Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
  • Начало /
  • Новини /
  • Диана Бойчева: Научих много от Питър Сейдж. Издавам книгата му, за да помогне и на други като мен

Диана Бойчева: Научих много от Питър Сейдж. Издавам книгата му, за да помогне и на други като мен

22 ноември 2019
Диана Бойчева: Научих много от Питър Сейдж. Издавам книгата му, за да помогне и на други като мен
Вярваме в книгите, които издаваме, а работата ни дава възможност да споделим с нашите читатели ценности, идеи и вдъхновение. Ето какво споделя Диана Бойчева, управител на издателство „Ракета“, за един наш проект и за автора, който стои зад него:
___________
 
Преди няколко години изживявах труден за мен момент в личен план. Имах бебе на около година, опитвах се да управлявам бизнеса си дистанционно – и двете неща не ми се получаваха добре. В офиса имаше конфликти, екипът беше напрегнат, аз бях напрегната, а семейството ми не получаваше от мен нужната любов и внимание.
 
В този период попаднах на една Facebook реклама на Питър Сейдж, която ме накара да се замисля, че за всичко, което ми се случва, причината е в мен, в това аз какъв човек съм и как подхождам към нещата, които правя. Било то за това дали съм прекрасна и любяща съпруга, добър лидер за екипа си, или имам бизнес идеи, дали ме бива в хобито ми – всичко това зависи от мен. С времето, докато слушах Питър Сейдж, осъзнах, че нищо не става веднага и процесът на личностно развитие е непрекъснат. Самият той съумява много фино да вплете науката, психологията и метафизиката в една философия за по-добър и лесен, в крайна сметка, живот. Живот, който се случва чрез мен, а не на мен. Живот без ограничаващи вярвания, неподвластен на външната среда. Защото, както той казва, външният свят следва вътрешния свят.
Знание, което не прилагаме, е равно на незнание.
 
Другият важен урок за мен е, че знание, което не прилагаме, е равно на незнание. Прилагането на една идея изисква не само да я чуеш и разбереш, а да я упражняваш, докато тя не стане неделима част от теб и се превърне в подсъзнателна реакция.
Днес успявам да приема спокойно всякакви проблеми, стресови ситуации, провали, ако щете. Да подхождам практично и вместо да се връщам назад и да обвинявам, да се тюхкам и мрънкам, да си задавам въпросите: „Какво мога да направя, за да не се получава така отново?“, „Защо е добре, че това се случва?“, „Какво мога да науча днес и да приложа утре?“. Една любима фраза на Питър Сейдж е: „Задавайте си по-добри въпроси“. Така че се опитвам непрекъснато да провокирам себе си и екипа си.
 
Когато обичаш, прави го, без да очакваш нещо в замяна
Друго основно нещо, което той ми помогна да осъзная, е, че любовта трябва да е безусловна. Когато обичаш, го правиш без условия, без да очакваш нещо в замяна, просто обичаш. И повярвайте ми, любовта се връща в пъти по-голяма.
 
Силна мотивация и големи скокове
Що се отнася до вълнуващите отклонения в живота: след като следвах Питър Сейдж около половин година, събрах пари, за да платя билета си за Sage Busiess School (SBS), което трябваше да се проведе в Лондон през март 2017 г. С нетърпение очаквах събитието, пишех домашни и слушах лекциите му, защото той изпращаше теми за предварителна подготовка. Една вечер всички, закупили билети за събитието, получихме покана за извънреден лайф с него, на който се оказа, че той не се появи, екипът му беше в лек шок, като цяло стана ясно, че има ГОЛЯМ проблем, но аз лично не разбрах какъв точно. Впоследствие получихме имейли, че е влязъл в затвора. Признавам, че някои от близките ми доста ми се смяха и искрено се забавляваха на ситуацията. Почувствах се като малко дете, на което са му взели новата играчка. Така или иначе в настъпилата суматоха написах имейл до екипа на Питър Сейдж, че не искам да ми връщат парите, просто искам да отида на семинара му, когато той се проведе. Тогава за всички нас, които не поискахме връщане на парите, Питър (или по-скоро екипът му) отключиха достъп до много съдържание, което ни позволи да продължим да учим и напредваме с личното си развитие. Започнаха да идват и писмата от затвора на всеки две седмици.
За мен това беше период на големи скокове, на силна мотивация, период, през който генерирах силна вяра в себе си и във факта, че няма невъзможни неща и че няма твърде големи цели. Период, през който подредих ценностите и приоритетите си така, че да съм спокойна за решенията, които взимам в ежедневието си.
По-късно през годината разбрах, че Питър Сейдж е излязъл от затвора, и подтикната от Мария (от екипа ни), му писах имейл с въпрос какво се случва със SBS. Докато се прибирах към вкъщи, телефонът ми иззвъня с номер от Англия. Каква беше изненадата ми да открия, че ми се обажда самият Питър Сейдж. Всъщност първата ни среща беше точно една година по-късно от „проваленото“ събитие – през март 2018 г.
 
„Въпреки всичко“ – книгата, която донесе промени, още докато я подготвяхме за читателите
През 2019 г. започнахме работа върху книгата „Въпреки всичко“.
Признавам, поривът ми да я издадем, беше ирационален. В началото го правех заради себе си и откровено казано, доста се колебах, защото ми беше много трудно да показвам на близките си защо го харесвам и как философията му е суперполезна и практична. Най-близките за мен хора подминаваха всичките ми въжделения с насмешка или просто игнориране. Екипът ми въртеше очи всеки път, щом започвах с „А Питър Сейдж казва, че...“. Чувствах, че не мога с думите си да ги убедя, че философията му води до големи обрати в личността и нивото на щастие в живота.
Работа върху проекта на книгата започна да носи промени. Запознах с Гаяне Минасян, която направи чудесен превод не само защото е професионалист, но и защото много добре познаваше Питър Сейдж и приемаше идеите му на високо съзнателно ниво.
 
През последната една година намерих и много други съмишленици, които популяризират философията му у нас, харесват го и го следват. А през 2020 г. очаквам с нетърпение и посещенията му в България. Той е изключително магнетичен на живо и наистина прави събития, преобръщащи живота на 180 градуса.
 
Промениха се и нагласите в екипа на „Ракета“ и колеги, които са работили върху книгата, вече ми споделят как тя им е помогнала. Щастлива съм, че сега, когато изданието вече е готово, може да мултиплицира ефекта си върху още повече хора.
„Въпреки всичко“ е разказ и урок за това как можем да сменим тотално перспективата и да прозрем необятните възможности, които животът ни предоставя. Възможности, често опаковани в трудности и предизвикателства и достъпни само за онези, които се осмелят да се впуснат смело напред.
Животът е една река, която криволичи, и ще е чудесно да се учим да плуваме по-умело по течението, за да стигаме все по-напред и да се забавляваме дори когато попаднем в бързей и сме мокри до кости.
 
И не забравяйте: единствено нагласата ни към света определя развоя на събитията.
Диана Бойчева
Сподели: