Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна

Могат ли смешните книги да ни научат на нещо?

20 февруари 2023
Могат ли смешните книги да ни научат на нещо?

Като родители често мечтаем да видим децата си да се смеят с книга в ръка. Да не искат да откъснат очи от забавната история и да се забавляват от четенето. Друг е въпросът какво е смешно за децата ни и дали и ние го възприемаме за такова. 

При срещите си с читатели на изложения и алеи на книгата често виждаме родители, които отказват да закупят  книга на детето си, защото е "пълна глупост и безсмислица". Всъщност изследване проведено между 2758 родители и деца през 2018 година показва, че забавните книги всъщност са много полезно допълнение в детската библиотека. 

В допълнителна статия ще ви разкажем повече за интересното изследване. Сега да видим защо смешните книги са важни. 

Хуморът привлича децата към четенето и помага за създаване на устойчиви читателски навици

70% от децата и родители в изследването споделят, че това дали една детска книга е забавна е определящо за техният избор да посегнат към нея. Когато децата се забавляват с книга в ръка, това ги насърчава да избират четенето, като начин за прекарване на свободното време. 

Смехът ни показва, че да грешим е нормално и ни вдъхва смелост за нови неща

Всички обичаме да се смеем, а въвеждането на хумора чрез книгите предлага на децата поглед към истинският живот. Вместо да натякваме, че всяка грешка се наказва, чрез смешните книги ние им показваме, че е нормално да грешим, да се объркваме и да прощаваме. Всеки от нас попада в нелепи ситуации или взема лоши решения - това са само уроци, които е добре да научаваме без да се натоварваме психически или още по-лошо, да се само обвиняваме, стресираме или тормозим. 

Когато четат за герои, които подхващат нови начиния и не се справят, децата събират смелост също да опитат нещо непознато. Страхът, че не сме достатъчно добри, често ни възпира да започнем с ново хоби, език или спорт дори като възрастни. 

Чрез смешно поднесени ситуации, показваме на децата си, че няма нищо лошо в това да се посмеем над себе си, когато първите ни опити в някоя дейност са несполучливи. 

Смехът е терапия

Смехът е заразителен, няма две мнения по тази тема. Когато децата ни споделят четенето на забавни книги и се кикотят заедно на шегите те се свързват по-силно с приятелите си и формират чувство за общност и принадлежност. Споделяйки един с друг моменти от забавни книги те общуват пълноценно и с позитивна енергия. 

Смехът предизвиква отделянето на ендорфини в мозъка и ни дава чувство, за по-добър живот, щастие и удовлетворение. Усещания, от които всчки имаме нужда днес. 

С усмивка ви призоваваме - дори да ви се струва, че шегите в детските са глупави, подкрепяйте децата си в избора на забавни книги. Те също ни учат как да живеем по-пълноценно. 

Екипът на Издателство Ракета

Нашата препоръка за забавна книга е "Чудо и Пакост" - истории за две невъзможни кончечта. 

Изтеглете откъс от книгата тук

Изданието е съфинансирано по програма „Творческа Европа“ към Европейския съюз. /Co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union. 

Creative Europe Programme of the European Union, Brussels – BAK

Сподели: