Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
  • Начало /
  • Новини /
  • Как да избираме подходящи книги, които ще допаднат на начинаещите читатели и какви грешки е възможно да  допуснем

Как да избираме подходящи книги, които ще допаднат на начинаещите читатели и какви грешки е възможно да  допуснем

26 април 2024
Как да избираме подходящи книги, които ще допаднат на начинаещите читатели и какви грешки е възможно да  допуснем

Списъци с книги за ваканцията, препоръчителни четива, задължителни текстове…. Ние, родителите често изпълняваме изискванията на учителите и системата без да ги подлагаме на съмнение. В много случаи, обаче срещаме стена на отпор от страна на децата. Но, защо ли?

„Трябва да прочетеш класиките, това е ценност, това е ВАЖНО, така се става човек…“ – все доводи, които не достигат до начинаещите читатели.

А, каква е целта на лятното четене наистина?

Четенето през ваканцията има няколко важни цели, ето кои са те

  1. Да затвърди и упражни умението за четене създадено през годината

Всяко дете е на различно ниво в края на учебната година. Без значение дали говорим за първи, втори, трети или четвърти клас, децата усвояват умението за четене с различна скорост. Една от най-големите ни грешки би била да ги сравняваме с другите деца и да им внушаваме, че „не стават“, защото сричат или не четат гладко. Ето защо вместо да се възмущаваме, че детето ни срича във втори клас е добре да подберем книги, които имат кратки текстове съобразени с интересите му. Да го подкрепим, а не да го унижаваме и плашим като му поставяме задачи, които изглеждат заплашително трудни.

  1. Да разшири речниковият си запас. Често сме свидетели на възмущения, че днешните деца не знаят добре български език, речникът им е беден, а речта им изобилства от английски думи.

Детските книги имат силата да въвеждат нови термини и да обогатяват езиковата култура на децата. Чрез поетичните си текстове те фино представят красотата на езика и са пленителни дори за възрастните читатели. Тук като родители често допускаме грешката да поднасяме на децата класически текстове, които съдържат твърде много архаизми. Четенето е трудно умение, а когато текстът изобилства от красиви, но неразбираеми думи задачата на начинаещият читател става все по -сложна. Не искаме да откажем децата си, когато сляпо им подаваме текстове несъобразени с уменията и речниковият им запас.

  1. Да развие емпатия и емоционална интелигентност

Когато децата четат подходящи книги те съпреживяват приключенията на героите Преминават през тъжното, страшното, трудното, приятелството и любовта и се подготвят за подобни ситуации в живота. Тук е изключително важно да подбираме книги, с чиито герои, ситуации, среда те могат да се асоциират. Обърнете внимание дали предметите, действията и предизвикателствата в подбраната от вас книга говорят нещо на детето ви или са му напълно чужди и неразбираеми. Много родители не одобряват съвременните тенденции в книгите за малки читатели, но тези книги отразяват реалността на децата и са близки то тяхното светоусещане и преживяване в клас и сред приятелите.

  1. Да развие способността на мозъка за четене с разбиране, за асоциативно и критично мислене и когнитивните умения.

Звучи страшно важно и е така. Трудно е, обаче да обясним на децата си тази нужда от развитие на мозъка и мисленето им и връзката с четенето. Ето затова един от най-добите подходи е да намерим време всеки ден да обсъждаме с тях героите, приключенията и случващото се в книгата, която четат. Да ги оставим да ни разкажат, дори да ни е досадно и скучно, да споделят впечатления и да ги попитаме: „А ти как би постъпил? Щеше ли да те е страх? Предвиди ли, че приключението ще се развие в такава посока?“

Ако просто очакваме да струпаме на масата в хола купчина книги от списък и да накараме децата си да ги четат няма да постигнем най-добрите резултати. Нека не забравяме, че наша е ролята като родители да изграждаме в децата си изброените умения, да мислим за нуждите и възможностите им на етапа от развитието им на който се намират и да ги подкрепяме във всяка малка стъпка.

Тук може да видите нашите предложения за книги за лятно четене и да изтеглите откъс от всяка от тях. Така, ще прецените най-добре дали са подходящи за вашето дете.

Сподели: