Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
  • Начало /
  • Новини /
  • Пет идеи за намаляване на консумацията, разходите и напрежението в дните преди Коледните празници.

Пет идеи за намаляване на консумацията, разходите и напрежението в дните преди Коледните празници.

15 декември 2023
Пет идеи за намаляване на консумацията, разходите и напрежението в дните преди Коледните празници.

Край на годината, крайни срокове, отчети, Коледното тържество на децата, подаръци за колегите, партито в офиса, пазаруване...

Сякаш предпразничните дни се превръщат в центрофуга от емоции и усилия хвърлени напосоки.

Намерете няколко минути днес, да вдишате и издишате и да зареете поглед в далечината. Коледните празници са момент да прекараме спокойно време с близките си, да се насладим на мигове, които иначе отсъстват от ежедневието ни. Да споделим с усмивка времето и храната си.

Знаем, че звучи като клише, но ето пет идеи за намаляване на консумацията, разходите и напрежението в дните преди Коледните празници.

  1. Подаръците – поръчайте онлайн, доверете се на местни производители и фирми, подарете символични неща. Не е нужно да харчим безразборно просто, за да има. Жестовете на внимание, миговете заедно, домашният уют и вкус са най-приятните подаръци.
  2. Времето – то никога не стига нали? Е помислете отново. Някои от вашите подаръци могат да бъдат „Ваучери за време“ – време, което да отделите на децата или близките си, когато те имат нужда. Разходки сред природата, гледане на филм заедно или обсъждане на слушаното през годината в Ще забележите, че когато изберете да сте осъзнато тук и сега, времето работи във ваша полза. Никой няма да помни идеалната пълнена пуйка или най-вкусния тиквеник, ако те не са били част от спокойна атмосфера наситена с безусловна любов.
  3. Храната – нечетен брой постни ястия, перфектно завъртяни сарми, пълнена пуйка, свинско печено, баница с късмети, тиквеник – не е нужно да изброяваме още и още. Всички тези ястия са вкусни, но изискват доста време и ресурс за подготовка, а когато дойде моментът да ги изядем сякаш всеки сяда на масата с препълнен стомах. Изберете едно или две ваши любими блюда и подгответе тях. Прекаляването с храна не е полезно нито физически нито за работата на мозъка ни. Вместо да се местим от софра на софра планирайте разходки в природата, планински спортове или друго пълноценно време на открито. Този вид храна ще ви зареди с много повече позитивни емоции и хормони на щастието.
  4. Грижа за себе си – вместо да политате в спиралата на предпразничната лудост и да я подхранвате, чрез напрежението си, отворете време за себе си. Когато сме нервни и изтощени по време на почивните дни не правим услуга нито на близките си нито на себе си. Едва ли някой ще ви се разсърди ако получи от вас чифт вълнени чорапи гарнирани с усмивка и прегръдка. За всички, които ви обичат вашето здраве е най-важно, дори да не го осъзнават в момента.
  5. Децата – традиционно около тях има много предпразнични ангажименти. Празненства, концерти, размяна на подаръци и какво ли още не. Отделете време да поговорите с деца, че тези ангажименти са и напрягащи и изискват допълнителен ресурс от вас. Поканете ги да се включат в подготовката като помогнат за опаковане на подарък, избор на тоалет за тържеството или други дребни задачи. Така ще съпреживеете моментите по-усмихнати, а те ще разберат, че многото малки задачи понякога водят до натрупване на умора.

Пожелаваме ви повече спокойствие и по-малко стрес, за да бъдат и празничните дни пълни с вълшебни моменти. А ако търсите идеи за подходящи книги за подарък, прочетете тук.  За нас ще бъде удоволствие да опаковаме поръчаните книги празнично за вас. 

Сподели: