Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
  • Начало /
  • Новини /
  • Как да избирате и преценявате дали дадена книга за личностно развитие е подходяща за вас

Как да избирате и преценявате дали дадена книга за личностно развитие е подходяща за вас

27 август 2021
Как да избирате и преценявате дали дадена книга за личностно развитие е подходяща за вас

В дигиталната среда сме затрупани от агресивна реклама, която всячески се опитва да ни продаде маркетингови умения, успех, забогатяване или тотална личностна трансформация. Не е изненада, че в повечето случаи подхождаме с недоверие и дори досада към хилядите гурута, втурнали се да ни предлагат съветите си.

Нужно ли е обаче да се лишаваме от изобилните знания, които сферата на личностното развитие ни дава само защото не можем да отсеем истински ценните източници на информация? В тази статия ще ви дадем няколко съвета как да избирате и преценявате дали даден източник е подходящ за вас и дали можете да намерите в него това, което ви интересува. Не на последно място, ще поговорим и защо е важно да се развиваме всеки ден.

Самоусъвършенстването е наша собствена задача и никой не може да ни развива отвън

Не е тайна, че в ежедневните навици на всеки успешен човек намират място дейности като медитация, водене на дневник, минути за благодарност и разбира се, четене. Отделянето на 20 – 30 минути или час на ден за възприемане на нова информация, която ни помага да се развиваме, да повишаваме осъзнатостта си и да придобиваме нови умения, не оказва голям ефект в краткосрочен план. Ако обаче все пак отделим половин час за четене на ден, натрупваме 150 – 200 часа четене за една година. Това вече е значителен запас от знания, нали? А когато този навик остане завинаги, влиянието, което ще има върху живота ни, е огромно.

Истината е, че както проблемите, така и решенията за всичко се коренят вътре в самите нас, в отношението ни към себе си и към света. Работейки над своята осъзнатост, над засилване на вътрешната си енергия и мощ, ние се превръщаме в пример и покана към околните. Животът ни започва постепенно да се променя и един ден, обръщайки се назад, можем да си кажем – браво, вървя по хубав път. Важна е не целта, а в какъв човек трябва да се превърнем, за да я постигнем.

Как да си изберем подходящи книги по темата и да не останем разочаровани?

В категорията „личностно развитие“ са налице хиляди предложения от коренно различни автори. Книгите се различават както по темите си, така и по своята сложност. Някои се фокусират върху езотериката и духовността, други са чувствително по-приземени. Някои са за начинаещи, други – за напреднали в темата. Ето и някои наши препоръки според личността на читателя.

  • За задълбочените изследователи

Обикновено новите книги повтарят малко или много написаното преди. Ако искате да черпите от източника – обърнете се към класическите автори от началото на нюейдж вълната. Обичайно там темите са по-духовни. В центъра на тези книги са егото, визуализациите, позитивните нагласи. Подходящи са както за начинаещи, така и за напреднали, защото в себе си носят основата, залегнала в съвременните трактовки и похвати на личностното развитие.

Добър пример за подобна книга е „Безкрайният АЗ – 33 стъпки към възвръщане на вътрешната сила“.

  • За практичните търсачи на знания

В забързаното си ежедневие често нямаме потребност да се задълбочаваме чак толкова в източниците на духовна мъдрост. Бихме предпочели практични, лесни за следване съвети, които ще ни помогнат да намерим баланса между работата и семейството, между копнежа да постигнем много или всичко и прецизното дефиниране на желаната цел. Понякога спешно ни трябват и съвети как да предадем на децата си полезни умения и знания по свеж и понятен за тях начин.

В такъв случай е добре да се обърнем към книгите от съвременни популярни автори. Те пречупват знанията си през призмата на модерната работна среда, дигиталния шум и трудностите, актуални към момента. Информацията в издания, подобни на „Безграничният потенциал“ и „Внимание“ , е поднесена практично, олекотено и с много подходящи упражнения и техники за прилагане още сега.

  • За напредналите майстори

Ако имате зад гърба си прочетени куп книги за личностно развитие, почти сигурно е, че вече се нуждаете от по-задълбочени източници. Практичните модерни книги ви се струват „плоски“, а ученията на старите майстори – познати? В такъв случай вашият точен избор са книги, в които психология и невролингвистично програмиране се смесват с примери от практиката и от най-модерните науки като кинезиологията и квантовата физика. Научният подход към изследване на човешкото поведение, енергийните ни полета, човешките желания и мисли и дори енергията на клетките ни се засяга в голяма част от утвърдените разработки на тема „личностно развитие“. Подходящи книги за вас са „Въпреки всичко“ и „Мощ срещу сила“. Те предлагат задълбочени анализи, провокативни изследвания и примери и послания само за напреднали.

Умението да се обърнем към себе си, да погледнем в проблема и защо го причиняваме с поведението си, се учи, макар и трудно. Книгите за личностно развитие ни показват пътя, насочват ни и ни помагат особено когато ги четем повече от веднъж. Няма пряк път към израстването. Всичко се постига с постоянство и желание.

Винаги можете да се обърнете към екипа ни за препоръка за себе си или за подарък на близък за вас човек. Пишете ни с въпрос на office@raketabooks.com, а ние ще се постараем да ви насочим към точната книга за личностно развитие.

 

 

Сподели: