Социални Мрежи

Колко е трудно да отстояваме себе си, когато сме деца

6 октомври 2022
Колко е трудно да отстояваме себе си, когато сме деца

Изданието е съфинансирано по програма „Творческа Европа“ към Европейския съюз. /Co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union. 

Creative Europe Programme of the European Union, Brussels – BAK

-----------------

Преминаваме през много в живота си и когато вече сме възрастни разбираме и оценяваме смисъла на това да отстояваме себе си, макар да е трудно понякога. За децата ни, обаче е много по-лесно да са конформисти и да не са "различни" - така си спестяват присмеха на приятелите и съучениците си, както и това да бъдат изолирани и отхвърлени от групата.
Какво изпитват децата в подобни ситуации и дали можем да им дадем удачен пример за справяне с конформизма - книгата "С глава под килима" ни представя една страхотна гледна точка.

Авторката, Анна Онихимовска ни въвежда в ежедневието на Булбес и Ханя Хартийката - двама приятели и съученици, които преживяват своите екзистенциални кризи типично по детски.

Когато в класа на Булбес и Ханя идва на посещение известна писателка и пита децата какви искат да станат, се оказва, че да имаш мечта бъдеш готвач или астроном е повод за присмех. 

Въпросите, които книгата поставя и можем да използваме за разговор с децата си, след като я прочетем са трудни, но и разбираеми за децата. 

1. Защо е по-трудно да бъдем себе си, ако се различаваме от тълпата. 

2. Как се чувстваме, когато ни се присмиват. 

3. Кой може да ни подкрепи да бъдем себе си. 

Училищните порядки, често поставят децата в позицията да не проявяват инициатива и да не постъпват различно, за да не получат забележка или присмех. Как им помагаме да бъдат себе си по този начин? Най-вероятно притъпяваме желанието им да са уникални и да вземат сосбтвените си решния още в начална възраст. 

" С глава под килима" ни помага да повдигнем тези трудни въпроси, защото детето ни лесно може да съпреживее емоциите на двамата приятели. А ние като родители от своя страна, би трябвало да се поинтересуваме има ли подобни ситуации в ежеднението му.

 

Сподели: