Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна

За жените, които отглеждаме с любов

14 август 2023
За жените, които отглеждаме с любов

„Постиженията на жените и отношението към жените в едно общество винаги са белег за това

колко е зряло въпросното общество.“

Деси Нико написа тези думи в предговора към книгата „Смели и различни“ преди няколко години. И днес, знаете, звучат повече от актуални.

Споделяме ви „Правилата на един боец“ – откъс от книгата. Ако имате тийнейджърка до вас, прочетете го заедно. Поговорете за принципите на борбените хора и за смисъла от това да отстояваме човешките си права.

 

 

Вера Златарева
- адвокат -


В началото на миналия век в малко селце на сто километра от София се родило момиче на име Вера. Когато пораснала, Вера се доказала като истински боец. Знаеш ли какво означава това? Не е задължително да бъдеш мъж, за да се наричаш боец. Такава може да бъде и всяка жена, която знае какво иска и още по-важното – знае как да го получи по най-справедливия начин.


Да бъдеш боец, означава да бъдеш господар на себе си. Да не позволяваш да те превръщат в ничия собственост. Вера се омъжила и имала две деца, но така и никога не приела фамилното име на мъжа си. По онова време не се смятало за нормално жените да правят така – да си избират дали да запазят рождената си фамилия след сватбата. Ако мъжът се казвал Иван Поничков например, за хората било естествено да наричат съпругата му Иван-Поничковата. Вера категорично отказала да бъде определяна с името на друг човек. Да бъдеш боец, означава винаги да се стремиш към целите си. Вера много добре знаела каква иска да стане, като порасне – адвокат. Била наясно, че за да завършиш право, трябва много, ама наистина много да учиш. Това изобщо не я плашело. Взела всичките си изпити и дори след това продължила да учи. Станала първата жена в страната, която успешно завършила още по-висока степен в образованието по право – защитила докторантура.


После обаче дошло най-голямото изпитание. В тогавашна България разрешавали на жените да учат за адвокати, но след университета им забранявали да работят като такива. Амбициозната Вера дълго се борила за мечтата си да защитава хора в съда. По всякакви начини ѝ пречели да упражнява професията, която си била постигнала с толкова труд и желание.
В крайна сметка, Вера успяла. Била просто страхотна – първата жена, която се явила като адвокат в български съд! Само че това се случило чак 15 години след дипломирането ѝ. Представяш ли си колко хубави неща е можела да свърши през тези изпуснати 15 години?


Вера умеела да се бори за справедливи каузи.
Защото да бъдеш боец, означава и това – да се интересуваш не само от личните си мечти, но и от съдбата на цели групи от хора. Амбициозната адвокатка се занимавала с най-трудните проблеми на жените от своето време. Воювала за правото им да работят, да гласуват, да имат собствен имот. Опитвала се да направи така, че държавата да се грижи по-добре за самотните майки.


В тогавашното общество се били появили и много жени с непристойно поведение, които работели на улицата. Всички ги сочели с пръст. Мъжете имали наглостта да казват, че нежният пол по рождение си има склонност да се държи непристойно. Вера се вбесявала от подобни твърдения. Започнала да работи като помощник на полицията и провела много сериозни изследвания. С тях доказала, че на жените по рождение нищо им няма. В цялата система обаче куцали много неща, които можели да накарат едно момиче да се озове на улицата. Вера предложила различни умни решения на проблема.


Казах ти още в началото – била истински боец! Ти също можеш да бъдеш, само не забравяй основните принципи за това:

 1. Бъди единственият господар на самия себе си.
  Бори се за правата си, но без да нарушаваш правата
  на останалите.
  3. Бори се за хубав живот и на другите хора, когато
  виждаш, че светът се отнася несправедливо с тях.
  Понякога е много трудно да бъдеш боец, но винаги си
  струва!

 

Любопитно:

 • Известно време след като се дипломирала, Вера получила възможност да работи като адвокат в Македония.

Българските ѝ колеги, които били мъже, попречили дори на това нейно назначение.

 • Вера написала много статии и книги, в които публикувала своите важни изследвания за положението на жените в обществото. Била сред основателите на Съюза на научните работници в България. Той съществува и до днес под името Съюз на учените в България.
 • Като доказана феминистка и суфражетка, Вера била уважаван член на Дружеството на българките с висше образование и след това на Българския народен женски съюз.

 

Сподели: