Успехология - нагласи, ценности и визия на щастливия човек

Успехология - нагласи, ценности и визия на щастливия човек
25 септември 2020

Трите ключови елемента за повишаване на личните стандарти

Откъс от книгата "Успехология. Нагласи, ценности и визия на щастливия човек."

Има три ключови елемента по пътя на повишаването на личните ни стандарти. Вече говорихме за четирите сфери на личностно развитие и тяхната роля в живота ни. Какво още трябва да направим, за да повишим стандартите си?

1. Вдъхновение

Какво означава вдъхновението? Латинската дефиниция на думата е „да вдъхнеш нещо“, „да вдъхнеш живот“. За мен няма значение какъв сте по произход, какво е миналото ви или в какво сте най-добър. Личният ми опит сочи, че на света има два типа хора – вдъхновени и невдъхновени. Съотношението между тях е 1 към 20. На всеки един енергичен и вдъхновен човек има по двадесет души, които чакат да им се случи нещо вдъхновяващо. Дали някои просто са родени с такъв дар? Не смятам, че е така. Всеки е роден с такъв потенциал, но понякога трябва да ни се случи нещо силно емоционално или животопроменящо, за да го отключим.

Всеки може да намери вдъхновение. При мен то дойде в онази тежка и студена вечер в пустинята. Ако ви липсва искрата, излезте от зоната си на комфорт и потърсете тази искра. Никога досега не съм срещал егоцентричен човек, който да е вдъхновен. Срещал съм егоцентрични хора, които са силно мотивирани, но не и вдъхновени. Егоистично настроените хора са способни на много неща, стига тези неща да им носят някаква изгода. Много хора спират да преследват целите и щастието си при първата спънка по пътя. Вдъхновените хора не се спират пред несгоди и не се влияят от хорското мнение. Те са вътрешно убедени в правотата и целите си – това е същността на тяхната природа. Не е трудно да разпознаем такива хора, защото имат определена осанка на решителност и целенасоченост.

Няма значение какво ви носи вдъхновение, стига да го има. Повтарям: ако ви липсва, излезте от зоната си на комфорт и го потърсете. Какво ви мотивира? Какво ви дава желание за живот? За какво сте готови да жертвате живота си? Открийте тази искра и я поддържайте жива.

2. Дисциплина

Вторият елемент е дисциплината. Няма да говоря много за нея, защото, за да изградите дисциплина, първо ви трябва вдъхновение. Ако я поставите на първо място, тогава говорим за сила на волята, а нея не може да поддържате напълно в дългосрочен план. Просто такова е естеството на човешката природа. Хората, водени от волята си, могат да са много силно мотивирани, но тази мотивация ще изчезне с времето. Когато моментът неминуемо настъпи и ви залипсва вдъхновението да продължите напред, всичко, което сте градили, ще започне да се разпада. Ако ви липсва вдъхновението да се научите да свирите на пиано, само дисциплината няма да ви направи велик музикант. Трябва ви сериозна психическа дисциплина и упражненията за концентрация и умствено развитие ще ви помогнат най-много при изграждането ѝ.

3. Пълно отдаване на житейското предназначение

Третият и последен ключов елемент, за който много малко хора говорят, ще допълни вдъхновението и дисциплината и ще повиши личните ви стандарти в почти всяко отношение. Това е процесът на пълно отдаване на житейското ви предназначение. Предполагам, че ви звучи малко неясно, но ви моля да ме изслушате, за да разберете какво точно имам предвид. Поставете си хипотетична цел в една от сферите, за които говорихме по-рано. Да речем, че искате да завършите тежък маратон или да станете виртуозен пианист. Ако си наумите на всяка цена да постигнете желаната от вас цел, в определен момент ще достигнете до етап, който определям като „борба и усилия“. В това състояние си казвате, че сте готови на всичко и ще направите, каквото е необходимо, за да реализирате целите си. Тази решителност е хубаво нещо, но ще ви коства много енергия. Факт е, че много вдъхновени хора са изключително жизнени, но защо да полагате толкова тежък и понякога излишен труд?

Нека поразмишляваме върху израза „отдавам се“. Когато решите да се отдадете на по-висша кауза или на нещо по-велико от вас самите, това ще промени цялостния ви поглед върху нещата. Веднъж щом го направите, ще усетите, че от плещите ви е паднал огромен товар. Ще се превърнете в лоялен прислужник на вдъхновението си. Вече няма да воювате с живота, което не значи, че ще се превърнете в смирен роб, а по-скоро, че ще спрете да плувате срещу течението и ще го обърнете във ваша полза. В такъв момент духовното развитие ще ви бъде от голяма помощ. Отдаването на по-висша кауза има много и най-различни изражения. Може да е с религиозна насоченост – вяра в бог, вселената, природата или съдбата. Когато се комбинира с искрата на вдъхновението, самите вие ще се превърнете в изключително мощен инструмент.

Преди да продължим

Това са ключовите елементи, които исках да споделя с вас в този епизод на „Откровен разговор“. Ако успеем да повишим личните си стандарти в сферите, за които говорихме, животът ни ще придобие нов смисъл и нов ход.

За финал искам отново да ви насърча да търсите нещата, които ви вдъхновяват. Ако ви е трудно, проблемът е, че най-вероятно сте прекалено концентрирани върху себе си. Бъдете фокусирани върху целите си. Не сме родени, за да живеем в състояние на постоянен комфорт. Родени сме, за да се учим и да се развиваме. За съжаление, първото погрешно схващане е нормално в съвременното общество и се наблюдава много често, особено при младите хора. Те живеят с нагласата, че комфортът и удобството им се полагат по рождение.

През цялата човешка история сме просъществували като вид, благодарение на това, че сме били инициативни и сме се борили и сме работили за нещата, които желаем. Благодарение на тази инициатива, разполагаме с комфорта и спокойствието, които имаме днес. Не трябва да спираме дотук, а да продължим да градим върху наличните основи. Останете фокусирани върху целите си и се отдайте на нещата, които ви носят вдъхновение. Ако спазвате правилата, за които говорихме, ви гарантирам, че животът ви ще поеме в напълно неочаквана посока. Покажете на живота, че искате да играете с него. Покажете, че искате да опознаете същността му. Направите ли го, пред вас ще се разкрие пътят, който винаги ви е бил отреден.

 

Изтелги откъс ( 58 страници) тук

„Къде отива боклукът?“ през погледа на българския преводач7 октомври 2020

Колкото по-рано започнем да изграждаме отговорно отношение към природата и екологията у малчуганите, толкова по-високо ще е качеството им на живот в бъдеще – ще дишат по-чист въздух и ще живеят в по-красива и приветлива среда. А за целта и ние самите трябва да сме по-добре информирани по темата.

прочети още

За „Безграничният потенциал“, който се крие у всички нас 29 септември 2020

„Още в училище бях обект на тормоз и подигравки, и то не само на детската площадка, но и в класната стая. Объркана от това, че не мога да схвана урока, веднъж в началното училище една учителка ме посочи и каза: „Ето го момчето с повредения мозък“, пише Куик.

прочети още

Злодеите, които ни пречат да мислим, да се учим и да се развиваме22 септември 2020

Книгата „Безграничния потенциал“ днес е повече от актуална. Родени сме в царството на технологията и няма нищо по-важно за нас от здравето и доброто състояние на нашите мозъци – те са тези, които управляват живота ни. За да се радваме на личностно развитие в XXI век, е нужно да се научим как да филтрираме информацията и как да развием нови методи и умения за усъвършенстване в такъв разсеян свят, пренаситен от знания. Ученето и способността да се учим по-бързо и по-лесно, правят възможно всичко останало.

прочети още

Планетата се нуждае от герой като ТЕБ!16 септември 2020

Детската книга „Къде отива боклукът?“ показва, че дори най-малките имат силата да променят нещата към по-добро. Издателство „Ракета“ поставя началото на кампанията „Планетата се нуждае от герой като ТЕБ!“ с надеждата в нея да се включат както най-малките, така и техните родители.

прочети още

Писмо до децата, които обичат книги, от издателство „Ракета“16 септември 2020

Най-предпочитани книги от нашите посетители бяха „Къде отива боклукът?“, „Безграничният потенциал“ на Джим Куик, заглавията от поредицата „Съкровищата на България“, „Приключенията на Лиско по море“ и сборникът с разкази „Сладка морска сол“ на Борис Априлов.

прочети още

Започва инициативата „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!“31 август 2020

Очаква се стотици училища в цялата страна да се включат в акцията. Издателство „Ракета“ прегръща инициативата. Вярваме, че четенето е полет без ограничения.

прочети още

Купи си книга и подари една на любимата си библиотека24 август 2020

Купи си книга и подари една на любимата си библиотека. Ние ще те подкрепим.

прочети още

Да прочетем „Веда Словена“ – днес е възможно16 юли 2020

В дискусията за автентичността на песните се включват редица български, руски и западноевропейски учени. И спорът не е само и единствено за митовете, стереотипите и мистификациите, спорът е за нас, българите, и нашия влог в съкровищницата на човешката цивилизация.

прочети още

Изобретяването на еврейския народ - задълбочено и интересно изследване на проф. Шломо Занд29 юни 2020

Историята на изобретяването на еврейския етнос е особено увлекателно четиво, само привидно познато. Авторът започва от древните предходници (Йосиф Флавий), преминава през редица интересни мислители от XVI (Жан Беснарж) и XVII в., за да достигне до различните гледни точки и теории, очертали се през XIX и началото на ХХ в. Aвторът предлага аргументирана критика на „национализирането” на Стария завет и анализира основните митове, извлечени от този най-авторитетен източник – завладяването на Ханаан, изгнанието и т.н.

прочети още

Парите са енергия12 юни 2020

Ако виждате парите като енергия, а не като символ на оцеляване, ще надскочите по-примитивните чувства на обикновените хора и ще погледнете от позицията на безкрайността

прочети още

ВЕЛИКДЕН БЕЗ ОТПАДЪЦИ: КНИГА ПОДАРЪК13 април 2020

Знаем от какво се нуждаете и сме готови да ви го подарим. Изтеглете своята безплатна книга със съвети за по-разумно и чисто празнуване преди, по време и след Великден.

прочети още

Диана Бойчева: Научих много от Питър Сейдж. Издавам книгата му, за да помогне и на други като мен22 ноември 2019

Вярваме в книгите, които издаваме, а работата ни дава възможност да споделим с нашите читатели ценности, идеи и вдъхновение. Ето какво споделя Диана Бойчева, управител на издателство „Ракета“, за един наш проект и за автора, който стои зад него:

прочети още

10 сентенции за живота, природата и динамиката от „Приключенията на Лиско в гората“ и Борис Априлов2 октомври 2019

„– Ще се наядем ли добре? – Това, което ще се дава, не се яде. И все пак концертът представлява нещо като духовна храна. – Все пак храна! – зарадва се Лиско.“

прочети още

(Неслучайно) Всички обичаме Лиско2 октомври 2019

Попитахме Facebook последователите на издателство „Ракета“ дали обичат приключенията на Лиско и ги помолихме да ни разкажат защо. Резултатът беше красив, а ние благодарим за съкровените изповеди в читателска любов. Споделихте ни, че да обичаш Лиско, е естествено чувство, защото, макар и да е бил в гнездото на орел и в стомаха на акула, не се възгордява. И не само.

прочети още

Миналото трябва да се пази, доколкото ти дава кураж занапред. Интервю с Елица Бъчварова14 септември 2019

През 2017 г. дъщерята на Свобода Бъчварова, Елица Бъчварова, ни се довери за преиздаването на поредицата „Земя за прицел“ и романа „Опасен чар“. Две години по-късно се възползваме от възможността за среща на живо с нея, за да си поговорим за заветите на миналото и техния смисъл за бъдещето ни.

прочети още

Лиско отново е тук! Води със себе си и компания5 септември 2019

Всеки от нас има нужда от един обаятелен, чаровен и малко непослушен герой. Както и от приказка за някого, който не се страхува от почти нищо и непрекъснато мечтае да покори непознати светове. Неслучайно поколения от деца и техните родители са израснали с приключенията на Лиско и Борис Априлов.

прочети още

Борис Априлов, който заслужава да бъде четен2 септември 2019

Кой е Борис Априлов? Авторът на приключенията на Лиско, както ще възкликнат мнозина? Най-известният литературен псевдоним на родения през 1921 г. Атанас Василев Джавков? Или Ахото, както с любов и красиви спомени биха го нарекли близките му, колегите от редакцията на „Стършел“ и всички други негови съвременници, имали щастието да се докоснат до харизмата и аристократичното му излъчване?

прочети още

Издателство „БГкнига“ става „Ракета“23 август 2019

Новината От месец септември 2019 г. изданията на „БГкнига“ вече ще излизат под логото на издателство „Ракета“.

прочети още