Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна

Тенденции и теми за размисъл в книгоиздаването

23 април 2024
Тенденции и теми за размисъл в книгоиздаването

В международния ден на книгата и авторското право бихме искали да ви запознаем с някои нови тенденции свързани с темата. Вярваме, че когато сме информирани вземаме по-добри и осъзнати решения. Вместо просто да се поздравяваме взаимно на 23 април и да правим отстъпки на книги, може би е добре да се замислим как се променя книжният бранш и за читателите и за издателите.

  1. Кога можем да говорим за авторско право?

В Америка, която е безспорен лидер в темата вече има поправки в законите, които гласят, че за авторско право можем да говорим само когато има автор човек Тоест текстовете и илюстрациите създадени чрез изкуствен интелект не са обект на авторско право и защита. Извън законовите формулировки, обаче има голямо сиво поле, в което много детайли остават неясни.

В ръцете на издателите стои задачата да определят ясно ролята на ИИ в книгоиздаването. Докато някои традиционалисти смятат, че такава няма, други специалисти вярват, че навлизането на ИИ е неизбежно във всяка сфера на живота. От нас зависи да решим как технологиите ще допринасят към работата ни, вместо да ни ощетяват и да я отнемат.

Преди дни имаше новина, че Meta са обмисляли закупуването на едно от най-големите издателства в света с цел да получат достъп до текстове, чрез които да обучават ИИ. Шокиращо или не, това е факт.

  1. Аудио и дигитални формати, които преразказват книгите набират все по-голяма популярност.

Преразказаните накратко книги в аудио или видео формат упорито и постоянно набират популярност. Дали това  е „кражба“ от типа клик бейт или допринася и помага на авторите остава спорен въпрос. Макар да има множество подобни аудио книги, които се продават в платените платформи като Сторител.бг подобни видеа могат да се открият и свободно достъпни в YouTube и TikTok. Обезсмислят ли тези преразкази усилията на авторите остава спорно. Тенденцията засяга най-вече нехудожествените книги и тези в областта на само помощ, бизнес, популярна психология и популяна наука.

  1. Забрана за обучение на ии

Все по-често в договорите за авторско право виждаме клаузи, които изрично забраняват използването на илюстрациите и текста за обучение на изкуствен интелект. Може да звучи като изхвърляне, но истината е, че машините все още нямат собствен стил. Повечето изображения и текстове, които виждаме генерирани дори от най-добрите алгоритми могат да копират много добре зададена стилистика, но не са способни да покажат нещо новаторско. Специфичното е, че с голяма лекота създават обеми от текст и детайлни илюстрации, които биха отнели на човек много дълго време да ги създаде. Очакваме да видим как в близко бъдеще художниците и писателите сами използват технологиите, за да улеснят и ускорят работата си.

  1. Технологиите са неизбежна част от връзката между издателите, авторите и читателите.

Тенденциите потребителите да консумират все по-кратки форми на съдържание като видеа в TikTok или забавни мемета отнемат вниманието от книгите като медиен формат. В ръцете на авторите и издателите стои въпроса как да създадат мост между читателите и продукта си, използвайки тази тенденция. Продажбата на книги изглежда невъзможна, ако не е опосредствана от социалните мрежи. И все повече, когато говорим за книги това ще се случва онлайн чрез видео, кратък текст или фотосесия за Instagram. Способността да владеем социалните мрежи вече е неизбежна част от издателския процес.

 

  1. Новите модерни професионалисти

Специалности като лингвистика, филология и езикознание, които бяха в голяма степен приложими най-вече в книгоиздаването и свързаните индустрии днес стават търсени за обучение и работа с изкуствен интелект. Изненадахте ли се? Оказва се, че това са  едни от най-търсените специалисти и издателствата ще имат сериозна конкуренция при намирането на кадри, които най-вероятно ще започнат да изтичат в посока към високо технологичните компании. Още едно предизвикателство или пък възможност?

 

Книгите са богатство – съхраняват езика, културата и многообразието на една нация. В деня на авторското право ви призоваваме да правите осъзнат избор, когато консумирате книги. Пиратството добавя още едно препятствие в процеса на книгоиздаване. Бъдете отговорни читатели.

Благодарим ви!

Сподели: