Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
  • Начало /
  • Новини /
  • Как да насърчим детето си в положителна посока без да го наказваме и хокаме

Как да насърчим детето си в положителна посока без да го наказваме и хокаме

16 януари 2023
Как да насърчим детето си в положителна посока без да го наказваме и хокаме
Положителният стимул е начин да научим децата си, че целите им са постижими и похвални. Положителните стратегии за подкрепа са ценно допълнение към пътя ни като родители.
Положителните стимули трябва да са подкрепящи и практични. Те могат да бъдат използвани, за да помогнат на детето да постигне неща като подготовка за изпит, извършване на някакви домакински задължения, подобряване на обноските при хранене или прекратяване на удрянето.
 
 Ето 15 стратегии, които са от голяма полза за моите клиенти.
 
1) БУРКАН С НАСЛАДА
Поставете един буркан в детската стая. Напишете на отделни листчета дейности, които детето ви обича да прави с вас или с приятелите си, и ги сложете вътре. Всяка седмица, в която детето ви е постигнало определена цел, то може да извади едно листче и да се наслади на тази дейност.
2) 360-ГРАДУСОВА ОБРАТНА ВРЪЗКА
Веднъж седмично цялото семейство сяда заедно и дава един на друг 360-градусова обратна връзка за основните неща, с които всеки допринася – домакински задължения, съдействие един към друг, постигнати цели, полезни за здравето дейности, проявено уважение и т.н. Всеки написва по един ред за другите и един ред за себе си. След това обсъждате как може да подпомагате другия да постигне своите цели. Това е прекрасен начин семействата да споделят чувствата си един с друг, както и много добър инструмент за демонстриране на откритостта на родителите относно собствените им ограничения и желанието им да работят върху тях.
3) РОЛЕВИ ИГРИ
Веднъж седмично всеки член на семейството избира ситуация, която е била или положителна, или отрицателна за него. После тя се разиграва под формата на ролева игра. Накрая се обсъжда какво е проработило и какво не, както и защо.
4) ДИАГРАМИ
Децата създават свои диаграми за седмицата. Посочват какво искат да постигнат през седмицата, споделят как ще се чувстват, ако успеят, и решават как биха искали да се възнаградят. Нито едно от възнагражденията не включва родителя да купува нещо. Като награда децата могат да изберат игри или дейности, в които цялото семейство да участва. Когато децата направят свои диаграми, това им дава възможност да опишат своите желания, като същевременно ги стимулира да намерят начини за постигането им.
5) ИЗБИРАНЕ НА ВЕЧЕРЯТА
Децата, които изпълнят своите цели, получават правото да изберат каква ще е вечерята. Това ги включва в планирането и приготвянето на храната, като същевременно им дава шанс да обърнат внимание на предпочитанията на другите членове на семейството.
6) КУТИЯ СЪС СЪКРОВИЩА
Родителите пълнят кутия с цветни моливи, гуми и маркери, от които децата могат да вземат веднъж седмично като стимул за добро поведение и изпълнени задачи. Родителите могат да превърнат това в забавно преживяване за децата.
7) МИНУТКА МЪЛЧАНИЕ
Вместо да наказва децата за негативното им поведение, родителят може да използва възможността, за да внесе малко тишината в живота на детето си. Например, ако то е грубо или удари някого, може внимателно да го отведете настрани и да насърчите минутка мълчание. Кажете му, че е време да си поеме въздух и да постои за малко. След това останете с него, за да му дадете пример. След минута-две може да го подканите към разговор за лошото поведение, както и да го похвалите и прегърнете за мълчанието по време на тази трудна емоция.
8)ЗАБАВЛЕНИЕ С БУДИЛНИК
Вместо да се правите на полицай с детето си, използвайте силата на будилника. Купете няколко лесни за използване будилници и нагласете алармите за различните дейности: писане на домашно, къпане, време за четене, време за лягане. Когато детето свърши всичките си задачи навреме, то може да постави отметка за този ден в диаграмата си. В края на седмицата то получава нещо от кутията със съкровища или листче от буркана за забавления, в зависимост от това колко отметки е събрало.
9) НАПРАВЕТЕ ВИДЕОЗАПИС НА ВАШЕТО ДЕТЕ
Това може да бъде добър стимулиращ елемент, но трябва да се използва със съгласието на детето ви. Всеки път, щом то прояви добро поведение, можете да го заснемете на видео. В края на седмицата монтирайте тези моменти, за да покажете филма на семейството. Когато детето се види „на екран“ как проявява добро поведение, това би го мотивирало да продължи с още от същото. В допълнение, така семейството участва в похвалата и мотивацията на детето.
10) ПОЗВОЛЕТЕ НА ДЕТЕТО ДА БЪДЕ УЧИТЕЛ
Най-добрият начин да накарате децата да възприемат дадено поведение е да ги оставите да учат някой друг на него. Нека вашето дете бъде учител и инструктира един от родителите. Това не само ще повиши самочувствието му, но ще помогне и за възприемането на поведението още по-ефективно, отколкото просто да му казвате какво да прави. Позволете му да избере темата за вечерта и да се подготви за нея предварително, а цялото семейство ще участва като слушател.
11) ПАРТИ ЗА МАНИЕРИ
Ако детето ви има нужда да подобри маниерите си, изберете няколко филма, в които хората демонстрират безупречни маниери, и гледайте фрагменти от тях. След това се упражнявайте, като си организирате малко семейно парти. Извадете чаши, пийте чай с бисквитки и се преструвайте, че имате най-добрите маниери на партито.
 12) СТЪЛБАТА НА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА
Начертайте върху голям лист хартия стълба от предизвикателства и я залепете на стената. На всяко стъпало напишете различно предизвикателство. Например, ако крайната цел е четенето на трудна книга, може да започнете с „четене на две страници на глас с мама“. След това – „четене на две страници сам“. После – „четене на десет страници сам“ и т.н. Това позволява на децата да се чувстват успели, дори когато все още не са в състояние да изпълнят главната цел. Учи ги и че всяка голяма задача може да бъде разделена на по-малки и постижими парчета. Добре е и за родителите да окачат в стаята си такава диаграма, съдържаща целта, към която се стремят.
13) КАКЪВ РИСК ПОЕХ ДНЕС?
Обсъдете около масата важността да се поемат рискове и да се допускат грешки. Научете децата си, че ако им е некомфортно да правят грешки, никога няма да предприемат нови предизвикателства. Упражнението помага за усвояване на ново поведение и поставяне на нови цели. Накарайте всеки член на семейството да сподели своите най-големи пропуски за деня. Може да е нещо от рода, че някой е забравил да се упражнява на пианото, допуснати грешки при свиренето или забравяне за нечий рожден ден. Колкото по-голям е пропускът, толкова по-големи аплодисменти. Това учи децата да не се чувстват засрамени от грешките си и да не изпитват страх от порицание или неодобрение. Може да поговорите и как взаимно да си помогнете за грешките.
 14) РАЗХОДКА С МАМА ИЛИ ТАТКО
Ето един много често използван стимулиращ подход. Когато детето е постигнало целите си, то трябва да избере специално занимание с мама или с татко и да прекара време с тях насаме. Това подпомага и позитивното поведение, и засилването на връзката между родител и дете.
15) СПЕЦИАЛНИ БЕЛЕЖКИ
Оставете бележки за детето си в кутията с обяда или на произволни места – например в несесера за моливи, на огледалото в банята или в обувките му. Бъдете конкретни точно кое поведение ви кара да се гордеете и защо. Колкото по-конкретни сте, толкова по-силна ще бъде стимулацията. По-добре е да се съсредоточите върху самото поведение, отколкото върху резултатите. Например: „Наистина съм горд, че се упражнява десет минути повече върху онова трудно парче на виолончелото. Видях колко си уморен, но въпреки това работи допълнително. Това е доста забележително“.
Научете повече за това как да се свържете с детето си и как да му помогнете да се развие като успешен, самоуверен и щастлив човек, в книгата "Извън контрол" на д-р Тшефали Тсабари.
 
Сподели: