Социални Мрежи

Безкрайният АЗ. 33 стъпки към възвръщане на вътрешната сила

15 юли 2021
Безкрайният АЗ. 33 стъпки към възвръщане на вътрешната сила

Безкрайният АЗ. 33 стъпки към възвръщане на вътрешната сила

Резюме на книгата

Учението за 33-те човешки енергии, синтезирано в „Безкрайният Аз“, е древно и води началото си от даоистите в Китай. Твърди се, че тези енергии дават възможност на хората да излязат извън рамките на емоциите и мисловните форми на земната еволюция и да преминат към висше съзнание, помагат им да се освободят от смута и липсата на покой, да придобият яснота и да спрат да бъдат жертви на личностните си проблеми.

Стюарт Уайлд описва енергиите като етапи, представени в 33 отделни стъпки в книгата „Безкрайният Аз“.

1-ва стъпка

Аз съм Бог

Интелектуалната концепция за Бог, който е извън вас, внушава, че нямате контрол над съдбата си и съответно не вярвате, че можете да генерирате енергия и да променяте нещата. Обратно, ако приемете идеята, че божията сила е вътре във вас, вие приемате, че сами създавате основната част от своята реалност и участ.

2-ра стъпка

Разширяване на осъзнатостта

След разбирането, че сте вътрешната божия сила, идва ред на осъзнаването, че можете психически да насочвате тази сила. Това означава, че сте едновременно магнит и проектор на енергия. Първата стъпка към осъзнатостта е да дисциплинирате ума си, да шлифовате вътрешния си диалог и да премахнете от него всякакви принизяващи твърдения – особено ако изсмукват вашата енергия и ви разболяват.

3-та стъпка

Смелостта да преминете отвъд

Нужно е да пуснете нещата и да позволите на живота да потече спонтанно и динамично. Това означава по-малко структуриране, повече доверие, вяра и приемане на живота такъв, какъвто ви се открива, вместо да се опитвате да го насилвате съобразно някакъв предварителен модел и да се ядосвате, когато не ви позволява да го натикате в него.

 

4-та стъпка

Смелостта да приемете духа за свой вътрешен водач

 

Когато трябва да вземете решение, не подхождайте интелектуално, прехвърляйки мислено своите възможности. Вместо това се опитайте да разчитате само на фините си чувства.

 

5-а стъпка

Приемете негативния опит като възможност за учене

 

Приемането на негативните явления и преживявания е част от идеята за непрекъсната еволюция. Те ви карат да генерирате ентусиазъм, енергия, действие, изцеление, възстановяване.

 

6-а стъпка

Опознайте света чрез общи парадигми, след което ги надраснете

Ако сте достатъчно силни и разполагате с увереността да устоявате сами, ще станете истински индивиди – ще вярвате в себе си толкова силно, че ще можете да бъдете различни и да не се притеснявате какво мислят другите.

7-а стъпка

Цялото ни знание се влияе от човешката слабост

Можете да работите върху начина, по който се възприемате, като заделяте спокойно време за вътрешна работа и отдавате признание за постигнатите неща. Целият смисъл на пътешествието от егото към духа е приемането.

8-а стъпка

Духовните учители са били свръхестествени, защото останалите хора не са били такива

Интернализирайте Христовото съзнание, Буда, тази Светлина. След това направете себе си част от него. Настройвайте се спрямо светлината, където и да я откривате. Хармонизирайте се със силата на чудесата и ги усетете вътре в себе си.

9-а стъпка

Силата идва от дисциплината

Деветата стъпка се изразява в осъзнаването, че истинската сила и способността да се отворите за безкрайния Аз, идват само от дисциплината. Тя е важна, защото без нея не можете да контролирате ума. Ако не можете да контролирате себе си, винаги сте жертва на разглезеното дете във вас.

10-а стъпка

Центрирайте ума

Центрирането на ума е дисциплина, която изпълнявате както в будно, така и в медитативно състояние. В будно състояние най-вече трябва да се обучите да наблюдавате живота, а не да му реагирате, да се фокусирате върху решението, а не върху емоцията.

11-а стъпка

Вярвайте, че вече сте силата

Безкрайния Аз във вас седи в готовност. Просто трябва да се отворите за него и да го приемете. Нещата се случват, когато включите в емоционалността си съответстващите на тях обстоятелства.

12-а стъпка

Думата ви е закон

Ако думата ви е закон, от вас се изисква да разберете, че е необходимо да охранявате силата си. Тук идва и отговорността – каквото излезе от вас, ще си го получите обратно. Затова не се отнасяйте лековато към начина, по който използвате мислите и чувствата си.

13-а стъпка

Приемане

Болката, която изпитвате, идва от реакцията ви към житейските обстоятелства, а не от самите обстоятелства. След като разберете, че нещата са такива, каквито са, вече не е нужно да се борите с тях. Вместо това можете да работите върху промяната.

14-а стъпка

Не осъждайте нищо, не правете количествени преценки

Когато взаимодействате с хората, позволете им да бъдат такива, каквито са. Ако пък не ви харесва какво виждате, отидете си. Ако искате да промените ситуацията, без да нарушавате чуждите граници – това обикновено става чрез добър пример. Но в никакъв случай не критикувайте лично и се въздържайте от количествени оценки.

15-а стъпка

Недейте да се вкопчвате в нищо

Започнете да осъзнавате, че нямате нищо. Това ще ви направи свободни. Недейте да се вкопчвате в каквото и да е. Използвайте нещата, наслаждавайте им се, бъдете благодарни, а когато приключите с тях, ги пуснете.

 

16-а стъпка

Не защитавайте нито силата, нито себе си

Вземете силата вътре в себе си и я пазете. Не я защитавайте, не се извинявайте и не се опитвайте да се обяснявате на хората. Просто правете, каквото си правите. Пътуването е вътрешно. То се изразява в това да направите живота си свещен.

17-а стъпка

Постоянно пречиствайте себе си

Toва означава да сте бдителни срещу негативността и разрушителната сила на егото. Внимавайте какви думи произнасяте и не давайте израз на негативна енергия, когато говорите. Когато усетите, че нещо ви идва повече в емоционален план, отдръпнете се и се отпуснете.

18-а стъпка

Уважавайте всичко живо, наблюдавайте красотата във всичко

Опитайте се да стоите далеч от мрака на егото и опитите му да смазва другите. Уважавайте всички живи същества. Това е свещеният път.

19-а стъпка

Силата извира отвътре

Консолидирайте вътрешната си сила и така ще привлечете към себе си всичко, от което се нуждаете. Вместо да се напъвате да се пласирате, да настоявате да разказвате на хората за продукта, услугата или знанието, които предлагате, просто им позволете да дойдат при вас.

20-а стъпка

Действие чрез не-действие

Когато хората се втурват напред, вие отстъпвайте. Когато тичат, вие ходете. Когато викат и искат внимание, вие останете тихи. Ако нуждите и желанията ви не са отчаяни, никой не може да ви разклати.

21-ва стъпка

Посветете живота си на свещения път

Развийте сакралност във всичко, което правите. Концентрирайте се върху своите действия. Миенето на колата може да стане свещено, ако го превърнете в молитва. Ако просто търкате със сапун и вода, то може да е бреме.

22-ра стъпка

Разберете, че вдъхновението и творчеството извират отвътре

Оставете мисленето настрана и се обърнете към фините си чувства, за да ви покажат нещо оригинално, свежи идеи или дори нещо старо, което можете да изразите по нов и различен начин.

23-та стъпка

Винаги се поддържайте свежи; наблюдавайте природата и се хармонизирайте с нея

Отървете се от всичко, което не сте използвали скоро. Подарете го. Така ще се заобиколите единствено с неща, които са живи и пълни с енергия – неща, които докосвате, обичате, поддържате и използвате. Всичко останало е тежест, освободете се от нея.

24-та стъпка

Не се страхувайте от смъртта – приемете я и живейте живота

Вътрешната свобода се изразява в това да приемете потока и факта, че днес сте тук, а утре не е задължително да сте тук. Когато напускате несигурността, свързана със смъртта, започвате да приемате по-леко промяната, каквато и да е тя.

25-а стъпка

Избягвайте да влизате в ролята на гуру

Щом енергията ви започне да се повишава, постепенно се освобождавате от баласта в живота си и се придвижвате към безкрайния Аз, вие се превръщате в учител. Когато това се случи, бъдете внимателни и преподавайте смирено и великодушно.

26-а стъпка

Физическа дисциплина

Вашето физическо тяло е проява на безкрайността във вас. С повишаването на енергията ви ще трябва да станете лечител сам на себе си. Освен това се нуждаете от физическа дисциплина, за да успокоите емоциите и да контролирате егото.

27-а стъпка

Емоционална дисциплина

Когато почувствате отрицателна емоция, вземете мерки, докато е още в зародиш. Силните негативни емоции са като ядрена бомба, която избухва в метафизичната ви енергия. Бързо трябва да наложите контрол и да възстановите равновесието.

28-а стъпка

Дисциплиниране на ума

Умствената дисциплина има няколко подразделения. Първото е да се съгласите да се чувствате сигурни в измерение, което е несигурно по естеството си. Второто – да се излекувате от болестта на прекаленото мислене за живота. Така че, когато усетите, че интелекта ви го хваща диарията, спрете го и започнете да чувствате нещата.

29-а стъпка

Идейна дисциплина

За да се дисциплинирате идейно, е важно да имате колкото е възможно по-малко убеждения, почти никакви догми и минимален брой правила, освен практиките, които сами сте си наложили. Най-добрата философия е като полъх и поток – лека, променлива, приспособима и лесна за забравяне.

30-а стъпка

Духовна дисциплина

Основният елемент на духовната дисциплина е да си напомняте, че вие не сте своето физическо тяло, емоции, интелект, вярвания, племе, сексуалност или религия. Вие сте безкрайно същество, което ползва тяло под наем от божията сила. Дошли сте да изживеете неща и да се въздигнете над тях.

31-ва стъпка

Търсене

Търсенето идва в свещения момент, в който се съгласите да се предадете. Той е едновременно начало и край. Това е сакралният миг, в който се съгласявате да изоставите борбата, напъните, емоцията, света на его персоната и се отдръпвате.

32-ра стъпка

Синтез

В момента на Синтеза, вашето Търсене придобива критично ускорение. Вие сте работили върху себе си и върху емоциите си, преживели сте дискомфорта от всичко това, преминали сте през процеса на откриване на своята същност. Вътрешният ви диалог се преобразява от отрицателен в положителен.

33-та стъпка

Посветеният

Енергията на Посветения не се поддава на описание, защото е извън ума, подсъзнанието и интелекта. Посветеният е извън рамките на човешката еволюция. Той е отвъд нея, на друга територия.

За вас написа Стела Соколова

 

 

 

 

 

 

 

Сподели: