• Начало /
  • Новини /
  • „Къде отива боклукът?“ през погледа на българския преводач

„Къде отива боклукът?“ през погледа на българския преводач

„Къде отива боклукът?“ през погледа на българския преводач
7 октомври 2020


В най-новата рубрика на издателство „Ракета“ - „Пилот на превода“ - споделяме с вас разговор с Габриела Кожухарова, която преведе от български на английски една от най-търсените ни книги за деца.
Какво споделя за Къде отива боклукът? Отпадъци, рециклиране и грижа за нашата планета една от първите му професионални читателки у нас, четете в интервюто с нея.

Какви бяха най-големите ти предизвикателства при работата по проекта?
„Къде отива боклукът?“ е насочена към деца, но засегнатите в нея теми са доста сериозни. Ето защо основното предизвикателство беше текстът да звучи хем забавно и достъпно, хем научно издържано. С други думи, да предам баланса, който Джес Френч е успяла да постигне.
Кои бяха онези моменти от превода, доставили ти най-голямо удовлетворение?
Любимият ми момент от работата по всеки проект, независимо дали редакторски или преводачески, е образователният. Много обичам, когато при обгрижването на дадена книга научавам нещо ново и се запознавам по-отблизо с въпроси, идеи и факти, на които преди не съм попадала. „Къде отива боклукът?“ не прави изключение – благодарение на нея получих подробна информация за реалните мащаби на замърсяването и ползата от рециклирането.
Откри ли езикови особености в българския, които имат отношение към темата на книгата?
Не съм сигурна за езиковите особености, но намирането на български названия за съвременните „тенденции“ в екологията определено беше предизвикателство. Оказа се, че има немалко изрази, които или все още не са се сдобили с актуален еквивалент на български, или едва-едва навлизат у нас и не са достатъчно разпространени в речта ни. Надявам се „Къде отива боклукът?“ да успее да популяризира и наложи част от тях, за да станат по-разпознаваеми.

Какво взе за себе си от прочетенoто?
Ново отношение към опазването на природата. Понеже всеки ден се сблъскваме с куп битови и житейски проблеми, които напълно ангажират съзнанието ни, въпросът за бъдещето на планетата ни се струва ужасно далечен от личната ни реалност. Само че изобщо не е така.
За щастие, от книгата извлякох и малката утеха, че всеки е способен на сравнително лесни и прости (а понякога дори и забавни) стъпки, с които да облагороди средата си – като например ограничи употребата на найлонови торбички или се опита да си изработи сам полезни предмети за многократна употреба.

На кого би препоръчала книгата?
Препоръката ми към децата е повече от ясна. 

Още по-горещо обаче препоръчвам „Къде отива боклукът?“ на родителите и възрастните като цяло. Колкото по-рано започнем да изграждаме отговорно отношение към природата и екологията у малчуганите, толкова по-високо ще е качеството им на живот в бъдеще – ще дишат по-чист въздух и ще живеят в по-красива и приветлива среда. А за целта и ние самите трябва да сме по-добре информирани по темата, нали така?

 

Габриела Кожухарова e завършила „Книгоиздаване“ в Софийски университет. Работи като редакторка, преводачка и рецензентка на свободна практика. До 2019 г. е била главна редакторка на сайта „Аз чета“, където продължава да пише ревюта за (предимно) хубави книги. Когато не чете и пише (по работа или за удоволствие), се разтоварва с грим, гледане на аниме и активно чревоугодничество.

 

 Въпросите зададе: Стела Соколова

 

За „Безграничният потенциал“, който се крие у всички нас 29 септември 2020

„Още в училище бях обект на тормоз и подигравки, и то не само на детската площадка, но и в класната стая. Объркана от това, че не мога да схвана урока, веднъж в началното училище една учителка ме посочи и каза: „Ето го момчето с повредения мозък“, пише Куик.

прочети още

Успехология - нагласи, ценности и визия на щастливия човек25 септември 2020

"След публикуването на „Въпреки всичко“ в България бях залят от любов и подкрепа от хората в тази красива страна, от желанието им да имат и да живеят живота, който заслужават. Не е чак толкова трудно въпреки всичко да осъществите тази мечта и да се превърнете в най-добрата версия на себе си. Нуждаете се от три неща: • ясното и непоколебимо желание да го направите; • готовността да загърбите в миналото извиненията, които ви спират да реализирате пълния си потенциал;• способността да предприемете точните действия, за да осъществите промяната." Питър Сейдж

прочети още

Злодеите, които ни пречат да мислим, да се учим и да се развиваме22 септември 2020

Книгата „Безграничния потенциал“ днес е повече от актуална. Родени сме в царството на технологията и няма нищо по-важно за нас от здравето и доброто състояние на нашите мозъци – те са тези, които управляват живота ни. За да се радваме на личностно развитие в XXI век, е нужно да се научим как да филтрираме информацията и как да развием нови методи и умения за усъвършенстване в такъв разсеян свят, пренаситен от знания. Ученето и способността да се учим по-бързо и по-лесно, правят възможно всичко останало.

прочети още

Планетата се нуждае от герой като ТЕБ!16 септември 2020

Детската книга „Къде отива боклукът?“ показва, че дори най-малките имат силата да променят нещата към по-добро. Издателство „Ракета“ поставя началото на кампанията „Планетата се нуждае от герой като ТЕБ!“ с надеждата в нея да се включат както най-малките, така и техните родители.

прочети още

Писмо до децата, които обичат книги, от издателство „Ракета“16 септември 2020

Най-предпочитани книги от нашите посетители бяха „Къде отива боклукът?“, „Безграничният потенциал“ на Джим Куик, заглавията от поредицата „Съкровищата на България“, „Приключенията на Лиско по море“ и сборникът с разкази „Сладка морска сол“ на Борис Априлов.

прочети още

Започва инициативата „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!“31 август 2020

Очаква се стотици училища в цялата страна да се включат в акцията. Издателство „Ракета“ прегръща инициативата. Вярваме, че четенето е полет без ограничения.

прочети още

Купи си книга и подари една на любимата си библиотека24 август 2020

Купи си книга и подари една на любимата си библиотека. Ние ще те подкрепим.

прочети още

Да прочетем „Веда Словена“ – днес е възможно16 юли 2020

В дискусията за автентичността на песните се включват редица български, руски и западноевропейски учени. И спорът не е само и единствено за митовете, стереотипите и мистификациите, спорът е за нас, българите, и нашия влог в съкровищницата на човешката цивилизация.

прочети още

Изобретяването на еврейския народ - задълбочено и интересно изследване на проф. Шломо Занд29 юни 2020

Историята на изобретяването на еврейския етнос е особено увлекателно четиво, само привидно познато. Авторът започва от древните предходници (Йосиф Флавий), преминава през редица интересни мислители от XVI (Жан Беснарж) и XVII в., за да достигне до различните гледни точки и теории, очертали се през XIX и началото на ХХ в. Aвторът предлага аргументирана критика на „национализирането” на Стария завет и анализира основните митове, извлечени от този най-авторитетен източник – завладяването на Ханаан, изгнанието и т.н.

прочети още

Парите са енергия12 юни 2020

Ако виждате парите като енергия, а не като символ на оцеляване, ще надскочите по-примитивните чувства на обикновените хора и ще погледнете от позицията на безкрайността

прочети още

ВЕЛИКДЕН БЕЗ ОТПАДЪЦИ: КНИГА ПОДАРЪК13 април 2020

Знаем от какво се нуждаете и сме готови да ви го подарим. Изтеглете своята безплатна книга със съвети за по-разумно и чисто празнуване преди, по време и след Великден.

прочети още

Диана Бойчева: Научих много от Питър Сейдж. Издавам книгата му, за да помогне и на други като мен22 ноември 2019

Вярваме в книгите, които издаваме, а работата ни дава възможност да споделим с нашите читатели ценности, идеи и вдъхновение. Ето какво споделя Диана Бойчева, управител на издателство „Ракета“, за един наш проект и за автора, който стои зад него:

прочети още

10 сентенции за живота, природата и динамиката от „Приключенията на Лиско в гората“ и Борис Априлов2 октомври 2019

„– Ще се наядем ли добре? – Това, което ще се дава, не се яде. И все пак концертът представлява нещо като духовна храна. – Все пак храна! – зарадва се Лиско.“

прочети още

(Неслучайно) Всички обичаме Лиско2 октомври 2019

Попитахме Facebook последователите на издателство „Ракета“ дали обичат приключенията на Лиско и ги помолихме да ни разкажат защо. Резултатът беше красив, а ние благодарим за съкровените изповеди в читателска любов. Споделихте ни, че да обичаш Лиско, е естествено чувство, защото, макар и да е бил в гнездото на орел и в стомаха на акула, не се възгордява. И не само.

прочети още

Миналото трябва да се пази, доколкото ти дава кураж занапред. Интервю с Елица Бъчварова14 септември 2019

През 2017 г. дъщерята на Свобода Бъчварова, Елица Бъчварова, ни се довери за преиздаването на поредицата „Земя за прицел“ и романа „Опасен чар“. Две години по-късно се възползваме от възможността за среща на живо с нея, за да си поговорим за заветите на миналото и техния смисъл за бъдещето ни.

прочети още

Лиско отново е тук! Води със себе си и компания5 септември 2019

Всеки от нас има нужда от един обаятелен, чаровен и малко непослушен герой. Както и от приказка за някого, който не се страхува от почти нищо и непрекъснато мечтае да покори непознати светове. Неслучайно поколения от деца и техните родители са израснали с приключенията на Лиско и Борис Априлов.

прочети още

Борис Априлов, който заслужава да бъде четен2 септември 2019

Кой е Борис Априлов? Авторът на приключенията на Лиско, както ще възкликнат мнозина? Най-известният литературен псевдоним на родения през 1921 г. Атанас Василев Джавков? Или Ахото, както с любов и красиви спомени биха го нарекли близките му, колегите от редакцията на „Стършел“ и всички други негови съвременници, имали щастието да се докоснат до харизмата и аристократичното му излъчване?

прочети още

Издателство „БГкнига“ става „Ракета“23 август 2019

Новината От месец септември 2019 г. изданията на „БГкнига“ вече ще излизат под логото на издателство „Ракета“.

прочети още