Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна

„Къде отива боклукът?“ през погледа на българския преводач

7 октомври 2020
„Къде отива боклукът?“ през погледа на българския преводач


В най-новата рубрика на издателство „Ракета“ - „Пилот на превода“ - споделяме с вас разговор с Габриела Кожухарова, която преведе от български на английски една от най-търсените ни книги за деца.
Какво споделя за Къде отива боклукът? Отпадъци, рециклиране и грижа за нашата планета една от първите му професионални читателки у нас, четете в интервюто с нея.

Какви бяха най-големите ти предизвикателства при работата по проекта?
„Къде отива боклукът?“ е насочена към деца, но засегнатите в нея теми са доста сериозни. Ето защо основното предизвикателство беше текстът да звучи хем забавно и достъпно, хем научно издържано. С други думи, да предам баланса, който Джес Френч е успяла да постигне.
Кои бяха онези моменти от превода, доставили ти най-голямо удовлетворение?
Любимият ми момент от работата по всеки проект, независимо дали редакторски или преводачески, е образователният. Много обичам, когато при обгрижването на дадена книга научавам нещо ново и се запознавам по-отблизо с въпроси, идеи и факти, на които преди не съм попадала. „Къде отива боклукът?“ не прави изключение – благодарение на нея получих подробна информация за реалните мащаби на замърсяването и ползата от рециклирането.
Откри ли езикови особености в българския, които имат отношение към темата на книгата?
Не съм сигурна за езиковите особености, но намирането на български названия за съвременните „тенденции“ в екологията определено беше предизвикателство. Оказа се, че има немалко изрази, които или все още не са се сдобили с актуален еквивалент на български, или едва-едва навлизат у нас и не са достатъчно разпространени в речта ни. Надявам се „Къде отива боклукът?“ да успее да популяризира и наложи част от тях, за да станат по-разпознаваеми.

Какво взе за себе си от прочетенoто?
Ново отношение към опазването на природата. Понеже всеки ден се сблъскваме с куп битови и житейски проблеми, които напълно ангажират съзнанието ни, въпросът за бъдещето на планетата ни се струва ужасно далечен от личната ни реалност. Само че изобщо не е така.
За щастие, от книгата извлякох и малката утеха, че всеки е способен на сравнително лесни и прости (а понякога дори и забавни) стъпки, с които да облагороди средата си – като например ограничи употребата на найлонови торбички или се опита да си изработи сам полезни предмети за многократна употреба.

На кого би препоръчала книгата?
Препоръката ми към децата е повече от ясна. 

Още по-горещо обаче препоръчвам „Къде отива боклукът?“ на родителите и възрастните като цяло. Колкото по-рано започнем да изграждаме отговорно отношение към природата и екологията у малчуганите, толкова по-високо ще е качеството им на живот в бъдеще – ще дишат по-чист въздух и ще живеят в по-красива и приветлива среда. А за целта и ние самите трябва да сме по-добре информирани по темата, нали така?

 

Габриела Кожухарова e завършила „Книгоиздаване“ в Софийски университет. Работи като редакторка, преводачка и рецензентка на свободна практика. До 2019 г. е била главна редакторка на сайта „Аз чета“, където продължава да пише ревюта за (предимно) хубави книги. Когато не чете и пише (по работа или за удоволствие), се разтоварва с грим, гледане на аниме и активно чревоугодничество.

 

 Въпросите зададе: Стела Соколова

 

Сподели: