Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна

Със Стюарт Уайлд по пътя към безкрайния Аз

23 април 2021
Със Стюарт Уайлд по пътя към безкрайния Аз

След „Неписаните правила на парите“, която излезе миналата година, Стюарт Уайлд отново е тук с „Безкрайният Аз“ в превод на български от Гаяне Минасян.

Какво знаем за автора и какво можем да споделим с читателите си за него?

 

Името му стои зад 20 книги, преведени на повече от 27 езика.

Познат е като „учител на учителите“ в областта на личностно развитие и човешкия потенциал, медитацията и квантовата физика.

Бил е участник и лектор на семинари и обучения през 90-те години в компанията с известни имена като Дийпак Чопра, д-р Уейн Дайър и Луиз Хей.

 

 

От рекламна гледна точка звучи добре, но всичко това плюс още малко фактология можете да прочетете в Wikipedia или в Goodreads.

Предлагаме ви да се запознаете или да си припомните кой е Стюарт Уайлд с няколко цитата, които сме подбрали за целта от книгата му „Безкрайният Аз“.

И така, ето го и него, описан от собствените му думи и духовито предадени уроци:

 

Вдъхновен от даоизма

„Красивото в даоизма е, че те учи да се откъсваш – не само от емоциите на света, семейството и хората около теб. Учи те да наблюдаваш и да се откъсваш и от собствените си емоции. То е като да стоиш над себе си и да наблюдаваш какво става, вместо да се идентифицираш с цялата оперетна постановка. Научавайки се да се откъсвате от своите желания и емоционален смут, вие придобивате повече яснота и не сте жертва на личностните си проблеми.“

 

Последовател на потребителския мистицизъм

„Харесвам енергии, които са стъпили на земята и ви помагат да преодолявате обикновени неща – например непоносимата свекърва, която ви изкарва извън кожата. Това е типът мистицизъм, който е по моя вкус – ориентиран към потребителя.“

 

Майстор на запомнящите се метафори

„Когато текущата енергия на живота ви застои и се изчерпи, натрупаните дълбоко във вас емоции, усещания и недоволство създават сюжетен обрат. Той често има духовни или физически последици.

Някои може да се разболеят. За други сюжетният обрат се изразява в сблъсък с дърво (например със 100 км/час), който обикновено преобръща живота им. Може да настъпи развод, смърт в семейството, фалит или пък да се случи нещо необичайно...

И така, прочетете ли във вестника печалната новина, че миналата вечер четирима души са се разбили в крайпътно дърво, имайте предвид, че те всъщност са търсели безкрайния си Аз. Разбира се, много по-безопасно е да следвате тези 33 стъпки. Ала някои твърде бързат да открият себе си и вместо това се разбиват в дървета.“

 

Изобличител на човешкото его

„Искате да живеете без болка, обаче падате на тротоара и си чупите глезена – това е в противоречие с вашето желание. Искате да ви е приятно и топло, а вали дъжд. Искате простичък живот с много пари, но в работата цари напрежение, съпругът/ата ви създават проблеми, децата ви вбесяват, шефът ви тормози и по този начин има още повече противоречия, с които да спорите. Така наречените от нас „отрицателни преживявания“ са само противоречия с мнението на егото. Емоционалната болка е нещо, което си причиняваме сами. Тя не е приятна, но щом видите, че се дължи на догмите на егото, можете доста бързо да пристъпите към лекуване.“

 

Искрен, директен и обичащ

„Няма как да създадете съвсем нова енергия, ако продължите да стоите на сегашното си място. Щом искате да се понесете към своя безкраен Аз по вечната река на възприятието, трябва да пуснете клона, на който висите, и да се оставите на течението на реката да ви отведе дотам.

Това означава да се изправите срещу несигурността и страховете си и да се вгледате истински в себе си. Понякога процесът е малко болезнен, защото може да видите купчини лайна и да си кажете: „Боже мой, аз съм много зле. Пълен идиот съм. Трябва да се присъединя към дружеството на анонимните идиоти. Толкова съм зле, че чак ме боли“. После, щом станете способни да наблюдавате отстрани колко сте противни, се възлюбете. Погледнете се в огледалото и кажете: „Брато, това е един от най-големите идиоти в света, но аз го обичам и ще го променя“.

 

А вие готови ли сте да приемате, да обичате и да се движите към лекотата на смекченото его?

Още за книгата „Безкрайният Аз“ можете да прочете тук, а в сайта ни можете да разгледате и комплекта от заглавия Духовни учители.

Сподели: