Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
 • Начало /
 • Новини /
 • Рецепти за компост или защо компостът е полезен за всички растения

Рецепти за компост или защо компостът е полезен за всички растения

22 март 2023
Рецепти за компост или защо компостът е полезен за всички растения

Съществуват няколко вида почви, но аз обичам да се придържам към простите неща. Най-общо, когато говоря за „почва“, визирам горния слой на земята, който ще намерите точно под корените на тревата например. Повърхностният слой на почвата се състои от органична материя (хумус), микроби, минерални частици, въздух, вода и има висока концентрация на хранителни вещества.

Под горния слой следва т.нар. подпочва, която е доста по-светла на цвят. Там са налице по-малко органична материя и микробен живот, отколкото в горния слой. Често се срещат  големи камъни.

Почвата се формира след векове на ерозия, която разрушава каменните частици. Образуването на 1 см почва може да отнеме до 200 години и тя се приема за невъзобновяем ресурс.

КАКВО Е КОМПОСТ?

Компостът се образува от разлагането на органични материали, богат е на хранителни вещества и е по-тъмнокафяв от почвата. Също така той поощрява полезните микроби да се развиват. Изследвания сочат, че компостът е ключът към здрави и устойчиви на болести растения – особено ако прилагате метода без копаене, както препоръчвам в тази книга.

Качествен градински компост може да се създаде само за три месеца от окосена трева, накъсана хартия и смлени есенни листа. Аз обаче предпочитам да се придържам към скоростта на природата и да създавам компоста си на едногодишни цикли, като използвам широк спектър от съставки (стр. 64 – 67). Това осигурява пълното разграждане на органичните материали и точния баланс на хранителните вещества. Една година сигурно ви изглежда дълго време, но е нищо в сравнение с времето, необходимо за създаване на почва.

КОМПОСТ ИЛИ ПОЧВА

Възможно е да отглеждате растения само в компост или краткосрочно само в почва (стр. 38–39). Ако трябваше да избирам само единия от двата материала за отглеждане на насажденията ми, бих гласувал за компост. Той, изглежда, съдържа повече хранителни вещества за растенията, отколкото почвата.

ДА ПОСТИГНЕМ ТОЧНИЯ БАЛАНС

Най-добрата среда за растеж е смес от почва и компост, в идеалния случай с пропорция 50:50. Растенията, отгледани по този начин, винаги ще са по-плодородни от растенията, отгледани само в почва. В началото на своя градинарски път навярно няма да разполагате с направен компост, така че използвайте повече почва за запълване на обема. Това ще подсигури по-дълъг живот на ценния компост, който имате, докато не подготвите достатъчни количества, за да завъртите колелото.

РЕЦЕПТИ ЗА КОМПОСТ

Да създадете висококачествен компост не означава да изхвърлите всичките си отпадъци на купчина и да я зарежете. Необходима е точна пропорция от различни материали.

Компостните материали се разделят на две основни групи – кафяви и зелени. И двете са жизненоважни, за да работи компостерът безпроблемно. Кафявите материали са богати на въглерод, изсушават и често са леки – те създават градивните елементи за растенията. Зелените материали са богати на азот и обикновено са по-тежки и влажни. Азотът е нужен за правилния растеж и функция на растителните клетки.

Не се обърквайте от цвета на съставките в компоста ви: утайката от кафе например изглежда кафява, но се класифицира като зелена материя, защото съдържа много азот. Вижте отсреща списъка ми с различни материали, а повече детайли ще откриете на стр. 64 – 67.

 

ДВЕ ЧАСТИ КАФЯВО И ЕДНА ЧАСТ ЗЕЛЕНО

Няма по-лесна пропорция за запомняне. Просто добавяйте две пълни кофи с кафяв материал за всяка кофа със зелен. Придържате ли се към това съотношение, най-вероятно няма да имате проблеми.

Аз изграждам компоста си на слоеве, като лазаня (вижте отсреща), но няма особено значение дали размесвате различните зелени и кафяви съставки, или не. В отделните части от годината ще разполагате с разнообразни съставки, а разнообразието определено е предимство.

Общо взето, ако се придържате към правилната пропорция, колкото повече органични материали добавяте, толкова по-високо ще е качеството на компоста ви. Спазвайте прости рецепти – следете пропорциите.

 

ПОДДРЪЖКА НА КОМПОСТЕРА

Няколко месеца след запълване на компостния контейнер, разбърквам съдържанието, за да смеся съставките и да обогатя с въздух. Повдигам с вила материалите от дъното на контейнера и ги качвам на повърхността. Това не е задължително, но ускорява процеса. Ако влагате фини материали като накъсан вестник и ги обръщате всеки месец, компостът ще бъде готов за 6 – 8 месеца. Все пак обичайно е необходима около година, за да се постигне добра текстура и качество на компоста.

КАКВО СЕ ПОСТАВЯ В КОМПОСТА

Важно е да разпознаваме зелените и кафявите материали, както и тези, които да избягваме в компоста.

Зелени материали

 • обелки от плодове и зеленчуци
 • меки клонки от храсти
 • бурени без семето
 • тор от зайци, пилета, патици и морски свинчета
 • конска и кравешка тор
 • окосена прясна трева
 • утайка от кафе

Кафяви материали

 • вестници, хартия (без списания) и картон
 • дървесни стърготини и трици (от нетретирано дърво)
 • есенни листа
 • суха трева
 • мъртви растения
 • дървесна пепел (от огън или пелетен котел)

Какво не се компостира

Някои неща не са подходящи за домашен компост, защото може да привлекат плъхове, да изпускат химикали или да отделят неприятна миризма. Ето какво да не поставяте в компоста:

 • сирене, мляко и други млечни продукти
 • месо и кости
 • кучешки и котешки изпражнения
 • бурени със семена
 • болни растения
 • гланцова хартия

Окъс от книгата "Да отгледаме храна безплатно"

Сподели: