Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна

За „Безграничният потенциал“, който се крие у всички нас

29 септември 2020
За „Безграничният потенциал“, който се крие у всички нас

Ако яйцето се счупи от външна сила, животът свършва.

Ако бъде счупено от вътрешна сила, животът започва.

Страхотните неща винаги започват отвътре.

– Джим Куик

 

Напоследък книгите в сферата на приложната психология и личностното развитие стават все повече и повече, а интересът към тях се увеличава с всеки изминал ден. Вероятно можем да си обясним това най-вече с динамичността на времето, в което живеем. За разлика от предците ни, днес ние обитаваме едно много по-сигурно и защитено общество и не е нужно сами да ловим и събираме храната си. Въпреки това постоянно биваме изложени на огромен информационен натиск, за който сякаш мозъците ни още не са напълно подготвени. Знаем, че средният човек днес възприема три пъти повече информация от този през 60-те години на миналия век, а ако се сравним с човека от XV век, ще видим, че само за един-единствен ден поемаме толкова информация, колкото за целия негов живот. Не сме подготвени за това и тъкмо тук на помощ се притичват хилядите книги, целящи да ни направят по-добри, по-умни, по-информирани, пък даже и по-богати.

Дългоочакваната „Безграничният потенциал“ на Джим Куик, която само преди броени дни излезе и на българския пазар, е тъкмо една от тези книги с голямата разлика обаче, че целият текст, освен невероятен цялостен наръчник за подобряване на мозъка, е и дълбоко лична история. Преживявайки мозъчна травма още в ранното си детство, нейният автор е подложен на множество трудности с ученето през голяма част от живота си и единствено осъзнаването на „Безграничният потенциал“, който се крие в него и само чака да бъде отключен, му помага да продължи напред.

„Още в училище бях обект на тормоз и подигравки, и то не само на детската площадка, но и в класната стая. Объркана от това, че не мога да схвана урока, веднъж в началното училище една учителка ме посочи и каза: „Ето го момчето с повредения мозък“, пише Куик.

Също като повечето хора във всекидневието си, той е смятал, че неговите настоящи умствени възможности са „такива, каквито са“ и не подлежат на усъвършенстване, че използваме само определен процент от мозъка си и капацитетът ни е ограничен (една твърде популярна, но при това погрешна теза), че никога няма да успее да завърши цяла книга от корица до корица, камо ли да се научи да чете по-бързо, да учи по-ефективно или пък да е по-мотивиран за работата си. Цялата книга обаче е едно голямо „НЕ!“ с удивителен на тази погрешна ограничителна представа и едно голямо „ДА!“ на всички онези възможности, които винаги сме имали и ще имаме – Безграничният потенциал.

„Искам да разберете, че разполагате с цялата сила на мозъка си, която имате сега.(…) И въпреки че можем да използваме целия си мозък, някои хора го правят по-добре от други. Точно както повечето използват 100 процента от тялото си, така някои от тези тела са по-бързи, по-силни, по-гъвкави и по-енергични от други. Ключът е да научите как да използвате мозъка си възможно най-ефикасно и ефективно. До края на тази книга ще разполагате с нужните инструменти.“

Чрез неговата собствено изстрадана методология, той ни предоставя един безценен ключ към безграничния гений, който живее във всеки един от нас. В страниците на книгата изключително четивно са изложени най-разнообразни методи като скоростно четене, методи за по-лесно запомняне и учене на нови езици, различни от механичното учене, с което ни облъчва нашата собствена образователна система. Ще разберете кое е разковничето на добрата концентрация и каква е тайната на безграничната мотивация. Ще се запознаете с големите митовете за ученето, които сме свикнали да приемаме за чиста монета, както и с основните врагове на безграничното мислене, които ни пречат да развием потенциала си. И най-важното – ще се научите как да учите! Освен това в книгата ще можете да се запознаете и с едни от най-интересните научни теории от сферата на психологията и неврологията, но представени по изключително достъпен начин, който позволява лесното запознаване на читателя с иначе доста сложния компютър, който имаме между ушите си.

Накратко – „Безграничният потенциал“ е за всички онези, които са решили да поемат по пътя към своето по-добро Аз, непознаващо и неприемащо граници.

 

За Роберта Колева, автор на материала и преводач на книгата „Безграничният потенциал“:

Роберта Колева е студент по антропология и психология в НБУ. В свободното си и не чак толкова свободно време обича да чете и пише за човека и неговата култура, а другата ѝ любов е киното. Автор е на стихотворения, публикувани в сайта и първата антология на литературен клуб „Отвъд кориците“, както и на личния ѝ блог (http://robertakoleva.blogspot.com/). Още като гимназист е стажант в сп. BBC Знание, а по-късно започва да пише статии в сферата на културния живот, историята и психологията в Tribune.bg, където завежда и рубриката „София през вековете“, посветена на любопитни, но вече позабравени истории от някогашната столица. Понастоящем стажува в културния отдел на в. „Монитор“.

Сподели: