Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна

25 март - ден на европейските автори с издателство Ракета

25 март 2024
25 март - ден на европейските автори с издателство Ракета

Золотан Циган –  Унгария

Той работи цял живот в телевизионното и филмовото изкуство като редактор и режисьор на телевизионни предавания и филми. С 21 продукции зад гърба си и 7 награди той е един от най-популярните филмови артисти в Унгария. Любовта му към поезията и към конете го съпътстват през целия му живот. И когато става баща, поетичното му хоби остава на заден план. Във вечерите, когато приспива децата си, той им разказва историите на двата палави коня – Чудо и Пакост. Те оживяват в две детски книги, които печелят наградата „Книга на годината“ в две последователни години. След смъртта му през 2011 година двете палави кончета Чудо и Пакост заживяват свой собствен живот и се превръщат не само в любимци от книгите за всички унгарски деца, но и главни герои в множество театрални постановки.

 

Томи Контио – Финландия

Изключителен поет, Томи Контио е носител на много награди за поетичното си творчество. Обръща се към детските книги през 2000 година и още с първата си книга печели Финландската национална награда за детска книга. Изключителен любител на природата той често прекарва дни в преходи далеч от уюта на своя дом. От плодотворната му колаборация с Елина Варста се раждат пет детски книги, три от които са преведени на български език. През 2023 година, той беше гост на Софийския литературен фестивал за деца и младежи. В поредицата си „Куче на име Коте“ иска да предаде посланието, че точно когато се чувстваш изоставен, самотен и отхвърлен помощта може да дойде от някой също толкова самотен и отхвърлен като теб самия.

Ана Онихимовска – Полша

Автор на над 50 детски книги тя е била президент на полската секция на наградите IBBY от 1993 до 2005 година. Едни от любимите й хобита са танците и кънките на лед, които тя за известен период успява да съчетае като танцува в група по фигурно пързаляне. Все пак отдава живота си на писането за деца, като в библиографията й освен впечатляващо количество книги има много сценарии за театър, радио и телевизия. Едно от характерните й умения е да пише за трудните теми в книгите си по начин достъпен за децата. Известна е с това, че феновете й изпращат много писма и тя поддържа лична комуникация с читателите си. На български можем да се насладим на поредицата й за Булбес и Ханя Хартийката, в която предстоят две книги през тази година.

Онджей Хорак – Чехия

Автор на десетки сценарии и книги свързани с изкуството, Онджей Хорак работи като куратор на изложби и галерии през целия си живот. Едно от хобитата му – футболът играе толкова голяма роля в живота му, че посвещава години от живота си да играе и пише и за футбол, като създава мащабен документален филм по темата, който не вижда бял свят. Създава и поддържа с години футболен отбор от хора на изкуството. На българските читатели е познат с иновативната книга за изкуство „Защо на картините не им трябват заглавия“ създадена в партньорство с илюстратора Иржи Франта.

Даниеле Моварели – Италия

Даниеле Моварели е пионер в горила маркетинга в Италия, но отделя значителна част от времето си да пише за малки деца и читатели в началния етап. В партньорство с илюстраторката Аличе Копини – имат пет издадени книги. Познат е на българските читатели с философската картинна книга „Господин Вървими“. Голямата новина е , че ще очакваме дуото автор и илюстратор като гости на Фестивала на книгата за деца и младежи тази година в края на месец май.

Юстина Беднарек – Полша

Тя започва кариерата си като редактор на женско списание и е специалист в романтизма в продължение на дълги години. През 2004 дебютира в детската литература и се превръща в една от най-обичаните полски писателки. Най-популярните й книги са от поредицата „Невероятните приключения на десет чорапа“, която печели няколко награди с дебюта си през 2015 година. Очакваме още две от книгите й за палавите чорапи на български език. Юстина вярва, че едно от най-важните неща за детските книги е как изглеждат, затова си сътрудничи с илюстратора Даниел Делатур за повечето си книги. Във всяка своя история тайно пише за хората от близкото си обкръжение и обича да използва реални характери и случки, за основа на детските си книги.

Барбора Кларова – Чехия

Заедно с Томаш Кончински тя е автор на една от най-авангардните детски книги в нашето портфолио. Джаз певица и цигурлар, артист и титуляр на наградата „Най-приятен женски глас в радиото“ в Чехия тя се изявява в много области. Писането е неизменна част от живота й и макар зад гърба си да има само 3 детски книги, тя печели наградата Магнезия Литера с дебютната си книга позната на нашите читатели като „Грешкомир и Петнислав“. Наскоро Барбора Кларова участва в експеримент за изучаване на реакциите и процедурите при здравословен проблем на членовете на екипажи на космически полети.

Сподели: