Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
  • Начало /
  • Новини /
  • Обичайте хората, използвайте вещите или защо да не се поддаваме на манията "Черен петък"

Обичайте хората, използвайте вещите или защо да не се поддаваме на манията "Черен петък"

10 ноември 2023
Обичайте хората, използвайте вещите или защо да не се поддаваме на манията "Черен петък"

Не се съобразяваме с възможностите си.
Купуваме неща, които всъщност дори не искаме.
Придобиваме, за да впечатлим другите.
Оставяме настрана собствените си ценности заради краткотрайни усещания.

Създадохме тази статия, за да ви помогнем да погледнете трезво към манията за пазаруване и да ви подтикнем да вземате по-добри решения за себе си и живота си. 

Някога виждали ли сте как група баракуди нападат обект на повърхността на водата? Гледката е невероятна. Виждат нещо лъскавко и веднага реагират по начина, по който реагират всички останали баракуди. Те си нямат ценности. Просто се втурват към поредното блещукащо нещо. И ние, хората, сме склонни да правим същото. Следваме моди, задлъжняваме, кандидатстваме за позиции, които изобщо не ни харесват, за да можем да си позволим нова кола и да шофираме с нея до въпросната работа. Лъжем, мамим и крадем. Строим живота си на базата на компромиси. Но ако си готов да правиш компромис с всичко, накрая наистина правиш компромис с всичко. Дори с ценностите си.

Най-добрият начин да живееш смислено, е, като изравниш краткосрочните си действия с дългосрочните си цели. Трябва да се стремим бъдещото ни Аз да се гордее с настоящото. В противен случай ще се стрелкаме от едно приятно изживяване към следващото и дори на момента да се чувстваме добре, в крайна сметка ще се окажем изправени пред разрушителна празнота. Съществуват поне две причини, поради които хората не са наясно какви са собствените им ценности. Първо, не отделяме време да си зададем този въпрос и ги оставяме да се формират според поп културата, медиите и влиянието на другите хора. Второ, не си даваме сметка, че някои ценности са по-важни от други.

Гледаме кантара в банята и си въобразяваме, че скалата му отразява дали сме добре. Гледаме цифрите в банковите ни извлечения и си въобразяваме, че те са показател за щастие. Гледаме вещите в дома си и си въобразяваме, че измерват някаква степен на завършеност. Подобни очаквания само нарастват с времето. Онова, което преди е било голяма надежда, се превръща в нещо нормално. Създава се хаос. Противоотровата срещу този хаос звучи малко парадоксално: за да възстановим реда в живота си, трябва да занижим очакванията и да повишим стандартите си.

Избирайте внимателно какво купувате и не се поддавайте на манията за пазаруване само заради самото пазаруване. Помислете кои са наистина важните неща. 

Обичайте хората, използвайте вещите, защото обратното никога не работи. 

По материали от книгата, "Обичайте хората, използвайте вещите" 

Сподели: