Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна

Ден на розовта фланелка 2024

28 февруари 2024

Днес е ден на розовата фланелка – децата в училище обличат розови тениски и по този начин се обявяват против тормоза в училище. Как може да помогнете на децата си да се справят с тормоза в училище и да споделят с вас ако са свидетели или обект на тормоз. Ето няколко превантивни мерки, които са в помощ на родителите и децата.

  • Използвайте всяка възможност за разговор. Можем да сме нащрек за ситуации в училище, на площадката, във филми или в новините. Добре е да използваме всяка подобна възможността да поговорим с децата си по темата и да обсъдим как реагират участниците,  какви е възможно да бъдат причините за тяхното поведение. Как бихме реагирали ние в тази ситуация
  • Обсъдете кои са възрастните, на които детето ви може да се довери. Потвърдете с детето си на кои учители или други специалисти в училище може да има доверие. Уверявайте го редовно, че вие сте човека, на когото може винаги да се довери дори да се срамува, да смята, че е извършило нещо нередно или да се страхува. Нека винаги вижда във вас защита, приемане и сигурност.
  • Научете детето на основни методи за защита. Уверете дето си, че в ситуации, когато е свидетел или обект на тормоз е уместно да вика „Помощ!“ много силно, да избяга в най-близкото безопасно място с възрастни – например в училищната сграда, учителската стая, близък магазин и да сподели какво се случва. Да изчака помощ там.
  • Изграждайте самочувствие всеки ден. Работете ежедневно над това да изграждате самоувереност в детето си. Така то ще знае, че трябва да отстоява правата си, че при ниакви обстоятелства не бива да приема ролята на жертва, че подобна ситуация не е повод за срам.
Сподели: