдавна не са преразглеждали.

Питър Сейдж, Успехология

Сподели: