Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна

Успехология - нагласи, ценности и визия на щастливия човек

25 септември 2020
Успехология - нагласи, ценности и визия на щастливия човек

Трите ключови елемента за повишаване на личните стандарти

Откъс от книгата "Успехология. Нагласи, ценности и визия на щастливия човек."

Има три ключови елемента по пътя на повишаването на личните ни стандарти. Вече говорихме за четирите сфери на личностно развитие и тяхната роля в живота ни. Какво още трябва да направим, за да повишим стандартите си?

1. Вдъхновение

Какво означава вдъхновението? Латинската дефиниция на думата е „да вдъхнеш нещо“, „да вдъхнеш живот“. За мен няма значение какъв сте по произход, какво е миналото ви или в какво сте най-добър. Личният ми опит сочи, че на света има два типа хора – вдъхновени и невдъхновени. Съотношението между тях е 1 към 20. На всеки един енергичен и вдъхновен човек има по двадесет души, които чакат да им се случи нещо вдъхновяващо. Дали някои просто са родени с такъв дар? Не смятам, че е така. Всеки е роден с такъв потенциал, но понякога трябва да ни се случи нещо силно емоционално или животопроменящо, за да го отключим.

Всеки може да намери вдъхновение. При мен то дойде в онази тежка и студена вечер в пустинята. Ако ви липсва искрата, излезте от зоната си на комфорт и потърсете тази искра. Никога досега не съм срещал егоцентричен човек, който да е вдъхновен. Срещал съм егоцентрични хора, които са силно мотивирани, но не и вдъхновени. Егоистично настроените хора са способни на много неща, стига тези неща да им носят някаква изгода. Много хора спират да преследват целите и щастието си при първата спънка по пътя. Вдъхновените хора не се спират пред несгоди и не се влияят от хорското мнение. Те са вътрешно убедени в правотата и целите си – това е същността на тяхната природа. Не е трудно да разпознаем такива хора, защото имат определена осанка на решителност и целенасоченост.

Няма значение какво ви носи вдъхновение, стига да го има. Повтарям: ако ви липсва, излезте от зоната си на комфорт и го потърсете. Какво ви мотивира? Какво ви дава желание за живот? За какво сте готови да жертвате живота си? Открийте тази искра и я поддържайте жива.

2. Дисциплина

Вторият елемент е дисциплината. Няма да говоря много за нея, защото, за да изградите дисциплина, първо ви трябва вдъхновение. Ако я поставите на първо място, тогава говорим за сила на волята, а нея не може да поддържате напълно в дългосрочен план. Просто такова е естеството на човешката природа. Хората, водени от волята си, могат да са много силно мотивирани, но тази мотивация ще изчезне с времето. Когато моментът неминуемо настъпи и ви залипсва вдъхновението да продължите напред, всичко, което сте градили, ще започне да се разпада. Ако ви липсва вдъхновението да се научите да свирите на пиано, само дисциплината няма да ви направи велик музикант. Трябва ви сериозна психическа дисциплина и упражненията за концентрация и умствено развитие ще ви помогнат най-много при изграждането ѝ.

3. Пълно отдаване на житейското предназначение

Третият и последен ключов елемент, за който много малко хора говорят, ще допълни вдъхновението и дисциплината и ще повиши личните ви стандарти в почти всяко отношение. Това е процесът на пълно отдаване на житейското ви предназначение. Предполагам, че ви звучи малко неясно, но ви моля да ме изслушате, за да разберете какво точно имам предвид. Поставете си хипотетична цел в една от сферите, за които говорихме по-рано. Да речем, че искате да завършите тежък маратон или да станете виртуозен пианист. Ако си наумите на всяка цена да постигнете желаната от вас цел, в определен момент ще достигнете до етап, който определям като „борба и усилия“. В това състояние си казвате, че сте готови на всичко и ще направите, каквото е необходимо, за да реализирате целите си. Тази решителност е хубаво нещо, но ще ви коства много енергия. Факт е, че много вдъхновени хора са изключително жизнени, но защо да полагате толкова тежък и понякога излишен труд?

Нека поразмишляваме върху израза „отдавам се“. Когато решите да се отдадете на по-висша кауза или на нещо по-велико от вас самите, това ще промени цялостния ви поглед върху нещата. Веднъж щом го направите, ще усетите, че от плещите ви е паднал огромен товар. Ще се превърнете в лоялен прислужник на вдъхновението си. Вече няма да воювате с живота, което не значи, че ще се превърнете в смирен роб, а по-скоро, че ще спрете да плувате срещу течението и ще го обърнете във ваша полза. В такъв момент духовното развитие ще ви бъде от голяма помощ. Отдаването на по-висша кауза има много и най-различни изражения. Може да е с религиозна насоченост – вяра в бог, вселената, природата или съдбата. Когато се комбинира с искрата на вдъхновението, самите вие ще се превърнете в изключително мощен инструмент.

Преди да продължим

Това са ключовите елементи, които исках да споделя с вас в този епизод на „Откровен разговор“. Ако успеем да повишим личните си стандарти в сферите, за които говорихме, животът ни ще придобие нов смисъл и нов ход.

За финал искам отново да ви насърча да търсите нещата, които ви вдъхновяват. Ако ви е трудно, проблемът е, че най-вероятно сте прекалено концентрирани върху себе си. Бъдете фокусирани върху целите си. Не сме родени, за да живеем в състояние на постоянен комфорт. Родени сме, за да се учим и да се развиваме. За съжаление, първото погрешно схващане е нормално в съвременното общество и се наблюдава много често, особено при младите хора. Те живеят с нагласата, че комфортът и удобството им се полагат по рождение.

През цялата човешка история сме просъществували като вид, благодарение на това, че сме били инициативни и сме се борили и сме работили за нещата, които желаем. Благодарение на тази инициатива, разполагаме с комфорта и спокойствието, които имаме днес. Не трябва да спираме дотук, а да продължим да градим върху наличните основи. Останете фокусирани върху целите си и се отдайте на нещата, които ви носят вдъхновение. Ако спазвате правилата, за които говорихме, ви гарантирам, че животът ви ще поеме в напълно неочаквана посока. Покажете на живота, че искате да играете с него. Покажете, че искате да опознаете същността му. Направите ли го, пред вас ще се разкрие пътят, който винаги ви е бил отреден.

 

Изтелги откъс ( 58 страници) тук

Сподели: