Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна

Започва инициативата „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!“

31 август 2020
 Започва инициативата „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!“

В навечерието на новата учебна година стартира националната кампания „Купи 1 книга. Дари я на своето училище“. В основата на акцията, инициирана от Асоциация „Българска книга“ и подкрепена от Министерство на образованието и науката, стои идеята на първия учебен ден учениците да занесат в училище нова книга. С този символичен акт децата не само ще споделят любимите си книги с приятели и съученици, но ще се превърнат в своеобразни посланици на четенето.

Кампанията „Купи 1 книга. Дари я на своето училище“ ще допринесе за обогатяване на училищните библиотеки с нови заглавия, а също така и за създаване на класни библиотеки, което е в унисон с политиката на Министерството за подобряване на образователната и библиотечна среда в училищата.

„Инициативата е естествено продължение на кампанията „Купи 1 книга“, стартирала по време на кризисната ситуация около епидемията от COVID-19, под надслов „За да я има книгата“. Само за няколко дни тя успя да обедини над 200 издателства и онлайн книжарници, както и авторитети като Факултетът по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в една обща кауза – да помогнем на книгата, да я съхраним като ценност и да гарантираме нейното бъдеще.“, споделят организаторите на инициативата.

Мисия на „Купи 1 книга. Дари я на своето училище“ е да утвърди четенето като ценност и да отправи послания, свързани с книгата като национално богатство. Целта на кампанията е да насърчи училищната общност да покаже своето отношение към литературата и книгите, а превърне учениците в посланици на четенето, които, споделяйки любимите си книги, да дадат своя принос към училищния живот и образователния процес.

„Тази година е по-различна, по-различен ще е и първият учебен ден. От всички нас зависи да го превърнем в специален! Да променим правилата, да го направим още по-запомнящ се, да сложим началото на една голяма промяна! Призоваваме децата и техните родители – на първия учебен ден купете нова книга и я дарете на своето училище! Превърнете се в посланик на четенето, споделете любимите си книги с приятели и съученици. Нека заедно превърнем книгите в символ на началото на новата учебна година и в знак за любовта ни към четенето.“, призовават организаторите.

 

Инициативата е организирана от Асоциация „Българска книга“ и се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

 

Издателство „Ракета“ подкрепя със звезден ентусиазъм кампанията „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!“.

Ако искате да участвате с нея, избирайки наши заглавия, сме подготвили за вас кратък списък с препоръки:

За ученици от първи до четвърти клас:

 - Българските букви. Оцветяване, рисуване, любопитни факти

 - Приключенията на Лиско по море

 - Къде отива боклукът?

 - Съкровищата на България

За ученици от четвърти до седми клас:

 - Как да бъда ЯК

За ученици от от седми до дванайсти клас, както и за техните учители:

 - Безграничният потенциал

Сподели: