• Начало /
  • Новини /
  • Диана Бойчева: Научих много от Питър Сейдж. Издавам книгата му, за да помогне и на други като мен

Диана Бойчева: Научих много от Питър Сейдж. Издавам книгата му, за да помогне и на други като мен

Диана Бойчева: Научих много от Питър Сейдж. Издавам книгата му, за да помогне и на други като мен
22 ноември 2019
Вярваме в книгите, които издаваме, а работата ни дава възможност да споделим с нашите читатели ценности, идеи и вдъхновение. Ето какво споделя Диана Бойчева, управител на издателство „Ракета“, за един наш проект и за автора, който стои зад него:
___________
 
Преди няколко години изживявах труден за мен момент в личен план. Имах бебе на около година, опитвах се да управлявам бизнеса си дистанционно – и двете неща не ми се получаваха добре. В офиса имаше конфликти, екипът беше напрегнат, аз бях напрегната, а семейството ми не получаваше от мен нужната любов и внимание.
 
В този период попаднах на една Facebook реклама на Питър Сейдж, която ме накара да се замисля, че за всичко, което ми се случва, причината е в мен, в това аз какъв човек съм и как подхождам към нещата, които правя. Било то за това дали съм прекрасна и любяща съпруга, добър лидер за екипа си, или имам бизнес идеи, дали ме бива в хобито ми – всичко това зависи от мен. С времето, докато слушах Питър Сейдж, осъзнах, че нищо не става веднага и процесът на личностно развитие е непрекъснат. Самият той съумява много фино да вплете науката, психологията и метафизиката в една философия за по-добър и лесен, в крайна сметка, живот. Живот, който се случва чрез мен, а не на мен. Живот без ограничаващи вярвания, неподвластен на външната среда. Защото, както той казва, външният свят следва вътрешния свят.
Знание, което не прилагаме, е равно на незнание.
 
Другият важен урок за мен е, че знание, което не прилагаме, е равно на незнание. Прилагането на една идея изисква не само да я чуеш и разбереш, а да я упражняваш, докато тя не стане неделима част от теб и се превърне в подсъзнателна реакция.
Днес успявам да приема спокойно всякакви проблеми, стресови ситуации, провали, ако щете. Да подхождам практично и вместо да се връщам назад и да обвинявам, да се тюхкам и мрънкам, да си задавам въпросите: „Какво мога да направя, за да не се получава така отново?“, „Защо е добре, че това се случва?“, „Какво мога да науча днес и да приложа утре?“. Една любима фраза на Питър Сейдж е: „Задавайте си по-добри въпроси“. Така че се опитвам непрекъснато да провокирам себе си и екипа си.
 
Когато обичаш, прави го, без да очакваш нещо в замяна
Друго основно нещо, което той ми помогна да осъзная, е, че любовта трябва да е безусловна. Когато обичаш, го правиш без условия, без да очакваш нещо в замяна, просто обичаш. И повярвайте ми, любовта се връща в пъти по-голяма.
 
Силна мотивация и големи скокове
Що се отнася до вълнуващите отклонения в живота: след като следвах Питър Сейдж около половин година, събрах пари, за да платя билета си за Sage Busiess School (SBS), което трябваше да се проведе в Лондон през март 2017 г. С нетърпение очаквах събитието, пишех домашни и слушах лекциите му, защото той изпращаше теми за предварителна подготовка. Една вечер всички, закупили билети за събитието, получихме покана за извънреден лайф с него, на който се оказа, че той не се появи, екипът му беше в лек шок, като цяло стана ясно, че има ГОЛЯМ проблем, но аз лично не разбрах какъв точно. Впоследствие получихме имейли, че е влязъл в затвора. Признавам, че някои от близките ми доста ми се смяха и искрено се забавляваха на ситуацията. Почувствах се като малко дете, на което са му взели новата играчка. Така или иначе в настъпилата суматоха написах имейл до екипа на Питър Сейдж, че не искам да ми връщат парите, просто искам да отида на семинара му, когато той се проведе. Тогава за всички нас, които не поискахме връщане на парите, Питър (или по-скоро екипът му) отключиха достъп до много съдържание, което ни позволи да продължим да учим и напредваме с личното си развитие. Започнаха да идват и писмата от затвора на всеки две седмици.
За мен това беше период на големи скокове, на силна мотивация, период, през който генерирах силна вяра в себе си и във факта, че няма невъзможни неща и че няма твърде големи цели. Период, през който подредих ценностите и приоритетите си така, че да съм спокойна за решенията, които взимам в ежедневието си.
По-късно през годината разбрах, че Питър Сейдж е излязъл от затвора, и подтикната от Мария (от екипа ни), му писах имейл с въпрос какво се случва със SBS. Докато се прибирах към вкъщи, телефонът ми иззвъня с номер от Англия. Каква беше изненадата ми да открия, че ми се обажда самият Питър Сейдж. Всъщност първата ни среща беше точно една година по-късно от „проваленото“ събитие – през март 2018 г.
 
„Въпреки всичко“ – книгата, която донесе промени, още докато я подготвяхме за читателите
През 2019 г. започнахме работа върху книгата „Въпреки всичко“.
Признавам, поривът ми да я издадем, беше ирационален. В началото го правех заради себе си и откровено казано, доста се колебах, защото ми беше много трудно да показвам на близките си защо го харесвам и как философията му е суперполезна и практична. Най-близките за мен хора подминаваха всичките ми въжделения с насмешка или просто игнориране. Екипът ми въртеше очи всеки път, щом започвах с „А Питър Сейдж казва, че...“. Чувствах, че не мога с думите си да ги убедя, че философията му води до големи обрати в личността и нивото на щастие в живота.
Работа върху проекта на книгата започна да носи промени. Запознах с Гаяне Минасян, която направи чудесен превод не само защото е професионалист, но и защото много добре познаваше Питър Сейдж и приемаше идеите му на високо съзнателно ниво.
 
През последната една година намерих и много други съмишленици, които популяризират философията му у нас, харесват го и го следват. А през 2020 г. очаквам с нетърпение и посещенията му в България. Той е изключително магнетичен на живо и наистина прави събития, преобръщащи живота на 180 градуса.
 
Промениха се и нагласите в екипа на „Ракета“ и колеги, които са работили върху книгата, вече ми споделят как тя им е помогнала. Щастлива съм, че сега, когато изданието вече е готово, може да мултиплицира ефекта си върху още повече хора.
„Въпреки всичко“ е разказ и урок за това как можем да сменим тотално перспективата и да прозрем необятните възможности, които животът ни предоставя. Възможности, често опаковани в трудности и предизвикателства и достъпни само за онези, които се осмелят да се впуснат смело напред.
Животът е една река, която криволичи, и ще е чудесно да се учим да плуваме по-умело по течението, за да стигаме все по-напред и да се забавляваме дори когато попаднем в бързей и сме мокри до кости.
 
И не забравяйте: единствено нагласата ни към света определя развоя на събитията.
Диана Бойчева

„Къде отива боклукът?“ през погледа на българския преводач7 октомври 2020

Колкото по-рано започнем да изграждаме отговорно отношение към природата и екологията у малчуганите, толкова по-високо ще е качеството им на живот в бъдеще – ще дишат по-чист въздух и ще живеят в по-красива и приветлива среда. А за целта и ние самите трябва да сме по-добре информирани по темата.

прочети още

За „Безграничният потенциал“, който се крие у всички нас 29 септември 2020

„Още в училище бях обект на тормоз и подигравки, и то не само на детската площадка, но и в класната стая. Объркана от това, че не мога да схвана урока, веднъж в началното училище една учителка ме посочи и каза: „Ето го момчето с повредения мозък“, пише Куик.

прочети още

Успехология - нагласи, ценности и визия на щастливия човек25 септември 2020

"След публикуването на „Въпреки всичко“ в България бях залят от любов и подкрепа от хората в тази красива страна, от желанието им да имат и да живеят живота, който заслужават. Не е чак толкова трудно въпреки всичко да осъществите тази мечта и да се превърнете в най-добрата версия на себе си. Нуждаете се от три неща: • ясното и непоколебимо желание да го направите; • готовността да загърбите в миналото извиненията, които ви спират да реализирате пълния си потенциал;• способността да предприемете точните действия, за да осъществите промяната." Питър Сейдж

прочети още

Злодеите, които ни пречат да мислим, да се учим и да се развиваме22 септември 2020

Книгата „Безграничния потенциал“ днес е повече от актуална. Родени сме в царството на технологията и няма нищо по-важно за нас от здравето и доброто състояние на нашите мозъци – те са тези, които управляват живота ни. За да се радваме на личностно развитие в XXI век, е нужно да се научим как да филтрираме информацията и как да развием нови методи и умения за усъвършенстване в такъв разсеян свят, пренаситен от знания. Ученето и способността да се учим по-бързо и по-лесно, правят възможно всичко останало.

прочети още

Планетата се нуждае от герой като ТЕБ!16 септември 2020

Детската книга „Къде отива боклукът?“ показва, че дори най-малките имат силата да променят нещата към по-добро. Издателство „Ракета“ поставя началото на кампанията „Планетата се нуждае от герой като ТЕБ!“ с надеждата в нея да се включат както най-малките, така и техните родители.

прочети още

Писмо до децата, които обичат книги, от издателство „Ракета“16 септември 2020

Най-предпочитани книги от нашите посетители бяха „Къде отива боклукът?“, „Безграничният потенциал“ на Джим Куик, заглавията от поредицата „Съкровищата на България“, „Приключенията на Лиско по море“ и сборникът с разкази „Сладка морска сол“ на Борис Априлов.

прочети още

Започва инициативата „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!“31 август 2020

Очаква се стотици училища в цялата страна да се включат в акцията. Издателство „Ракета“ прегръща инициативата. Вярваме, че четенето е полет без ограничения.

прочети още

Купи си книга и подари една на любимата си библиотека24 август 2020

Купи си книга и подари една на любимата си библиотека. Ние ще те подкрепим.

прочети още

Да прочетем „Веда Словена“ – днес е възможно16 юли 2020

В дискусията за автентичността на песните се включват редица български, руски и западноевропейски учени. И спорът не е само и единствено за митовете, стереотипите и мистификациите, спорът е за нас, българите, и нашия влог в съкровищницата на човешката цивилизация.

прочети още

Изобретяването на еврейския народ - задълбочено и интересно изследване на проф. Шломо Занд29 юни 2020

Историята на изобретяването на еврейския етнос е особено увлекателно четиво, само привидно познато. Авторът започва от древните предходници (Йосиф Флавий), преминава през редица интересни мислители от XVI (Жан Беснарж) и XVII в., за да достигне до различните гледни точки и теории, очертали се през XIX и началото на ХХ в. Aвторът предлага аргументирана критика на „национализирането” на Стария завет и анализира основните митове, извлечени от този най-авторитетен източник – завладяването на Ханаан, изгнанието и т.н.

прочети още

Парите са енергия12 юни 2020

Ако виждате парите като енергия, а не като символ на оцеляване, ще надскочите по-примитивните чувства на обикновените хора и ще погледнете от позицията на безкрайността

прочети още

ВЕЛИКДЕН БЕЗ ОТПАДЪЦИ: КНИГА ПОДАРЪК13 април 2020

Знаем от какво се нуждаете и сме готови да ви го подарим. Изтеглете своята безплатна книга със съвети за по-разумно и чисто празнуване преди, по време и след Великден.

прочети още

10 сентенции за живота, природата и динамиката от „Приключенията на Лиско в гората“ и Борис Априлов2 октомври 2019

„– Ще се наядем ли добре? – Това, което ще се дава, не се яде. И все пак концертът представлява нещо като духовна храна. – Все пак храна! – зарадва се Лиско.“

прочети още

(Неслучайно) Всички обичаме Лиско2 октомври 2019

Попитахме Facebook последователите на издателство „Ракета“ дали обичат приключенията на Лиско и ги помолихме да ни разкажат защо. Резултатът беше красив, а ние благодарим за съкровените изповеди в читателска любов. Споделихте ни, че да обичаш Лиско, е естествено чувство, защото, макар и да е бил в гнездото на орел и в стомаха на акула, не се възгордява. И не само.

прочети още

Миналото трябва да се пази, доколкото ти дава кураж занапред. Интервю с Елица Бъчварова14 септември 2019

През 2017 г. дъщерята на Свобода Бъчварова, Елица Бъчварова, ни се довери за преиздаването на поредицата „Земя за прицел“ и романа „Опасен чар“. Две години по-късно се възползваме от възможността за среща на живо с нея, за да си поговорим за заветите на миналото и техния смисъл за бъдещето ни.

прочети още

Лиско отново е тук! Води със себе си и компания5 септември 2019

Всеки от нас има нужда от един обаятелен, чаровен и малко непослушен герой. Както и от приказка за някого, който не се страхува от почти нищо и непрекъснато мечтае да покори непознати светове. Неслучайно поколения от деца и техните родители са израснали с приключенията на Лиско и Борис Априлов.

прочети още

Борис Априлов, който заслужава да бъде четен2 септември 2019

Кой е Борис Априлов? Авторът на приключенията на Лиско, както ще възкликнат мнозина? Най-известният литературен псевдоним на родения през 1921 г. Атанас Василев Джавков? Или Ахото, както с любов и красиви спомени биха го нарекли близките му, колегите от редакцията на „Стършел“ и всички други негови съвременници, имали щастието да се докоснат до харизмата и аристократичното му излъчване?

прочети още

Издателство „БГкнига“ става „Ракета“23 август 2019

Новината От месец септември 2019 г. изданията на „БГкнига“ вече ще излизат под логото на издателство „Ракета“.

прочети още