• Начало /
  • Новини /
  • Злодеите, които ни пречат да мислим, да се учим и да се развиваме

Злодеите, които ни пречат да мислим, да се учим и да се развиваме

Злодеите, които ни пречат да мислим, да се учим и да се развиваме
22 септември 2020

В книгата си „Безграничният потенциал“ Джим Куик обобщава кои четири злодеи пречат на способността ни да мислим, да се концентрираме, да се учим, да се развиваме и да бъдем хора в истинския смисъл на думата.

 

Първият от тях е дигиталният поток. Това е безкрайният прилив от информация в един свят с крайно време и непостижими очаквания, които водят до преумора, безпокойство и безсъние. Потъвайки в динамичното море от сведения и резки промени, човек копнее за правилните стратегии и средства, чрез които да си възвърне производителността, работоспособността и спокойствието в предишния им вид.

 

Вторият злодей – това е дигиталното разсейване. Краткотрайното удовлетворение от дигиталния допамин замества умението ни да поддържаме необходимото внимание – било то за задълбочени взаимоотношения, за задълбочено учене или задълбочена концентрация по време на работа.

 

Следващият злодей е дигиталната деменция. Паметта е мускул, който човекът е допуснал да закърнее. Въпреки предимствата, които телефонът ни предоставя в ролята си на джобен суперкомпютър, представете си го като електрическо колело. Придвижването с него е забавно и лесно, но не ви вкарва във форма. Изследвания върху деменцията показват, че колкото по-засилени са уменията ни да учим и колкото повече ум-ражнения (авторът използва думата brainercise – комбинация от brain (мозък, ум) и exercise (упражнение). – Б.пр.) извършваме, толкова по-малък ще е рискът от тази болест. Нерядко ние самите излагаме паметта си на опасности.

 

Последният враг на мозъка ни е дигиталната депресия. В свят, в който самотата е епидемична, живеем, съществуваме и работим един до друг рамо до рамо в тихи затворени помещения. Свързани сме с невидима далечна мрежа, но не и един с друг, нито с магията и чудноватостта на заобикалящия ни свят. Всички копнеем да бъдем свързани, но начинът, покойто ползваме технологиите, ни води до парадоксалното усещане за изолация и ни кара да се сравняваме един с друг. Вече сме научили урока си, но пак вярваме на изопачените и винаги поддържани профили в социални мрежи, зад които обаче се крият тъга, страх, загуба и самота и които ни водят единствено до чувство за неадекватност.

 

Натрупващото се влияние на тези четири злодеи краде от вниманието, концентрацията, радостта и взаимоотношенията ни с другите. Краде и от най-важното – способността ни да се учим и да се развиваме. Лишава ни от умствената ни яснота и в крайна сметка ни довежда до умствена умора, разсейване, неспособност за лесно учене и нещастие.

Макар технологичните възможности на нашето време да са в състояние както да ни помогнат, така и да ни навредят, начинът, по който ги използваме в обществото, може да доведе до епидемия от претоварване, загуба на памет, разсейване и зависимости. И ще става все по-лошо.

 

Затова и посланието на „Безграничния потенциал“ няма как да е по-актуално. Родени сме в царството на технологията и няма нищо по-важно за нас от здравето и доброто състояние на нашите мозъци – те са тези, които управляват живота ни. За да се радваме на личностно развитие в XXI век, е нужно да се научим как да филтрираме информацията и как да развием нови методи и умения за усъвършенстване в такъв разсеян свят, пренаситен от знания. Ученето и способността да се учим по-бързо и по-лесно, правят възможно всичко останало.

А това значи само едно – никога не е имало по-подходящо време да започнете да тренирате мозъка си така,  както тренирате и тялото. Както ви се иска да имате здраво тяло, така трябва да имате и гъвкав, силен, здрав и жизнен мозък. Точно с това се занимава през целия си живот Джим – персонален фитнес инструктор, само че на мозъка.

 

Д-Р МАРК ХАЙМЪН,

ръководител на отдел „Стратегия и иновации“,

клиничен център за функционална медицина в Кливланд

 

Photo by NordWood Themes on Unsplash

„Къде отива боклукът?“ през погледа на българския преводач7 октомври 2020

Колкото по-рано започнем да изграждаме отговорно отношение към природата и екологията у малчуганите, толкова по-високо ще е качеството им на живот в бъдеще – ще дишат по-чист въздух и ще живеят в по-красива и приветлива среда. А за целта и ние самите трябва да сме по-добре информирани по темата.

прочети още

За „Безграничният потенциал“, който се крие у всички нас 29 септември 2020

„Още в училище бях обект на тормоз и подигравки, и то не само на детската площадка, но и в класната стая. Объркана от това, че не мога да схвана урока, веднъж в началното училище една учителка ме посочи и каза: „Ето го момчето с повредения мозък“, пише Куик.

прочети още

Успехология - нагласи, ценности и визия на щастливия човек25 септември 2020

"След публикуването на „Въпреки всичко“ в България бях залят от любов и подкрепа от хората в тази красива страна, от желанието им да имат и да живеят живота, който заслужават. Не е чак толкова трудно въпреки всичко да осъществите тази мечта и да се превърнете в най-добрата версия на себе си. Нуждаете се от три неща: • ясното и непоколебимо желание да го направите; • готовността да загърбите в миналото извиненията, които ви спират да реализирате пълния си потенциал;• способността да предприемете точните действия, за да осъществите промяната." Питър Сейдж

прочети още

Планетата се нуждае от герой като ТЕБ!16 септември 2020

Детската книга „Къде отива боклукът?“ показва, че дори най-малките имат силата да променят нещата към по-добро. Издателство „Ракета“ поставя началото на кампанията „Планетата се нуждае от герой като ТЕБ!“ с надеждата в нея да се включат както най-малките, така и техните родители.

прочети още

Писмо до децата, които обичат книги, от издателство „Ракета“16 септември 2020

Най-предпочитани книги от нашите посетители бяха „Къде отива боклукът?“, „Безграничният потенциал“ на Джим Куик, заглавията от поредицата „Съкровищата на България“, „Приключенията на Лиско по море“ и сборникът с разкази „Сладка морска сол“ на Борис Априлов.

прочети още

Започва инициативата „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!“31 август 2020

Очаква се стотици училища в цялата страна да се включат в акцията. Издателство „Ракета“ прегръща инициативата. Вярваме, че четенето е полет без ограничения.

прочети още

Купи си книга и подари една на любимата си библиотека24 август 2020

Купи си книга и подари една на любимата си библиотека. Ние ще те подкрепим.

прочети още

Да прочетем „Веда Словена“ – днес е възможно16 юли 2020

В дискусията за автентичността на песните се включват редица български, руски и западноевропейски учени. И спорът не е само и единствено за митовете, стереотипите и мистификациите, спорът е за нас, българите, и нашия влог в съкровищницата на човешката цивилизация.

прочети още

Изобретяването на еврейския народ - задълбочено и интересно изследване на проф. Шломо Занд29 юни 2020

Историята на изобретяването на еврейския етнос е особено увлекателно четиво, само привидно познато. Авторът започва от древните предходници (Йосиф Флавий), преминава през редица интересни мислители от XVI (Жан Беснарж) и XVII в., за да достигне до различните гледни точки и теории, очертали се през XIX и началото на ХХ в. Aвторът предлага аргументирана критика на „национализирането” на Стария завет и анализира основните митове, извлечени от този най-авторитетен източник – завладяването на Ханаан, изгнанието и т.н.

прочети още

Парите са енергия12 юни 2020

Ако виждате парите като енергия, а не като символ на оцеляване, ще надскочите по-примитивните чувства на обикновените хора и ще погледнете от позицията на безкрайността

прочети още

ВЕЛИКДЕН БЕЗ ОТПАДЪЦИ: КНИГА ПОДАРЪК13 април 2020

Знаем от какво се нуждаете и сме готови да ви го подарим. Изтеглете своята безплатна книга със съвети за по-разумно и чисто празнуване преди, по време и след Великден.

прочети още

Диана Бойчева: Научих много от Питър Сейдж. Издавам книгата му, за да помогне и на други като мен22 ноември 2019

Вярваме в книгите, които издаваме, а работата ни дава възможност да споделим с нашите читатели ценности, идеи и вдъхновение. Ето какво споделя Диана Бойчева, управител на издателство „Ракета“, за един наш проект и за автора, който стои зад него:

прочети още

10 сентенции за живота, природата и динамиката от „Приключенията на Лиско в гората“ и Борис Априлов2 октомври 2019

„– Ще се наядем ли добре? – Това, което ще се дава, не се яде. И все пак концертът представлява нещо като духовна храна. – Все пак храна! – зарадва се Лиско.“

прочети още

(Неслучайно) Всички обичаме Лиско2 октомври 2019

Попитахме Facebook последователите на издателство „Ракета“ дали обичат приключенията на Лиско и ги помолихме да ни разкажат защо. Резултатът беше красив, а ние благодарим за съкровените изповеди в читателска любов. Споделихте ни, че да обичаш Лиско, е естествено чувство, защото, макар и да е бил в гнездото на орел и в стомаха на акула, не се възгордява. И не само.

прочети още

Миналото трябва да се пази, доколкото ти дава кураж занапред. Интервю с Елица Бъчварова14 септември 2019

През 2017 г. дъщерята на Свобода Бъчварова, Елица Бъчварова, ни се довери за преиздаването на поредицата „Земя за прицел“ и романа „Опасен чар“. Две години по-късно се възползваме от възможността за среща на живо с нея, за да си поговорим за заветите на миналото и техния смисъл за бъдещето ни.

прочети още

Лиско отново е тук! Води със себе си и компания5 септември 2019

Всеки от нас има нужда от един обаятелен, чаровен и малко непослушен герой. Както и от приказка за някого, който не се страхува от почти нищо и непрекъснато мечтае да покори непознати светове. Неслучайно поколения от деца и техните родители са израснали с приключенията на Лиско и Борис Априлов.

прочети още

Борис Априлов, който заслужава да бъде четен2 септември 2019

Кой е Борис Априлов? Авторът на приключенията на Лиско, както ще възкликнат мнозина? Най-известният литературен псевдоним на родения през 1921 г. Атанас Василев Джавков? Или Ахото, както с любов и красиви спомени биха го нарекли близките му, колегите от редакцията на „Стършел“ и всички други негови съвременници, имали щастието да се докоснат до харизмата и аристократичното му излъчване?

прочети още

Издателство „БГкнига“ става „Ракета“23 август 2019

Новината От месец септември 2019 г. изданията на „БГкнига“ вече ще излизат под логото на издателство „Ракета“.

прочети още