Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
 • Начало /
 • Новини /
 • Ако се питате как да използвате социалните мрежи за да популяризирате своите проекти, ето няколко нестандартни идеи от нетипичен предприемач.

Ако се питате как да използвате социалните мрежи за да популяризирате своите проекти, ето няколко нестандартни идеи от нетипичен предприемач.

8 май 2024
Ако се питате как да използвате социалните мрежи за да популяризирате своите проекти, ето няколко нестандартни идеи от нетипичен предприемач.

Робин Грийнфийлд не е типичен бизнесмен. Той е еко активист, промотиращ здравословен живот с грижа за планетата, а работата му е да помага на хората да откриват начини за подобряване на околната среда, общността си и себе си. Той е човекът зад RobGreenfield.TV и използва социалните медии всеки ден, за да разказва за приключенията си и да вдъхновява другите да разкажат своите истории.

След като прекосява с колело Щатите, му предстои полет до Мексико, където започва своя сериал - „Промени света с Роб Грийнфийлд“. Това ще се случи в партньорство с Валери Фрере, която е избрана през Фейбук, а приключенията им заедно също са предложени от феновете и приятелите му в социалните мрежи.

В това интервю Роб ни разкрива колко голяма е ролята на социалните медии за успеха на мисията му.

Какво те предизвика да започнеш проекта „Промени света“?

 • Имал съм много силни връзки с хората и чрез приключенията си съм вдъхновил много от тях да започнат да водят по-устойчив живот. Това което целях беше да вдигна летвата и да измисля начин, чрез който наистина да ангажирам аудиторията. Да ги накарам да излязат, да се ентусиазират и да предприемат нещо.

 

В проекта „Промени света“ това се случи в две части:

Първо партньорът за пътешествията – хората се ентусиазираха да пишат защо те биха били най-добрият избор за проекта. Трябваше да рекламират себе си и да опишат какво биха направили ако избрани да бъдат част от екипа.

На второ място, тази общност, която се създаде, сега ще определя какви да бъдат действията ни с Валери в Мексико. Това е друг начин, да накараме хората да мислят задълбочено и да ги ангажираме.

 • Все още не си срещнал Валери, нали?

Не, не сме се срещали. Говорихме по телефона за около пет минути. Ще се срещнем за пръв път в деня, в който пътешествието ни започне.

Каква е целта на проекта „Промени света“?

 • Ключовото в проект като този не е да дойдеш и да кажеш, че ще правиш нещо, а да попиташ местните хора какво искат и да го направиш. Надяваме се да използваме част от даренията, за да подпомогнем достъпът до храна за местните, но на първо място искаме да чуем от тях какви са нуждите им. Да намерим проект на локално ниво и да използваме ресурсите си, за да го подкрепим.

„Промени света“ има и друга цел и тя е да вдъхнови хората по света да предприемат подобни действия в своите общности по места. Да насърчи хоратада работят заедно, да живеят по-щастливо, по-здрави и да водят по-устойчив живот. Не е нужно да обикаляш света, за да вършиш добро – в много случаи общностите имат собствени проблеми за решаване.

 • Как социалните медии повлияха на развитието на проекта?

Социалните медии имат влияние върху всичко, което правя, защото животът ми не е основан само на това, което се случва в реалността, но и на нещата, които се случват он-лайн. Имат влияние и върху отношенията ми в реалния свят, както и начините по които правя нещата и онлайн и офлайн.

 • Все още ли правиш разграничение между „реалния“ свят и светът на социалните медии? Изглежда, че тези два свята се приближават с всеки изминал ден – започваме разговори в мрежите и продължаваме с тях в реалния живот и обратното.

Социалните медии са се слели с истинския живот. Лудост е, защото преди 20 години те не съществуваха! Все още ги разделям, защото дават уникална перспектива върху случващото се в реалността.  

 • Смяташ ли, че общуваш по различен начин, когато си онлайн и офлайн?

Естествено. Когато подхождам към нещата в социалните мрежи имам време да обмисля какъв образ искам да създам и какви думи да употребя. Същото е като да пишеш книга спрямо това да държиш спонтанна реч. Когато имам времето да обмисля имам и шанс да си изясня какво послание искам да предам, както и какви детайли да включа.

 • Какво те накара да избереш Фейсбук за основна социална мрежа за проекта „Промени света“?

Винаги съм харесвал Фейсбук повече от другите платформи защото той представя реални хора. Профилът е презентация за истински човек. Тъй като аз самият се наслаждавам на човешкото общуване зациклих на Фейсбук като мрежа пресъздаваща общуването почти като в реалния живот.

 • Ще имаш достъп до фейсбук и сайта си по време на целия проект, но когато правеше пътешествието „Америка извън системата“ използваше само соларни батерии. Как остана свързан?

Бях пристрастен към социалните мрежи по време на това приключение! Единственото нещо, което ме държеше извън Фейсбук беше, когато батериите ми паднеха. Обичах да споделям какво съм научил и да вдъхновявам хората, които ме следват. Вярвам, че силата на социалните мрежи е в това да споделяме наблюденията си и да се учим един от друг.

 • Доколкото разбирам точно този предишен проект изстреля работата ти нагоре и ти донесе много подкрепа, нали?

Да, една от кампаниите, които направих се казваше „капка по капка“. Карах колело от Ню Йорк до Бостън по време на вълната с горещини и използвах вода само от капещи кранове през всичките седем дни на пътуването. Написах във Фейсбук „Ето какво правя, пишете ми ако имате капещ кран и се намирате по маршрута.“ Социалните мрежи ми осигуриха водата.

Този пост имаше стотици споделяния, хората го разпространяваха и пишеха „Помогнете на този човек с малко вода!“. Винаги съм бил активен в мрежите, така че имам огромен брой фейсбук приятели, но по време на това пътуване започнах да натрупвам и последователи.

 • Какво мислиш, че е важно за създаването на уникална кампания в социалните мрежи? Проектите ти са много интересни и не са типични за онлайн маркетинга.

Мисля, че най-важното е да имаш истинско съдържание, от което хората да имат полза и да се учат, както и да предлагаш нещо, което могат да видят. Може да говорим за това да станеш вайръл или за CEO, но истинският ключ е да създаваш качествено и уникално съдържание, което привлича хората да гледат.

 • Какъв съвет може да дадеш на тези, които искат да използват социалните мрежи, за да промотират собствените си каузи?

Ако истински желаете да повлияете на обществото - направите нещо налудничаво. Може би не сте в състояние да прекосите страната си с колело, но можете за седмица да се храните само с хранителни отпадъци. Това не ви струва пари, може да го правите от дома си и е уникално изживяване, което хората ще искат да гледат. Или за седмица може да наблюдавате колко вода употребявате у дома. Опитайте да използвате само по 10 литра на ден – средно статистическият американец използва 300 литра, така че ще се стремите да харчите 30 пъти по-малко. Има всякакви експерименти, които не струват пари. Просто проявете креативност.

Ако не получите желаната ангажираност от първия път опитайте отново и не се отказвайте. Успехът отнема време и усилия.

 • Как социалните мрежи се вписват в маркетинговият ти микс?

Не мисля за това, което правя като за маркетинг. Успехът ми идва от там, че съм истински човек, който е навън всеки ден и общува с хората в реалния свят. Причината хората да се вълнуват и да говорят за това, което правя е защото им ПОКАЗВАМ какво правя.

 

Ако искате да почерпите идеи за това как вие може да промените света, в който живеем прочетете книгата на Робин Грийнфийлд „Бъди промяната. Наръчник за устойчив живот“

 

 

Сподели: