Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
  • Начало /
  • Новини /
  • Аличе Копини за илюстрирането на детски книги и посещението в София

Аличе Копини за илюстрирането на детски книги и посещението в София

20 май 2024
Аличе Копини за илюстрирането на детски книги и посещението в София
Може би вече знаете, но ние пак искаме да ви напомним, че по време на Пролетен панаир на книгата с Издателство "Ракета" ще протече и Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Като част от програмата му ще посрещнем и илюстраторката Alice Coppini - illustrator. Тя ни е позната от книгата „Господин Вървими“ и ще се насладим на динамичните й илюстрации в новата книга за начинаещи читатели „Капитан Хъмкам“.
Ето какво отговори тя на въпросите ни за предстоящата ù визита в България.
 
Ще те посрещнем скоро в София. Срещала ли си читатели от други държави преди и какви са наблюденията ти. Различно ли е отношението на децата към книгите в различните страни?
- Никога не съм била в България преди и много се вълнувам. За мен това ще бъде и първа среща с читатели извън Италия, така че не мога да кажа дали в зависимост от националността си децата имат различно отношение към книгите. Може би ще открия нещо ново тези дни! Като цяло вярвам, че децата винаги ще имат любопитство към книгите и, че ние ще можем да го предизвикваме у тях, когато то липсва.
 
В последните ви книги с Даниеле Моварели, той изследва различните деца - аутсайдера, грубияна и т.н. Трудно ли е да илюстрираш толкова деликатни теми насочени към децата? За какво трябваше да мислиш?
- Честно да си кажа, не ми беше трудно да илюстрирам тези теми. Единственото, за което внимавах беше смъртта на Капитан Хъмкам. Нищо друго. Според мен Даниеле върши по-голямата част от работата в тази ситуация: той вече е открил начин да напише историята, дал е ключът и аз просто го следвам. Както съм казвала и преди работата с Даниеле е удоволствие: работим много добре заедно, разбираме се и уважаваме труда си. Имаме страхотна химия.
 
Твоят стил на илюстриране е много динамичен и изпълнен с движение. Дали това отразява някои черти на характера ти?
- Никога не съм мислила за това. Аз съм хаотичен човек, мисля и върша много неща едновременно (често пъти неуспешно). Може би затова има динамика в илюстрациите ми. Също така много говоря с ръцете си.
 
Коя част от креативния процес е най-трудна за теб? Разкажи ни нещо повече за това, което хората не разбират за процеса по илюстриране на детски книги.
- Лично аз предпочитам да работя по стори борда. Харесват ми първите щрихи на рисунката. Работата с цветове не е така вълнуваща за мен. Изпитвам нещо като сценична треска, когато трябва да оцветя илюстрациите и затова се мотая и протакам.
Понякога започвам много бавно, а друг път изпадам в блокаж, страхувам се от грешки. Но трябва да работя, имам срокове и се налага да започна отнякъде. Най-често има етапи, които ме изненадват щом започна работа по тях.
В други случи финалните илюстрации „не ми говорят“, поне не и по отношение на цветовете. Това е най-трудният момент, да се оставиш да работиш по илюстрация, в която не виждаш цветове. Понякога дори кориците ме затрудняват и отново го свързвам с нещо като сценична треска.
Сподели: