Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
  • Начало /
  • Новини /
  • Даниеле Моварели ще бъде гост на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

Даниеле Моварели ще бъде гост на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

20 май 2024
Даниеле Моварели ще бъде гост на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи
Страхотна новина! Един от най-интересните ни автори – Даниеле Моварели ще бъде гост на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи по време на Пролетният панаир на книгата в София.
 
Той е автор на философската книга „Господин Вървими“, както и на предстоящата книга „Капитан Хъмкам“. Зададохме му няколко въпроса, с които да научим малко повече за него преди посещението му в България.
 
Скоро ще ни гостувате в София. Срещал ли сте се преди с читатели извън пределите на Италия и какви са наблюденията ви: различава ли се отношението към книгите на децата от различните държави.
- Честно казано не съм се срещал с читатели извън Италия преди. Представям си, че отношението на децата към книгите е подобно навсякъде. Младите читатели са освободени от културните ограничения и за разлика от възрастните, те подхождат към книгите без никакви предразсъдъци. Също като изследователи които идват да видят какво се случва и как точно работят нещата на това определено място.
 
В последните ви книги, които създавате в партньорство с илюстраторката Аличе Копини, изследвате темата за различното дете, за аутсайдера, грубияна и тн. Кое ви привлече да пишете по тези теми.
- Осъзнах, че често основната тема в историите ми е емпатията. За мен, всеки човек е сложна система, в която „доброто и лошото“ поведение съществуват съвместно. Ето затова е важно да слушаме внимателно другите и да ги разбираме, за да създадем нещо добро заедно.
 
Какво според Вас прави една книга подходяща за начинаещите читатели? Каква е тайната ви в писането за 6-7 годишни деца?
- О, нямам тайна. Просто се опитвам да си представя това, което би било готино за едно дете и какво беше яко за мен, когато аз бях дете.
 
Коя част от творческият процес е най-трудна за вас? Разкажете ни нещо, което повечето хора не осъзнават за процеса на писане.
- Може би най-трудно е да изградиш стабилна структура. Но, когато осъзнаеш, че историята се разраства, това се превръща в един от най-забавните аспекти на писането.
Много съм ентусиазиран за срещата ни в София и я очаквам с нетърпение!
 
 А книгата „Капитан Хъмкам“, подходяща за начинаещи читатели, ще видите при срещата ни по време на Пролетната алея на книгата в София.
Сподели: