Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна

Как да накрате детето си да чете? Не го карайте

6 юли 2023
Как да накрате детето си да чете? Не го карайте

Лято е. Въпросът „Колко страници прочете днес?“ кънти и се опитва да унищожи всяко усещане за безгрижие, ваканция и нека да бъдем честни – за симпатия към самото четене.

Но списъкът със заглавия от училище е там –  в електронната ви поща, във вайбър групата на класа или дори разпечатан на хартия.

Вие най-съвестно сте изкупили всички книги от него, струпали сте тежката купчина и въздишате, загледани в дългата ѝ тъмна сянка.

Защо обаче детето ви не иска да и да чуе за четене? Колко време на ден ще трябва да отделяте в дебати за броя заветни страници? Какъв подкуп да измислите в крайна сметка, за да има прогрес мисията с летния списък?

 

Поемете си въздух.

И спрете да карате детето си да чете.

 

Помислите си за това, как се чувствате вие, когато правите нещо, което някой ви налага отвън. Не е много приятно нали? А и нещата не се получават с лекота.

Всъщност, научно доказано е, че когато се опитваме да накараме някого да направи нещо, което той не иска, ние прилагаме сила. И че всеки път, когато се опитваме да принудим някой друг, създаваме известна съпротива.

Съпротива – със сигурност я усещате, когато се опитате да задължите детето си да чете, когато превръщате книгите в брой страници, глави и задължения за деня.

 

Тогава какво да правите?

 

Превърнете четенето в нещо забавно и интересно

Помислете за темите и нещата, които вълнуват детето ви. Потърсете книги, които са подходящи за възрастта му и са свързани с неговите актуални интереси. Експериментирайте с жанровете, форматите и илюстрациите. Не е задължително детето ви да харесва приключенски романи или вълшебни приказки. Възможно е много повече да се интересува от енциклопедии, книги за космоса, за антомията на човешкото тяло или за всички буболечки, които крачат по този широк свят.

 

Давайте възможност за избор

Давайте възможност на детето си да избере конкректна книга, която му харесва. Отидете заедно в книжарницата или библиотеката. Ако се окаже предпочитан вариант, разглеждайте заглавията в интернет и направете заедно списък с такива, които изглеждат интересно. Със сигурност дори и от книгите в „задължителния“ списък за четене през лятото ще има такива, които на пръв поглед ще се откроят и ще привлекат вниманието му. Нека започне с тях.

 

Не ограничавайте форматите

Предложете алтернативни форми на четене. Нека детето ви да изпробва както различни жанрове, така и различни формати на четене. Освен книги, предложете и комикси или списания. Направете абонамент за прериодичните издания и създайте тръпка от очакването на всеки следващ брой и колекционирането.

Не забравяйте, че освен книги на хартиен носител, има и електронни, както и аудио книги. Тези формати могат да мотивират детето ви и да го ангажира по-силно. Изпробвайте всичко, което ви хрумне.

 

Бъдете пример

Всъщност, едва ли има нещо по-работещо от това чрез личния си пример да вдъхновим някого за каквото и да е било. Ако детето ви ви вижда да четете, да се смеете с книга в ръка, ако ви чува да говорите вкъщи за нещо, което ви е впечатлило, ако въобще вижда книгите в дома ви – при това на активни места като холна маса, нощно шкафче, тоалетна, градина, балкон, до багажа, приготвен за почивка багаж, вероятно само ще се изкуши да посегне към тях.

Забележите ли интерес, скачайте върху вълната. Докато пътувате с кола, предложете да слушате аудио книга, вместо радио или музика. Разговоряйте с детето си за това, което сте прочели вие, то или сте си избрали заедно.

 

А защо да не ползвате и цял отбор с примери?

Гмурнете се в профилите на тиктокърите, влогърите, геймърите и всички останали инфлуенсъри, които детето ви следи. Току-виж някой от тях има отношение към четенето и книгите или просто платено партньорство с издател или книжарница. Обърнете внимание на този факт, без да се спирате само върху него. Редно би било да обсъдите и други „трендове“ от каналите на популярните звезди, за да изглеждате безкористно заинтересовани.

Помислете за и за хора, които самите вие харесвате, следите или на които се възхищавате. Споделете някога и по възможност небрежно, че според вас една от причините да са такива, каквито са (популярни, обичани, а дори и богати), е че със сигурност четат книги, които само си избират и които ползват за вдъхновение и за непрекъснато развитие.

 

Стъпки за напреднали:

 

Създайте навик

Ако използвате основата от горните предложения,  съвсем лесно ще успеете да превърнете четенето в навик и част от ежедневната програма. Определете време през деня, което да бъде посветено на това занимание. Може да бъде след обяд, преди лягане, или в определен интервал по ваш избор. На пръв поглед рутината може да изглежда несъвместима с идеята за забавлението и хубавия имидж на четенето, но тя има силата да превръща важните неща в потребност и нужда.

Офлайн време за качествени семенйни моменти

Организирайте семейно четене. Опредлете време през деня, когато цялото семейство да се ангажира с четене. Можете да си изберете книги, които да четете заедно или всеки да избере своето заглавие. Това не само ще ви позволи да споделите интерес към четенето, но и да създадете време за качествени семейни моменти.

 

И не забравяйте – четенето трябва да бъде забавно и стимулиращо за децата, а не да се превръща в принудително задължение. Подходете с търпение и гъвкавост, за да откриете какво работи най-добре за вашето дете и да го подкрепите в любовта му към книгите.

 

 

Сподели: