Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
  • Начало /
  • Новини /
  • Три идеи около, които да организирате ежедневието на децата през лятната ваканция.

Три идеи около, които да организирате ежедневието на децата през лятната ваканция.

5 юни 2024
Три идеи около, които да организирате ежедневието на децата през лятната ваканция.

Лятната ваканция е трудно време за родителите – децата нямат структурирана програма и това обърква и ежедневието на работещите родители. Налага се да мислим за платени занимални, лагери или просто да ги оставяме да правят каквото решат през деня без да имаме възможност да осъществим контрол.

Предлагаме ви една структура, чрез която може да създадете ежедневие, в което децата ви се чувстват свободни, защото е ваканция и все пак не губят навика да учат и да се развиват.

  1. Лятно четене – естествено накъде без него. Всяко дете е различно, но нашата препоръка е да не го плашите със списъка със задължителни четива. Кажете му, че може да чете която книга иска, по което време от деня предпочита. Може да предпочита илюстрирани книги, в които отмята много страници или вярва, че е направило голям пазарлък, когато е решило да чете малко страници, но от книга с дълги текстове. Нека избере самò темата и вида на книгата и да се придържа към изграждането на навик – четене всеки ден.
  2. Да помогне с нещо у дома. Естествено, ще си кажете вие, всеки си има задължения. Ваканцията, обаче предразполага към безделие. Затова нека има по една ( или повече) задачи на ден, съобразени с възрастта на детето. Простиране, поливане на цветя или ресане на домашният любимец – няма значние какво е. Способността ни да правим неща, които не обичаме може да се изгради още от детска възраст. В живота често се налага да свършим нещо, което не ни харесва, но просто е част от живота. Това приемане на събитията е процес, който може да изградим у децата и ваканцията е идеалният момент за тренировки.
  3. Да научи нещо ново. Емоцията на ученето е фрустрацията. Да, забелязали ли сте, че когато не знаем нещо и се налага да го научим, често се обезкуражаваме от осъзнаването колко не знаем, колко е трудно и непостижимо. Ето защо навикът да научаваме нещо ново всеки ден ще възпита у децата постоянство и упоритост. Така те ще разберат, че всяко нещо може да се научи ако опитат и се провалят достатъчен брой пъти. Ако търсите идеи какво може да учи детето вариантите са безкрайни – от три нови думи на английски, през шпагат или лицеви опори, до любопитни факти за китовете или самолетите. А споделянето на наученото вечер, ще се превърне в ценно време прекарано заедно.

Всички се фокусираме как да бъдем по-ефективни, по-успешни и често пъти сме и твърде амбициозни родители. Но съумяваме ли да създадем и у децата си нагласа за развитие и растеж? Ще разкажeм за нея в следващ пост.

Сподели: