Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна

Да изпързаляме разсейването

7 юни 2023
Да изпързаляме разсейването

Писателят Джонатан Франзен се бори с разсейването, като прибягва до драстични мерки, за да остане съсредоточен. Според статия на Times от 2010 г.: „Той използва тежък, остарял лаптоп Dell, от който е изчистил и най-малката следа от сърца и пасианси, до нивото на операционната система. Тъй като вярва, че няма как да напишете качествена литература на компютър, свързан с интернет, Франзен не просто премахва картата за безжичен интернет на Dell, но и трайно блокира нейния етернет порт. „Това, което трябва да направите – обяснява той – е да вкарате етернет кабела, намазан със суперлепило, и след това да отрежете главата му“. Методите на Франзен може да изглеждат крайни, но отчаяните времена изискват отчаяни мерки. Писателят не е сам в борбата. Известният режисьор Куентин Тарантино въобще не използва компютър, за да пише сценариите си – предпочита да работи на ръка в тетрадка. И двамата творчески професионалисти са си дали сметка, че за да си съсредоточен, не е достатъчно само да държиш разсейващите фактори настрана. Важно е също да държиш себе си тук и сега.

 

Какво ни кара да се разсейваме?

 

Вероятно всеки ще се съгласи, че безцелното превъртане на новинарския поток в социалните мрежи не е толкова обогатяващо, колкото прекарването на време с истински приятели в реалния живот. Даваме си сметка и че ако искаме да бъдем по-продуктивни на работа, трябва да спрем да губим време и вместо това просто да си изпълним задачите. Знаем какво трябва да правим, но защо продължаваме да се разсейваме?

Авторът на книгата „Внимание. Как концентрацията управлява живота ни“ Нир Еял посвещава няколко години на проучвания по въпроса и стига до заключението, че както е случаят с цялото човешко поведение, разсейването е просто още един метод, по който мозъкът ни се опитва да се справи с някакъв вид дискомфорт. Разберем ли какъв е той, е напълно възможно да успеем да се фокусираме и да живеем по-пълноценно тук и сега.

Да останем фокусирани

Една от техниките за избягване на разсейването, които Еял използва, се основа на така нареченото „десетминутното правило“.

„Случвало ли ви се е някога да си извадите телефона, докато чакате на светофара, но след това да продължите да гледате дисплея? Или да отворите нов прозорец в браузъра си, да се отегчите от това колко много време отнема и да цъкнете друга страница, докато чакате? Или пък да хвърлите поглед на някоя от социалните мрежи, отивайки от една среща към следващата, но да продължите да превъртате, докато не се върнете на бюрото си?“, пита риторично авторът.

„В нито едно от тези действия сами по себе си няма нищо лошо. Опасното по-скоро е, че като ги правим „само за секунда“, е много вероятно да се случат неща, за които по-късно ще съжаляваме, например да се отклоним от задачите си за половин час или да претърпим автомобилна катастрофа“,  отбелязва той и споделя своята тактика в такива случаи:

„Ако забележа, че искам да погледна в телефона, използвайки го като средство за успокоение, когато не мога да измисля нещо по-добро за правене, ще си кажа, че няма проблем да се отдам на желанието си, но не точно в този момент. Трябва да изчакам само десет минути. Техниката ефективно ми помага за справяне с всякакви потенциални разсейващи фактори, като да потърся нещо в Google, вместо да продължа да пиша, да ям нещо нездравословно, когато ми е скучно, или да изгледам още един епизод в Netflix, когато съм твърде уморен, за да стигна до леглото. Въпросното правило позволява на времето да направи това, което някои поведенчески психолози наричат „изпързаляне на желанието“. Когато настойчивото желание се появи, забелязването на нашите усещания и яхването им като вълни – без да ги отблъскваме, нито да им се отдаваме – помага да се справим, докато чувствата отшумят.“

 

Ако сте готови да се превърнете в една много по-фокусирана своя версия, можете да чуете безплатен аудио откъс от книгата „Внимание. Как концентрацията управлява живота ни“, а защо не и да прочетете цялото издание.

 

Нир Еял е преподавал поведенчески дизайн във Висшето бизнес училище към Станфордския университет и в Института по дизайн „Хасо Платнер“ в Станфорд. Той пише, консултира и преподава за пресечната точка между психологията, технологиите и бизнеса в NirAndFar.com. Има публикации в Harvard Business Review, Atlantic, Time, The Week, Inc. и Psychology Today.

Неговата книга „Закачени. Как да създаваме продукти, които формират навици“ (2014 г.) е бестселър на Wall Street Journal, преведена е на над осемнадесет езика и печели наградата „Маркетингова книга на годината“ от 800 CEO Read, а следващият му сериозен авторски труд „Внимание. Как концентрацията управлява живота ни“ излиза на български език през 2021 г.

Сподели: