Социални Мрежи
  • Начало /
  • Новини /
  • Тревожността в ежедневието ни и няколко техники за справяне с излишния стрес

Тревожността в ежедневието ни и няколко техники за справяне с излишния стрес

12 март 2024
Тревожността в ежедневието ни и няколко техники за справяне с излишния стрес

Имате ли усещането, че живеете с непрекъсната тревога – за децата, за работата, за трафика, за родителите си? Колко пъти днес бяхте споходени от притеснения и мисли за нещо, което може би ще се случи или пък се е случило в миналото, но ви напомня за себе си? Не сте единствени. Всеки от нас е жертва на стреса понякога, а според последни проучвания 301 милиона човека в света страдат от тревожност и свързаните с нея проблеми.

В тази статия решихме да ви предложим пет идеи, които ще ви помогнат да преодолеете тревожността и да водите по-спокоен и уравновесен живот.

  1. На първо място ще започнем с дисциплината на спокойствието. Може би ви звучи абсурдно, но е напълно възможно да си наложите да бъдете спокойни. Дисциплината е важна, защото без нея не може да контролирате ума. Ако не може да контролирате себе си, се превръщате в жертва на вътрешният си диалог. В съвременният свят трябва да положим усилия, за да си наложим да прекарваме самостоятелно време в тишина и спокойствие. Активните дейности ни дават удовлетвореност и усещане за успех, но са съпътствани и от стрес и тревожност. Тихото време, спокойствието и тишината придават по-голяма значимост на вътрешното ви Аз. Изключете телефона, разходете се навън, постойте в тишина. Бъдете дисциплинирани!
  2. Не осъждайте и не критикувайте. Какво общо има това с тревожността ни, може би се питате? Когато съдим и критикуваме хората лично, ние ограничаваме реалността до собствените си преценки. Ограничавате себе си, както и възможностите си. Ако не съдите и не критикувате вие отправяте посланието: „Аз съм безкраен. Нека хората бъдат каквито са си. Може би действат по начин, който не бих избрал за себе си, но аз не мога да определям какви да са другите.“ Така, известна част от тревогите и „нервите“ ви ще отпаднат. Избирайте без да съдите, позволявайте на хората да бъдат такива, каквито са и ако не ви харесват – отдръпнете се.
  3. Не се вкопчвайте. Да, знаем – училището е важно, работа не може да се намери, къщата е мръсна, колата издава странен звук, точно този вид мляко го няма в магазина. Не може да сте сигурни, че изборите ви са винаги правилни и че зад ъгъла не ви очаква нещо страхотно, замаскирано като провал. Свободни сте, когато не сте вкопчени в нещата. Когато дадем на хората пространство – те обикновено остават завинаги, ако не настоявате нещата да се случват на всяка цена, обикновено обстоятелствата ви водят към нещо още по-добро. Не отъждествявайте сигурността с притежанието. Бъдете свободни вътрешно.
  4. Постоянно пречиствайте себе си. Бъдете бдителни срещу излишните негативни новини, клюките, злословията, конспирациите. Внимавайте какви думи произнасяте и не давайте израз на негативната енергия, когато говорите. Пречиствайте чувствата си и когато почувствате тревожността да ви връхлита – изключете източниците на негативна информация и енергия. Може да са хора, може да са новините, може би просто не храсвате работата си. Анализирайте емоциите си редовно и „хващайте“ на време връхлитащото безпокойство. Някой ви засича с колата на пътя? Не се косете, най-вероятно този човек има по-големи проблеми от вас. Нека избърза, за да ги реши, а вие продължете спокойно по пътя си. Да пречиствате себе си, означава да пазите енергията си и да не я пилеете за маловажни неща.
  5. Уважавайте всичко живо и наблюдавайте красотата. Да, знаем – лесно е да уважавате хората, които познавате и са ви приятели, но какво да правим с всички жестоки и мрачни хора около нас? Вместо яд, стрес, желание за отмъщение и безсилие към несправедливостите на живота, може да се опитате да изпитвате състрадание. Не е нужно да подкрепяте или одобрявате войната, катастрофите или жестокостта към животните, но проявявайте неутралност. Оставете ги намира, да търсят своя път и се фокусирайте върху красивата част от живота. Зачитайте живите същества, бъдете човек с голямо сърце и насочете любовта си към всичко живо. Чрез уважение генерираме внимание и любов и опознаваме себе си. Възприемането на духовен поглед към живота ще ви смири.

Ако тези идеи ви харесват, помислите дали да не прочетете книгата „Безкрайният АЗ. 33 стъпки към възвръщане на вътрешната сила“ написана от Стюард Уайлд.

Сподели: