За „Безграничният потенциал“, който се крие у всички нас

За „Безграничният потенциал“, който се крие у всички нас
29 септември 2020

Ако яйцето се счупи от външна сила, животът свършва.

Ако бъде счупено от вътрешна сила, животът започва.

Страхотните неща винаги започват отвътре.

– Джим Куик

 

Напоследък книгите в сферата на приложната психология и личностното развитие стават все повече и повече, а интересът към тях се увеличава с всеки изминал ден. Вероятно можем да си обясним това най-вече с динамичността на времето, в което живеем. За разлика от предците ни, днес ние обитаваме едно много по-сигурно и защитено общество и не е нужно сами да ловим и събираме храната си. Въпреки това постоянно биваме изложени на огромен информационен натиск, за който сякаш мозъците ни още не са напълно подготвени. Знаем, че средният човек днес възприема три пъти повече информация от този през 60-те години на миналия век, а ако се сравним с човека от XV век, ще видим, че само за един-единствен ден поемаме толкова информация, колкото за целия негов живот. Не сме подготвени за това и тъкмо тук на помощ се притичват хилядите книги, целящи да ни направят по-добри, по-умни, по-информирани, пък даже и по-богати.

Дългоочакваната „Безграничният потенциал“ на Джим Куик, която само преди броени дни излезе и на българския пазар, е тъкмо една от тези книги с голямата разлика обаче, че целият текст, освен невероятен цялостен наръчник за подобряване на мозъка, е и дълбоко лична история. Преживявайки мозъчна травма още в ранното си детство, нейният автор е подложен на множество трудности с ученето през голяма част от живота си и единствено осъзнаването на „Безграничният потенциал“, който се крие в него и само чака да бъде отключен, му помага да продължи напред.

„Още в училище бях обект на тормоз и подигравки, и то не само на детската площадка, но и в класната стая. Объркана от това, че не мога да схвана урока, веднъж в началното училище една учителка ме посочи и каза: „Ето го момчето с повредения мозък“, пише Куик.

Също като повечето хора във всекидневието си, той е смятал, че неговите настоящи умствени възможности са „такива, каквито са“ и не подлежат на усъвършенстване, че използваме само определен процент от мозъка си и капацитетът ни е ограничен (една твърде популярна, но при това погрешна теза), че никога няма да успее да завърши цяла книга от корица до корица, камо ли да се научи да чете по-бързо, да учи по-ефективно или пък да е по-мотивиран за работата си. Цялата книга обаче е едно голямо „НЕ!“ с удивителен на тази погрешна ограничителна представа и едно голямо „ДА!“ на всички онези възможности, които винаги сме имали и ще имаме – Безграничният потенциал.

„Искам да разберете, че разполагате с цялата сила на мозъка си, която имате сега.(…) И въпреки че можем да използваме целия си мозък, някои хора го правят по-добре от други. Точно както повечето използват 100 процента от тялото си, така някои от тези тела са по-бързи, по-силни, по-гъвкави и по-енергични от други. Ключът е да научите как да използвате мозъка си възможно най-ефикасно и ефективно. До края на тази книга ще разполагате с нужните инструменти.“

Чрез неговата собствено изстрадана методология, той ни предоставя един безценен ключ към безграничния гений, който живее във всеки един от нас. В страниците на книгата изключително четивно са изложени най-разнообразни методи като скоростно четене, методи за по-лесно запомняне и учене на нови езици, различни от механичното учене, с което ни облъчва нашата собствена образователна система. Ще разберете кое е разковничето на добрата концентрация и каква е тайната на безграничната мотивация. Ще се запознаете с големите митовете за ученето, които сме свикнали да приемаме за чиста монета, както и с основните врагове на безграничното мислене, които ни пречат да развием потенциала си. И най-важното – ще се научите как да учите! Освен това в книгата ще можете да се запознаете и с едни от най-интересните научни теории от сферата на психологията и неврологията, но представени по изключително достъпен начин, който позволява лесното запознаване на читателя с иначе доста сложния компютър, който имаме между ушите си.

Накратко – „Безграничният потенциал“ е за всички онези, които са решили да поемат по пътя към своето по-добро Аз, непознаващо и неприемащо граници.

 

За Роберта Колева, автор на материала и преводач на книгата „Безграничният потенциал“:

Роберта Колева е студент по антропология и психология в НБУ. В свободното си и не чак толкова свободно време обича да чете и пише за човека и неговата култура, а другата ѝ любов е киното. Автор е на стихотворения, публикувани в сайта и първата антология на литературен клуб „Отвъд кориците“, както и на личния ѝ блог (http://robertakoleva.blogspot.com/). Още като гимназист е стажант в сп. BBC Знание, а по-късно започва да пише статии в сферата на културния живот, историята и психологията в Tribune.bg, където завежда и рубриката „София през вековете“, посветена на любопитни, но вече позабравени истории от някогашната столица. Понастоящем стажува в културния отдел на в. „Монитор“.

„Къде отива боклукът?“ през погледа на българския преводач7 октомври 2020

Колкото по-рано започнем да изграждаме отговорно отношение към природата и екологията у малчуганите, толкова по-високо ще е качеството им на живот в бъдеще – ще дишат по-чист въздух и ще живеят в по-красива и приветлива среда. А за целта и ние самите трябва да сме по-добре информирани по темата.

прочети още

Успехология - нагласи, ценности и визия на щастливия човек25 септември 2020

"След публикуването на „Въпреки всичко“ в България бях залят от любов и подкрепа от хората в тази красива страна, от желанието им да имат и да живеят живота, който заслужават. Не е чак толкова трудно въпреки всичко да осъществите тази мечта и да се превърнете в най-добрата версия на себе си. Нуждаете се от три неща: • ясното и непоколебимо желание да го направите; • готовността да загърбите в миналото извиненията, които ви спират да реализирате пълния си потенциал;• способността да предприемете точните действия, за да осъществите промяната." Питър Сейдж

прочети още

Злодеите, които ни пречат да мислим, да се учим и да се развиваме22 септември 2020

Книгата „Безграничния потенциал“ днес е повече от актуална. Родени сме в царството на технологията и няма нищо по-важно за нас от здравето и доброто състояние на нашите мозъци – те са тези, които управляват живота ни. За да се радваме на личностно развитие в XXI век, е нужно да се научим как да филтрираме информацията и как да развием нови методи и умения за усъвършенстване в такъв разсеян свят, пренаситен от знания. Ученето и способността да се учим по-бързо и по-лесно, правят възможно всичко останало.

прочети още

Планетата се нуждае от герой като ТЕБ!16 септември 2020

Детската книга „Къде отива боклукът?“ показва, че дори най-малките имат силата да променят нещата към по-добро. Издателство „Ракета“ поставя началото на кампанията „Планетата се нуждае от герой като ТЕБ!“ с надеждата в нея да се включат както най-малките, така и техните родители.

прочети още

Писмо до децата, които обичат книги, от издателство „Ракета“16 септември 2020

Най-предпочитани книги от нашите посетители бяха „Къде отива боклукът?“, „Безграничният потенциал“ на Джим Куик, заглавията от поредицата „Съкровищата на България“, „Приключенията на Лиско по море“ и сборникът с разкази „Сладка морска сол“ на Борис Априлов.

прочети още

Започва инициативата „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!“31 август 2020

Очаква се стотици училища в цялата страна да се включат в акцията. Издателство „Ракета“ прегръща инициативата. Вярваме, че четенето е полет без ограничения.

прочети още

Купи си книга и подари една на любимата си библиотека24 август 2020

Купи си книга и подари една на любимата си библиотека. Ние ще те подкрепим.

прочети още

Да прочетем „Веда Словена“ – днес е възможно16 юли 2020

В дискусията за автентичността на песните се включват редица български, руски и западноевропейски учени. И спорът не е само и единствено за митовете, стереотипите и мистификациите, спорът е за нас, българите, и нашия влог в съкровищницата на човешката цивилизация.

прочети още

Изобретяването на еврейския народ - задълбочено и интересно изследване на проф. Шломо Занд29 юни 2020

Историята на изобретяването на еврейския етнос е особено увлекателно четиво, само привидно познато. Авторът започва от древните предходници (Йосиф Флавий), преминава през редица интересни мислители от XVI (Жан Беснарж) и XVII в., за да достигне до различните гледни точки и теории, очертали се през XIX и началото на ХХ в. Aвторът предлага аргументирана критика на „национализирането” на Стария завет и анализира основните митове, извлечени от този най-авторитетен източник – завладяването на Ханаан, изгнанието и т.н.

прочети още

Парите са енергия12 юни 2020

Ако виждате парите като енергия, а не като символ на оцеляване, ще надскочите по-примитивните чувства на обикновените хора и ще погледнете от позицията на безкрайността

прочети още

ВЕЛИКДЕН БЕЗ ОТПАДЪЦИ: КНИГА ПОДАРЪК13 април 2020

Знаем от какво се нуждаете и сме готови да ви го подарим. Изтеглете своята безплатна книга със съвети за по-разумно и чисто празнуване преди, по време и след Великден.

прочети още

Диана Бойчева: Научих много от Питър Сейдж. Издавам книгата му, за да помогне и на други като мен22 ноември 2019

Вярваме в книгите, които издаваме, а работата ни дава възможност да споделим с нашите читатели ценности, идеи и вдъхновение. Ето какво споделя Диана Бойчева, управител на издателство „Ракета“, за един наш проект и за автора, който стои зад него:

прочети още

10 сентенции за живота, природата и динамиката от „Приключенията на Лиско в гората“ и Борис Априлов2 октомври 2019

„– Ще се наядем ли добре? – Това, което ще се дава, не се яде. И все пак концертът представлява нещо като духовна храна. – Все пак храна! – зарадва се Лиско.“

прочети още

(Неслучайно) Всички обичаме Лиско2 октомври 2019

Попитахме Facebook последователите на издателство „Ракета“ дали обичат приключенията на Лиско и ги помолихме да ни разкажат защо. Резултатът беше красив, а ние благодарим за съкровените изповеди в читателска любов. Споделихте ни, че да обичаш Лиско, е естествено чувство, защото, макар и да е бил в гнездото на орел и в стомаха на акула, не се възгордява. И не само.

прочети още

Миналото трябва да се пази, доколкото ти дава кураж занапред. Интервю с Елица Бъчварова14 септември 2019

През 2017 г. дъщерята на Свобода Бъчварова, Елица Бъчварова, ни се довери за преиздаването на поредицата „Земя за прицел“ и романа „Опасен чар“. Две години по-късно се възползваме от възможността за среща на живо с нея, за да си поговорим за заветите на миналото и техния смисъл за бъдещето ни.

прочети още

Лиско отново е тук! Води със себе си и компания5 септември 2019

Всеки от нас има нужда от един обаятелен, чаровен и малко непослушен герой. Както и от приказка за някого, който не се страхува от почти нищо и непрекъснато мечтае да покори непознати светове. Неслучайно поколения от деца и техните родители са израснали с приключенията на Лиско и Борис Априлов.

прочети още

Борис Априлов, който заслужава да бъде четен2 септември 2019

Кой е Борис Априлов? Авторът на приключенията на Лиско, както ще възкликнат мнозина? Най-известният литературен псевдоним на родения през 1921 г. Атанас Василев Джавков? Или Ахото, както с любов и красиви спомени биха го нарекли близките му, колегите от редакцията на „Стършел“ и всички други негови съвременници, имали щастието да се докоснат до харизмата и аристократичното му излъчване?

прочети още

Издателство „БГкнига“ става „Ракета“23 август 2019

Новината От месец септември 2019 г. изданията на „БГкнига“ вече ще излизат под логото на издателство „Ракета“.

прочети още