Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна

Kакво е важно (за нас) в илюстрациите на детските книги?

11 януари 2024
Kакво е важно (за нас)  в илюстрациите на детските книги?
 
 
 

Илюстрациите са неделима част от детските книги. Те разпалват въображението, допълват историята и просто правят всичко по-забавно и интересно. Изборът на книги е субективен процес и трудно можем да го сложим в рамки, същото важи и за илюстрациите. В тази статия ще ви разкажем кое е водещо за нас, в издателство „Ракета“, когато избираме илюстратори и книги, които да включим в портфолиото си.

Често чуваме различни възклицания относно книгите в нашето портфолио – те варират от „шантави“, „различни“, „красиви“ до „грозни“ и „ужасни“. За изкуството няма вкус и всичко е в голяма степен субективно, но ето какво е важно за нас, когато избираме и харесваме дадени илюстрации или илюстратор.

  • Очакваме илюстрациите да допълват и обогатяват текста на книгата. Децата, когато са читатели и когато им четем, очакват да потънат в историята. Избираме и издаваме книги, които са богато илюстрирани на всяка страница. Вярваме, че това е верния път към малките читатели.
  • Едно от основните ни търсения е илюстраторът да има собствен характерен стил. Да бъде разпознаваем сам по себе си и когато видим книга илюстрирана от него или нея веднага да разберем това. Вярваме, че артистичният потенциал на художника се развива и разкрива с времето, но собственият стил е отличителна черта. Той учи децата на свобода, на това, че не е нужно да са като другите и че нещата могат да се изобразяват по много различни начини, но вътре си остават същите.

 

  • Да не са реалистични. Може би звучи странно, но всъщност много повече обичаме и харесваме абстрактните и смели илюстрации, които предизвикват въображението ни. Понякога избираме книги с минималистични, а друг път с детайлни илюстрации, понякога те са дигитални, а друг път нарисувани на ръка. Но всички те са обединени от това, че предизвикват усмивка на лицата ни. Обичаме да показваме на децата, че да излизаш от рамките и очакванията всъщност е най-забавното нещо на света.

 

  • Може би вече усещате, че обичаме весели и нарисувани с чувство за хумор илюстрации. Обичаме усмивки да красят автомобилите, муцуните на кучетата и дори слънцето и луната. Иска ни да се да съхраним детското в децата и в себе си, чрез вярата, че във всяко нещо има положителна енергия, а всички ние живеем в една подкрепяща Вселена. Не ни разбирайте погрешно – в някои от книгите ни има трудни въпроси и тъжни моменти, но някъде там се крият и усмивки, защото животът продължава напред.

 

  • Шантави и неочаквани – това е любимият ни вид. Наивистични, размазани и дори смешни и защо не! Детските книги ни позволяват да развихрим въображението си, да мечтаем и да виждаме невидимото в живота. Просто трябва да сложим шантавите си очила, през които животът изглежда вълнуващ. Знаем, че книгите ни не са за всеки вкус, но вярваме, че когато поднасяме на децата възможност да видят различни илюстрации ние разширяваме техния мироглед, възгледите им за това какво трябва да бъде изкуството и ги правим по-смели художници и артисти.

 

Може би вече ни познавате малко по-добре и разбирате какво стои зад изборът ни на книги и илюстратори. Ние сме смели мечтатели, а на ракетата ни има място и за вас, заповядайте!

Сподели: