Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
  • Начало /
  • Новини /
  • Как средата влияе на живота ни и чиста или мръсна вода сипваме в чашата си.

Как средата влияе на живота ни и чиста или мръсна вода сипваме в чашата си.

3 февруари 2023
Как средата влияе на живота ни и чиста или мръсна вода сипваме в чашата си.

  Всеки човек се намира под въздействието на три вида влияния: входяща информация (с какво храните ума си), връзки (с какви хора прекарвате времето си) и среда (онова, което ви заобикаля).

  1. Входяща информация: боклуците вън

            Ако желаете тялото ви да се представя на най-високото възможно ниво, трябва внимателно да следите дали приемате най-висококачествени хранителни вещества и да избягвате изкушаващите нездравословни боклуци. Ако искате мозъкът ви да работи във върхова форма, трябва да бъдете още по-внимателни с какво го захранвате. Дали това не са негативни новини и телевизионни предавания, от които се затъпява? Пълните ли главата си със съдържание от клюкарски медии, безсмислени социални мрежи и TikTok видеа? Информацията, която приемате, оказва директно и измеримо влияние върху продуктивността и резултатите ви.

            Да контролираме какво консумира мозъкът ни е особено трудно, защото поемаме несъзнателно много голяма част от информацията. По-лесно е да обръщаме внимание какво слагаме в устата си, все пак храната не може да скочи вътре сама. За да попречим на ума си да попива ненужно, противопоказно и откровено деструктивно съдържание обаче, се налага да бъдем още по-бдителни. Нестихваща борба е да подбираме и да се пазим от всички данни, които могат да извадят от строя творческия ни потенциал.

            Важно е да разберете, че мозъкът ви не е устроен да ви прави щастливи. Той има само една цел – оцеляване. Непрекъснато търси слабите места. Програмиран е да следи за негативното – намаляващи ресурси, опасно време навън, потенциални заплахи – всичко, което може да ви нарани. Затова ако отваряте съобщенията за новини на телефона си сутрин, ако ви бомбардират с неспираща информация за грабежи, пожари, нападения и потъваща икономика, лампичката във вашия мозък светва. Той ще прекара цял ден в предъвкване на угощението от страх, притеснения, негативизъм. Същото става и когато скролвате заглавия вечер. Още лоши новини? Идеално! Мозъкът ви ще се занимава с тях цяла нощ.

            Ако го оставите сам да решава, той по 24 часа на ден ще вкарва във вас всичко, което е негативно, притеснително, страшно. Не можем да променим своята ДНК, но пък можем да променим поведението си. Можем да научим съзнанието си да търси отвъд слабите места. Как? Като го защитаваме и подхранваме. В състояние сме да проявим дисциплина и да участваме в избора какво ще допускаме да влезе в ума ни.

2. Не пийте мръсна вода

            В живота ще получавате онова, което създавате. Творческият процес се ръководи от очакването. А какво очаквате? Онова, за което мислите. Вашият мисловен процес – монологът в главата ви – стои в основата на резултатите, които ще създавате. Въпросът е: за какво мислите; от какво се влияе и насочва съзнанието ви? А отговорът: от онова, което си позволявате да чувате и виждате. С тази входяща информация захранвате мозъка си. Това е.

            Мозъкът е като празна чаша. Ще съдържа онова, което изсипете в него. Ако поемате сензационни новини, нецензурни заглавия и караниците в някое токшоу, пълните чашата си с мръсна вода. Когато тя съдържа мътна, мрачна, тревожна течност, всяко създадено от вас нещо ще се прецежда през същата кал, защото именно за нея ще мислите. Щом влиза боклук, излиза боклук. Слушайте по радиото за убийства, конспирации, смърт, икономика и политически дрязги през цялото време, докато шофирате, и тези неща ще насочват мисловния ви процес, а пък той ще обуславя очакванията, които управляват творческите резултати. ЛОШИ новини.

Както може да стане с една мръсна чаша обаче, ако достатъчно дълго я плакнете с чиста вода на чешмата, накрая ще имате чаша, пълна с чиста вода. Каква е тази чиста вода? Позитивно, вдъхновяващо, укрепващо смелостта входящо съдържание. Истории за амбиции, за хора, които са предодолели всички препятствия и са постигнали велики дела. Стратегии за успех, благополучие, здраве, щастие и любов. Идеи за създаване на по-голямо богатство, за израстване, за превръщане в нещо повече. Затова всяка сутрин и вечер отделям половин час да чета нещо вдъхновяващо или напътстващо. Затова докато тренирам, разхождам кучето или върша домакински задачи, в ухото ми звучи някой подкаст за личностно развитие. Плакна си чашата и захранвам ума. Това дава ли ми преимущество пред всеки, който веднага щом стане от сън започва да чете вестника, слуша новините по радиото в двете посоки до и от работа, гледа или скролва вечерните новини преди да си легне? Дава ми огромно преимущество! Може да даде и на вас.

            Стъпка 1: Бъдете нащрек

            Освен ако не решите да се заровите в пещера или на някой самотен остров, в чашата ви винаги ще влиза мръсна вода. Тя ще се появява по билбордовете, по CNN, докато вървите през летището, в крещящите заглавия от таблоидите на касата в магазина и т.н. Дори приятелите, семейството и колекцията от негативни плочи в собствената ви глава могат да сипват кал.

            Нищо от това обаче не означава, че не можете да предприемете необходимите стъпки, за да ограничите количествено времето, в което се излагате на подобни влияния. Можете да откажете да слушате радио напът към работа и обратно към вкъщи. Вместо това можете да си пускате вдъхновяващи или напътстващи аудиокниги или подкасти. Вместо да ровите в телефона си, може да говорите с любимите хора. Може да гледате препоръчаните предавания, които ви се струват наистина образователни и жизнеутвърждаващи. Може да превъртате ненужните реклами. Тяхната цел е да ви накарат да почувствате недостатъчност – нещо ви липсва, ако не си купите още и още боклуци.

            Установено е, че американците (над 20-годишна възраст) прекарват 1 704 часа годишно в гледане на телевизия. Средно това прави по 4,7 часа на ден. Хабим почти 30% от времето, което прекарваме будни. Близо 33 часа на седмица – над един цял ден! Тоест, гледаме телевизия по два месеца всяка година! Ужас! И после хората се чудят защо в живота им няма прогрес!

Минете на медийна диета

            Медиите имат успех, само ако съумяват да ни държат в своя плен. Случвало ли ви се е да попаднете в километрично задръстване на магистралата, да закъснявате, да се чудите какво, по дяволите, пречи на трафика? Когато най-накрая се доближите, виждате, че всъщност пред колоната от коли няма никакво физическо препятствие. Вече е минало доста време от катастрофата и всичко е преместено встрани от пътя. Пълзели сте с 5 км/ч, понеже хората зяпат какво се е случило! Бесни сте. Но какво става, след като собствената ви кола стигне до местопроизшествието? Намалявате драстично, откъсвате поглед от пътя пред себе си и самите вие извивате врата си назад!

            Защо дори приятните и нормални хора искат да видят нещо трагично и грозно? Това е включено в генетичното ни наследство и произлиза от праисторическото ни чувство за самосъхранение. Не се усещаме. Дори ако умеем добре да избягваме негативното, дори ако сме се обучили да бъдем непрекъснато позитивни, когато е налице сензация, в природата ни е да не можем да устоим. Майсторите в медийния бранш разбират това. В много отношения познават скритата ви природа по-добре от самите вас. Винаги са използвали шокиращи и сензационни заглавия, за да привличат внимание. Проблемът е, че днес вече няма само три телевизионни и радио канала. Разполагаме със стотици и вървят по 24 часа в денонощието. Вместо само ограничен брой вестници, съществуват безброй портали, които стигат до нас през компютрите и телефоните ни. Войната за вашето внимание никога не е била толкова кървава, затова медиите не спират да увеличават шоковата стойност на съдържанието. Всеки ден търсят най-отвратителните, скандални, криминални, убийствени, мрачни и ужасни неща, които са се случили по света, и ни ги показват отново и отново във вестниците, новинарските канали и интернет. Освен това, в наши дни всеки с достъп до социална мрежа може да реши само с един клик да споделя, разпространява и предава нататък негативна информация.

            Междувременно, в същия този период от 24 часа, са се случили милиони прекрасни, красиви и невероятни неща. За тях обаче чуваме рядко. Тъй като сме устроени да обръщаме внимание на негативното, създаваме търсене за още и още. Как да се състезават позитивните новини с идеята за всички онези рейтинги, споделяния и пари за реклама?

            Да се върнем на магистралата. Ами ако вместо следи от катастрофа, отстрани на пътя може да се наблюдава най-приказния залез на този свят? Какво се случва с трафика в този момент? Десетки пъти съм виждал какво – колите си летят с бясна скорост.

            Много опасното свойство на медиите е, че ни създават извратена представа за света. Тъй като фокусът на посланията постоянно е негативен, умовете ни започват да вярват в това настроение. Изкривеният тесен поглед върху всичко, което не е както трябва, влияе жестоко върху творческия потенциал. Може да ви осакати.

          Стъпка 2: Университет в колата

            Не е достатъчно да елиминирате негативната входяща информация. За да се движите в положителна посока, трябва да изплакнете лошото и да напълните с хубаво. Не паля колата без следните две неща: бензин и моята вечна библиотека от подкасти и аудиокниги със съвети за по-добър живот. Винаги ги слушам, докато карам. Средностатистическият американец изминава с кола около 19 000 километра всяка година. Това са 300 потенциални часа, в които бихте могли да изплаквате ума си! Брайън Трейси ме научи да превръщам автомобила си в подвижна класна стая. Обясни ми, че ако реша да слушам обучителни материали винаги, когато шофирам, ще получавам всяка година знания колкото за два семестъра висше образование. Само си помислете! Използвайки времето, което досега сте губили просто за слушане на радио, можете да получите еквивалента на докторска степен по лидерство, продажби, изграждане на богатство, успешни взаимоотношения или какъвто друг курс си изберете. Отдавайки се на това, в комбинация с рутината за четене, вие книга по книга, подкаст след подкаст, разграничавате себе си от средностатистическото стадо. 

  1. Връзки: Кой ви влияе?

            Търкулнало се гърнето, та си намерило похлупака. Хората, с които обичайно общувате, са вашата „референтна група“. Според изследвания на социалния психолог д-р Дейвид Макклеланд от „Харвард“, тази референтна група определя 95% от житейските ви успехи или неудачи.

            С кои хора прекарвате най-много време? На кого се възхищавате най-силно? Припокриват ли се тези две групи? Ако отговорът е „не“, защо се получава така? Джим Рон ме е учил, че човек се превръща в комбинация от петимата души, с които прекарва най-много време. Според него можем да кажем какво е качеството на собственото ни здраве, отношение към живота и финансово състояние, ако само погледнем с какви хора сме заобиколени. Те определят темите на разговор, които ще доминират над нашето внимание, също представите и мненията, на които ще бъдем редовно подложени. Накрая започваме да се храним като тях, да говорим като тях, да четем каквото те четат, да мислим за каквото те мислят, да гледаме същите неща, да се отнасяме с останалите по същия начин, дори да се обличаме в техния стил. Странното е, че много често изобщо не си даваме сметка колкото много си приличаме с тези петима души.

            Защо не си даваме сметка? Защото те не ни хвърлят грубо в определена посока, а лекичко ни побутват в течение на времето. Влиянието им е деликатно, все едно да си лежите върху пояс в океана. Усещането е, че се поклащате на едно място, но когато решите да погледнете, установявате, че лекото течение ви е отдалечило на няколкостотин метра от изходната позиция.

            Вероятно се сещате за свои приятели, които имат навика да си поръчват мазни предястия или по някой коктейл преди вечеря. Ако прекарате с тях достатъчно време, ще започнете да се хващате как нагъвате начос със сирене и пържени картофки, а после им правите компания за по още една бира или чаша вино. Ритъмът ви изведнъж ще започне да следва техния. В същото време имате и приятели, които вечерят здравословно, обсъждат вдъхновяващите книги, които в момента четат, както и новите си цели и бизнес амбиции. Ако сте в тяхната компания, скоро ще придобиете техните навици и модели на поведение. Ще четете каквото и те четат, после ще обсъждате заедно. Ще гледате филмите, които са ги впечатлили, ще посещавате места, които са ви препоръчали. Приятелите неусетно оказват позитивно или негативно влияние върху нас. И в двата случая, изключително силно. Така че внимавайте! Няма как да излизате с негативни хора и да очаквате позитивизъм в живота си.

            След като ви споделих това, изчислете – какво е средното състояние на доходите, здравето и отношението към живота на петимата души, с които прекарвате най-много време? Отговорът изглежда ли страшен? Ако е така, най-добрият начин да увеличите потенциала си за постигане на желаното е като по-голямата част от дните ви минават в компанията на хора, които вече имат желаните от вас неща. Тогава ще се убедите как силата на влиянието може да работи за вас вместо срещу вас. Начинът на мислене и моделите на поведение, които са им помогнали да постигнат възхитителен според вас успех, ще започнат да се превръщат в част от собствения ви дневен режим. И след време е много вероятно да забележите подобни на техните резултати в живота си.

            Ако все още не сте го направили, напишете на лист имената на петимата, с които прекарвате най-много време. Отбележете и основните им черти – положителни и отрицателни. Няма значение от какъв тип е връзката с тях. Може да включите половинката си, брат си, съседите, асистента. След това ги приравнете един към друг. Какъв е средният баланс на здравето и парите им? Как изглеждат отношенията с техните половинки? Погледнете резултатите и си задайте въпрос: „Това харесва ли ми? Това ли искам и аз?“.

            Време е да преоцените и приоритизирате хората, с които прекарвате времето си. Връзката с тях може да ви облагородява, но може и да ви отнема важни неща или да ви държи закотвени на едно място. И след като вече сте започнали да обмисляте внимателно в чия компания искате да живеете, нека задълбаем още повече. Джим Рон ме е научил и на огромния ефект от оценяването и преразпределянето на взаимоотношенията в три категории: връзки за прекъсване, връзки за ограничаване и връзки за разширяване.

Връзки за прекъсване

            Опитвате се да предпазвате детето си, като контролирате на какви влияния е подложено и с кого контактува. Осъзнавате как му въздействат тези неща и че могат да се отразят на изборите, които ще прави впоследствие. Смятам, че същият принцип трябва да прилагате и към себе си! Знаете го: има хора, от които би било добре да се дистанцирате. Напълно. Тази крачка може би не е лесна, но е жизненонеобходимо да я направите. Трябва да вземете трудното решение повече да не позволявате на дадени негативни влияния да действат върху вас. Определете какво качество на живот искате да имате и се заобиколете с хора, които въплъщават или подкрепят съответната визия.

            Аз непрекъснато плевя от живота си личностите, които отказват да растат и да се отнасят позитивно. Израстването и промяната на близките връзки е процес, който никога не спира. Някой може да каже, че съм прекалено строг в това отношение, но аз бих предпочел да бъда дори още по-строг. Имах бизнес отношения с човек, когото много харесвах, но когато се появиха трудности в икономиката, повечето разговори с него започнаха да се въртят върху това колко е ужасно всичко, колко много страда компанията му от кризата и колко му е трудно да оцелее. Казах му:

– Пич, трябва да спреш да надграждаш тази представа колко е гаден животът. Чувам те как се стремиш да събереш всички данни, за да затвърдиш тези си убеждения.

Той продължи да вижда нещата по-мрачни и безнадеждни, отколкото бяха. И аз реших, че нямам работа с него.

            Трябва да знаете, че след като вземете трудното решение да поставите граници между вас и хората, които ви дърпат надолу, те ще се съпротивляват – особено ако са ви много близки. Изборът ви да живете по-позитивно, да се ориентирате към целите си, ще издигне огледало пред собствените им грешни решения. Ще се почувстват неудобно и ще опитат да ви повлекат обратно към тяхното ниво. Тази съпротива не означава, че не ви обичат или не ви мислят доброто. Всъщност изобщо не става въпрос за вас. В основата стоят собствените им страхове и чувство за вина относно неправилните им избори и липсата на дисциплина. Просто имайте едно наум, че скъсването на връзката няма да е лесно.

Връзки за ограничаване

            Има хора, с които можете да прекарате три часа, но не и цели три дни. С други не е добре да се задържате повече от три минути. Винаги помнете, че взаимоотношенията оказват мощно, макар и трудно доловимо влияние. Човекът, до когото вървите, може буквално и преносно да определи дали ще забавите или забързате хода си. По същия начин е неизбежно да ви се отразят доминиращите нагласи, действия и модели на поведение у хората, в чиято компания прекарвате дните си.

            Трябва да решите до каква степен можете да си позволите да ви влияят, като базирате избора си на начина, по който се държат в живота. Знам, че е трудно. Налагало ми се е в няколко случая да го правя дори с близки членове от семейството. НЯМА да позволя обаче действията и нагласите на друг човек да потискат самия мен.

            Имах съсед, който бях определил като триминутен приятел. В рамките на това време можехме да си разменим готино лафче, но не бих отделил часове, за да си говоря с него. Бих излязъл със стар приятел от гимназията за три часа, но това не го прави подходящ човек за тридневна компания. Има и хора, с които мога да прекарам няколко дни, но пък не бих отишъл с тях на дълга почивка. Прегледайте отношенията с вашия кръг. Уверете се, че не прекарвате по три часа с хора, които са подходящи само за три минути.

Връзки за разширяване

            Обсъдихме как се плевят хората с негативно влияние. Междувременно има и такива, с които е полезно да се сближите. Определете кой притежава положителни качества в житейските сфери, които искате да подобрите – личности с желания от вас финансов и бизнес успех, с желаните от вас родителски умения, с връзка, за каквато копнеете, с прекрасен стил на живот. След като ги определите, започнете да прекарвате повече време с тях. Присъединете се към организации и клубове, в които се събират такива хора. Сприятелете се. По-нататък ще прочетете как дори съм избирал да шофирам до друг град, за да прекарвам качествено време. Резултатите бяха невероятни.

            В настоящата книга многократно изказвам възхищението си към Джим Рон. Като изключим баща ми, Джим си остава най-важният ми ментор и човекът, оказал най-голямо влияние върху мен. Взаимоотношенията ми с него са чудесен пример за разширяване на определена връзка. Няколко пъти съм имал възможността да обядвам или вечерям на четири очи с него, прекарали сме и малко време заедно в рамките на интервюта или зад кулисите преди събития. По-голямата част от отношенията ми с Джим обаче се е състояла в това да го слушам, когато шофирам, или да чета негови книги в хола. Получил съм над хиляда часа директни съвети от него, като 99% са се осъществили чрез книги и аудиопрограми. Вълнуващото е, че без значение в какъв етап от живота си се намирате – заети сте у дома с малки деца или с грижа за възрастни родители, работите дълги часове с хора, с които нямате почти нищо общо, или живеете в провинцията, далеч от всякакви офиси – вие също можете да имате за ментор когото си пожелаете, стига този човек да е събрал в книги, видеа или подкасти най-мъдрите си мисли, истории и идеи. Ще разполагате с неограничено богатство, от което да вземате. Възползвайте се. 

            Ако желанието ви е да създадете по-добра, по-дълбока и по-смислена връзка с половинката си, запитайте се: „Кой има такъв тип връзка? Как мога да прекарвам (повече) време с този човек? С кого мога да се запозная, за да ми повлияе положително?“. Нека блясъкът на този човек озарява и вас. Сприятелете се с личност, която смятате за най-уважавана и най-успешна в интригуващата ви сфера. Какво чете? Къде обядва? По какъв начин това познанство може да ви се отрази добре? Можете да изградите връзките, за които говоря, като се присъедините дори към групи в мрежата. Открийте благотворителните организации, концертните зали и клубовете, където се събират хората, на които искате да приличате.

Намерете си партньор в успеха

            Друг начин да увеличите позитивното влияние върху себе си е като се съюзите с партньор в успеха – някой също толкова отдаден на идеята да се учи и да израства. Трябва да е човек, на когото имате доверие, и да е достатъчно дързък, за да ви казва какво наистина мисли за вас, нагласите и постиженията ви. Може да бъде приятел от детството, но не е изключено да бъде и някой, който изобщо не ви познава добре. Важното е да получавате (и да давате) честно и безпристрастно странично мнение.

            Дългогодишният партньор, пред когото аз се отчитам, е моят добър приятел Ландън Тейлър. Както вече споменах, всеки петък се чуваме за половин час по телефона, за да обсъдим всичките си победи, загуби, нови заключения и докъде сме стигнали с плана си за израстване. Очакването на този разговор и знанието, че ще трябва да докладвам пред Ландън, ме държат още по-отговорен към ангажиментите ми през седмицата.

            Всеки път посочвам кои са неговите неуспехи, давам му обратната връзка, от която се нуждае, и не пропускам да го попитам какво планира за следващата седмица. Той прави същото за мен. По този начин се държим взаимно отговорни. Може да ми каже например:

– Добре, това го беше оплескал миналата седмица, след това си призна и пое ангажимент да го промениш. Какво направи по въпроса последните дни?

Животът си върви. И двамата сме много заети, но намирам за изумително, че въпреки всичко успяваме да го правим всяка седмица, без нито един пропуск. Не е лесно. Понякога се случва да летя по задачи и да си мисля: о, не, сега трябва да се занимавам с това! Само че после, на средата на разговора, си казвам: толкова се радвам, че го направих! Дори самата подготовка за отчета пред Ландън, докато обмислям съществените успехи и неуспехи през седмицата, ми помага да научавам много за себе си. Последния път например си признах:

            – Да знаеш, че в момента съм затрупан с работа. Пиша книга. Осъзнал съм много неща, имам много нови прозрения, но нито едно не е особено впечатляващо.

            Ето какво ми отговори:

            – Това да е последният път, в който ми се появяваш без важно прозрение!

            Хлъц.

            – Няма да ме лишаваш – добави.

            Взех си бележка. В действителност лишавах и себе си, като не бях отделил време да определя едно нещо, което да си заслужава да споделя пред Ландън.

            Ако ви стиска, мога да ви отправя сериозно предизвикателство. Желаете ли да получавате искрена обратна връзка? Намерете си хора, на които им пука достатъчно много, за да бъдат брутално откровени с вас. Задайте им следните въпроси:

Как изглеждам в твоите очи?

Кои според теб са силните ми страни?

В кои отношения според теб имам нужда да се променя?

По какъв начин ти се струва, че преча сам на себе си?

От прекратяването на кое действие ще получа най-голяма полза?

Ще ми кажеш ли и едно действие, което трябва да започна да правя?

Инвестирайте в менторство

            Пол Дж. Майер е друг важен ментор в живота ми. Пол почина през 2009 г. на 81 години. Винаги, когато си мислех, че се справям наистина добре, че играта ми е на високо ниво, се сещах за Пол – така сверявах часовника си с реалността. Намирах за умопомрачително всичко, което успяваше да свърши преди обяд. Прекарах много време с него, тъй като купи една от моите компании, а пък аз бях нает да преобразя една от неговите. Духът му изигра важна роля в моя живот.

            След няколко часа с Пол, докато слушах за най-различните му планове, начинания и дейности, винаги ми се завиваше свят. Изморявах се дори само да проумея всичко, което се случваше около него. Идваше ми да легна да си почина! Но връзката с Пол вдигна високо летвата ми. Неговата лежерна походка имаше скоростта на моето тичане. Разшири значително представите ми по въпроса колко на едро бих могъл да работя и какви амбиции мога да следвам. Трябва да разполагате с такива хора около себе си!

            Човек никога не става толкова добър, че вече да не се нуждае от ментор. Приятелят ми Харви Маккей казва: „Вярваш ли, че съм ползвал двайсет наставници. Един за речите, един по писане, един по хумор, един за езика и т.н.“. Винаги съм намирал за интересен факта, че именно най-успешните личности – онези с най-големите постижения – имат най-голямо желание да наемат и да плащат за услугите на най-добрите в света обучители и съветници. Рентабилно е човек да инвестира в подобряване на представянето си.

            Не е задължително намирането и ангажирането на ментор да бъде притеснителен мистериозен процес. Кен Бланчардми е обя снявал колко е просто: „Първото, което човек трябва да помни по отношение на менторите е, че не бива да им отнема много време. Най-добрите съвети, които съм получавал, са били кратки, докато съм обядвал или закусвал с някого и съм му казвал върху какво работя, питал съм какво ще ме посъветва. Ще се изумиш какво желание проявяват успешните хора в бизнеса да бъдат ментори, стига това да не им струва много време“.

            Джон Удън ми сподели: „Менторството е истинският завет на човек. Най-доброто наследство, което можеш да оставиш на хората. Никога не трябва да спира. Затова се будим всеки ден. Да се учим и на свой ред да учим другите“. Удън описваше менторството като двупосочна улица. „Човек трябва да бъде отворен към наставленията, които получава. Наша отговорност е съзнателно да позволяваме на околните да докосват, извайват и укрепват живота и умовете ни“.

III. Среда:

Променената гледна точка променя какво виждаме

            Докато се занимавах с недвижими имоти в района на Санфранциския залив, живеех и работех в много тесни демографски граници. Отново и отново виждах един и същ тип хора да оперират на едно и също равнище. За да постигна онова, което исках, трябваше да намеря кръг от познати на по-високо ниво.

            Започнах да карам през целия залив до едно от най-богатите и красиви места на тази планета – град Тибурон в окръг Марин, северно от Сан Франциско. Ако някога сте посещавали Монако, да знаете, че Тибурон прилича на него, но атмосферата е много по-необичайна и старовремска. Невероятно място. Ходех в един чудесен ресторант за морска храна – Sam’s on the Wharf. Кухнята беше страхотна, но по-важното за мен бе, че заведението се посещаваше от най-влиятелните жители в района.

            Освен че ходех в ресторанта да разширявам познанствата си, обичах и да сядам на пристанището, откъдето гледах нагоре по хълмовете. Всеки път бях като хипнотизиран от къщите за по няколко милиона, надвиснали от скалите. Една определена винаги привличаше погледа ми – син четириетажен дом с асансьор и красив гръмоотвод на върха. Питах се: „Коя би била перфектната къща за мен? Ако мога просто да получа една от тях, коя бих си избрал?“ и винаги отговарях едно и също: „Синята“. Тя беше на идеалното място, с най-прекрасната гледка. Най-хубавата от всички.

            Прибирайки се от късна закуска една сутрин, съзрях табела за продажба на имот и реших, че ще е забавно да проверя за какво става въпрос. Следвах табелите, които ме водеха на зигзаг по тесните улички нагоре. Най-сетне се озовах на върха на хълма и открих къщата. Влязох и се доближих до огромен еркерен прозорец, през който целият свят се разкри пред мен в 300-градусова панорама: полуострова на Тибурон, остров Ейнджъл отвъд Залива, Бъркли и Източния залив, моста Бей Бридж и целия силует на Сан Франциско чак до Голдън Гейт. Излязох на балкона, за да виждам още по-добре. Изведнъж осъзнах, че това бе същата онази къща, по която въздишах от години! Синята! Подписах договора на секундата. Имах дома на мечтите си!

            Не мога да кажа, че някое конкретно запознанство в ресторанта на Сам е променило живота ми. Самата обстановка обаче ми оказа силно влияние. Гледката към онези къщи на скалите запали амбицията и разшири мечтите ми. За да ги постигна, започнах да работя по-здраво, отколкото съм си мислил, че е възможно. И те се сбъднаха!

            Мечтата в сърцето ви може да е по-голяма от средата, в която сте се озовали. За да постигнете копнежа, понякога се налага да излезете от тази среда. Това е като да посадите дъбова фиданка в саксия. Ограничавате растежа ѝ. Тя се нуждае от голямо пространство, за да се превърне в могъщ дъб. Същото важи и за вас.

            Говорейки за среда, нямам предвид само къде живеете, а всичко, което ви заобикаля. Да създадете позитивна атмосфера в подкрепа на вашия успех означава да изчистите цялата бъркотия в живота си. Не просто физическата бъркотия, която ви пречи да работите продуктивно (не че това не е важно!), но също и психическия хаос от всичко около вас, което не работи, счупено е, кара ви да настръхвате. Всяка неподредена част от живота ви изтощава, изсмуква като вампир енергията за постижения и успех. Всички неизпълнени обещания, ангажименти и уговорки черпят от вашата сила, защото блокират инерцията и пречат на способността ви да вървите напред. Недовършените задачи ви връщат към миналото, настоявайки да бъдат изпълнени. Помислете за какво можете да се погрижите още днес.

            Освен това, когато създавате подходяща среда за постигане на вашите цели, помнете – в живота ще получавате онова, което толерирате. Важи във всяка сфера, но особено много по отношение на семейство, приятели и колеги. Нещата, които сте решили да позволявате, също се отразяват върху ситуациите и обстоятелствата на сегашното ви съществуване. Казано по друг начин, в живота ще получавате онова, което приемате, че заслужавате.

            Ако толерирате неуважение, няма да ви уважават достатъчно. Ако толерирате закъсненията на хората и приемате да стоите да ги чакате, те ще продължат да не идват навреме. Ако толерирате да ви се дава прекалено много работа за недостатъчно високо заплащане, съотношението ще си остане такова. Ако толерирате факта, че тялото ви е с наднормено тегло, уморено и вечно болно, то също няма да се промени.

            Невероятно е човек да наблюдава как животът е готов да се съобразява със стандартите, които сами си задаваме. Някои хора се смятат за жертви на чуждо поведение, но в действителност ние контролираме как другите ще се отнасят с нас. Защитавайте емоционалното, психическото и физическото си пространство. Така ще имате възможност да живеете в мир, не в целия хаос и стрес, който светът би могъл да ви натресе.

            Ако искате да си създадете един дисциплиниран режим с ритъм и постоянство, в който Великата Ин не просто да ви идва на гости, а направо да се нанесе при вас, трябва да се уверите, че средата ви е подходяща за успех на световно ниво.

            И докато сме на темата за световното ниво, в следващата глава ще ви помогна да се възползвате от всичко научено до момента и ще ви споделя тайната за ускоряване на вашите резултати. Идеята само с малко повече усилия да достигате до по-високи постижения от другите хора може да ви се струва като измама, като несправедливо предимство. Но кой казва, че животът е справедлив?

Прочетете повече в книгата "Ефектът на натрупването. Начален тласък за впечатляващи доходи, живот и успех"

 

 

Сподели: