Социални Мрежи
  • Начало /
  • Новини /
  • Кой илюстрира „Господин Вървими“ и защо героят на книгата изглежда толкова забавен. Интервю с Аличе Копине

Кой илюстрира „Господин Вървими“ и защо героят на книгата изглежда толкова забавен. Интервю с Аличе Копине

14 март 2021
Кой илюстрира „Господин Вървими“ и защо героят на книгата изглежда толкова забавен. Интервю с Аличе Копине

Въпреки, че през последната година пътуваме много по-малко по света, една от последните ни преводни книги ни отведе мислено в Италия, където живее илюстраторката на „Господин Вървими“. Споделяме с вас интервюто, което Аличе Копине даде за българските читатели.

 

Как бихте описали стила си на илюстратор?

Да описвам стила си, винаги ме е затруднявало, но бих могла да кажа, че той зависи най-вече от проекта, върху който работя. Обичам да работя с гваш, моливи и пастели. Това може да се види в „Господин Вървими“ и останалите книги, които съм илюстрирала. Наскоро изпробвах нови техники, като съчетанието на карбонова хартия с дигитално рисуване. Toва, което никога не трябва да липсва, е текстурата. Не съм привърженик на плоските цветове.

 

Коя беше главната идея, която ви водеше, докато илюстрирахте „Господин Вървими“?

 

Докато работех върху книгата, знаех, че главният герой трябва да е забавен. Въпреки че е богат и нацупен човек и не се интересува от други хора, той, изглежда, е такъв неволно. Сякаш е затънал в собствения си свят. Прочетох историята неколкократно и всеки път откривах нещо различно. Не мога да обясня какво точно, но се доверих на интуицията си.

 

А как се сработихте с Даниеле Моварели? Обменяхте ли помежду си идеи, или той Ви се беше доверил напълно?

 

Работата с Даниеле беше супер забавна, бяхме на една и съща вълна. Той ми имаше пълно доверие, но едновременно с това обменяхме и много идеи. Преди да започна скицирането на книгата, нарисувах много различни версии на главния герой и заедно избрахме последната, мислейки именно за това какъв човек е господин Вървими. След това нарисувах скиците и ги показах на Даниеле и редактора. Обратната връзка отново беше в пълно съответствие с детайлите, които ме притесняваха и мен самата. Когато има подобно сходно усещане в творческата работа на един екип, е много красиво.

 

А познавате ли в истинския живот прототип на господин Вървими и бихте ли му подарили книгата?

 

Ха-ха-ха. Хммм, да. Определено познавам такъв човек. Дали бих му подарила книгата? Може би. Но бих внимавала много и за това да пазя копие за себе си, защото да се превърнеш в киселяк като господин Вървими, понякога може да стане съвсем неусетно.

 

Въпросите зададе: Стела Соколова

 

Aличе Копини е илюстратор на свободна практика от Новара, малък град в северната част на Италия между Милано и Торино. Винаги е обичала да рисува и си спомня, че е била на 5, когато е открила, че има училища, в които се учиш да правиш нещо такова правилно. След като завършва художествена гимназия, следва в Европейския институт по дизайн (IED), а по-късно завършва и магистратура в Mimaster Illustration (образователна институция с фокус върху издателските тенденции). Аличе е участвала на международната изложба на илюстратори на Панаира на детската книга в Болоня през 2017 г., работила е с автори от различни континенти, а днес е щастлива, че „Господин Вървими“ ще се запознае с българските читатели.

Представя себе си като любител на джаза и суинга, има афинитет към подвързване на книги и ситопечата.

-------------------

Изданието е съфинансирано по програма „Творческа Европа“ към Европейския съюз. /Co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union. 

Creative Europe Programme of the European Union, Brussels – BAK

Сподели: