Лиско отново е тук! Води със себе си и компания

Лиско отново е тук! Води със себе си и компания
5 септември 2019
Всеки от нас има нужда от един обаятелен, чаровен и малко непослушен герой. Както и от приказка за някого, който не се страхува от почти нищо и непрекъснато мечтае да покори непознати светове.
Неслучайно поколения от деца и техните родители са израснали с приключенията на Лиско и Борис Априлов.
Има обаче и читатели, които все още не са пътешествали със смелото лисиче, не познават философията на неговия приятел, Магарето, а дори не са и чували за жабока, който мечтае да скочи до Луната, за да може просто да извика „Квак-кваак“ по посока на Земята.
Новината на издателство „Ракета“ е еднакво хубава както за почитателите на Лиско, така и за тези, на които тепърва им предстои да се запознаят с него.
Първата книга, издадена с нашето лого в началото на септември, ще бъде именно новото илюстрирано издание на „Приключенията на Лиско в гората“.
Ще заживеем в Тихата гора, чиито обитатели провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. Ще се очароваме, то се знае, и от самия Лиско, който е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват.
Как ще свърши цялата история и възможно ли е в един роман да се изчезне два пъти, читателите ще научат от книгата, илюстрирана с любов от Мира Мирославова.
А компанията?
В екипажа на „Ракета“ ще вземем не само жабока Скоклю, който мечтае за Луната, но и всеки читател с апетит към българска литература в най-кристалната ѝ форма.
Втората ни, не по-маловажна новина е, че в съзвездието на издателския ни план, освен книгите за Лиско, ще представим и прозата за възрастни на Борис Априлов. Отново през септември в книжарниците ще бъдат и романът „Великата суета“, както и сборникът с разкази Сладка морска сол.
 

Да прочетем „Веда Словена“ – днес е възможно16 юли 2020

В дискусията за автентичността на песните се включват редица български, руски и западноевропейски учени. И спорът не е само и единствено за митовете, стереотипите и мистификациите, спорът е за нас, българите, и нашия влог в съкровищницата на човешката цивилизация.

прочети още

Изобретяването на еврейския народ - задълбочено и интересно изследване на проф. Шломо Занд29 юни 2020

Историята на изобретяването на еврейския етнос е особено увлекателно четиво, само привидно познато. Авторът започва от древните предходници (Йосиф Флавий), преминава през редица интересни мислители от XVI (Жан Беснарж) и XVII в., за да достигне до различните гледни точки и теории, очертали се през XIX и началото на ХХ в. Aвторът предлага аргументирана критика на „национализирането” на Стария завет и анализира основните митове, извлечени от този най-авторитетен източник – завладяването на Ханаан, изгнанието и т.н.

прочети още

Парите са енергия12 юни 2020

Ако виждате парите като енергия, а не като символ на оцеляване, ще надскочите по-примитивните чувства на обикновените хора и ще погледнете от позицията на безкрайността

прочети още

ВЕЛИКДЕН БЕЗ ОТПАДЪЦИ: КНИГА ПОДАРЪК13 април 2020

Знаем от какво се нуждаете и сме готови да ви го подарим. Изтеглете своята безплатна книга със съвети за по-разумно и чисто празнуване преди, по време и след Великден.

прочети още

Диана Бойчева: Научих много от Питър Сейдж. Издавам книгата му, за да помогне и на други като мен22 ноември 2019

Вярваме в книгите, които издаваме, а работата ни дава възможност да споделим с нашите читатели ценности, идеи и вдъхновение. Ето какво споделя Диана Бойчева, управител на издателство „Ракета“, за един наш проект и за автора, който стои зад него:

прочети още

10 сентенции за живота, природата и динамиката от „Приключенията на Лиско в гората“ и Борис Априлов2 октомври 2019

„– Ще се наядем ли добре? – Това, което ще се дава, не се яде. И все пак концертът представлява нещо като духовна храна. – Все пак храна! – зарадва се Лиско.“

прочети още

(Неслучайно) Всички обичаме Лиско2 октомври 2019

Попитахме Facebook последователите на издателство „Ракета“ дали обичат приключенията на Лиско и ги помолихме да ни разкажат защо. Резултатът беше красив, а ние благодарим за съкровените изповеди в читателска любов. Споделихте ни, че да обичаш Лиско, е естествено чувство, защото, макар и да е бил в гнездото на орел и в стомаха на акула, не се възгордява. И не само.

прочети още

Миналото трябва да се пази, доколкото ти дава кураж занапред. Интервю с Елица Бъчварова14 септември 2019

През 2017 г. дъщерята на Свобода Бъчварова, Елица Бъчварова, ни се довери за преиздаването на поредицата „Земя за прицел“ и романа „Опасен чар“. Две години по-късно се възползваме от възможността за среща на живо с нея, за да си поговорим за заветите на миналото и техния смисъл за бъдещето ни.

прочети още

Борис Априлов, който заслужава да бъде четен2 септември 2019

Кой е Борис Априлов? Авторът на приключенията на Лиско, както ще възкликнат мнозина? Най-известният литературен псевдоним на родения през 1921 г. Атанас Василев Джавков? Или Ахото, както с любов и красиви спомени биха го нарекли близките му, колегите от редакцията на „Стършел“ и всички други негови съвременници, имали щастието да се докоснат до харизмата и аристократичното му излъчване?

прочети още

Издателство „БГкнига“ става „Ракета“23 август 2019

Новината От месец септември 2019 г. изданията на „БГкнига“ вече ще излизат под логото на издателство „Ракета“.

прочети още