Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна

Статии

Даниеле Моварели ще бъде гост на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи
20 май 2024

Страхотна новина! Един от най-интересните ни автори – Даниеле Моварели ще бъде гост на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи по време на Пролетният панаир на книгата в София. Той е автор на философската книга „Господин Вървими“, както и на предстоящата книга „Капитан Хъмкам“. Зададохме му няколко въпроса, с които да научим малко повече за него преди посещението му в България.

прочети още
Аличе Копини за илюстрирането на детски книги и посещението в София
20 май 2024

Може би вече знаете, но ние пак искаме да ви напомним, че по време на Пролетен панаир на книгата с Издателство "Ракета" ще протече и Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Като част от програмата му ще посрещнем и илюстраторката Alice Coppini - illustrator. Тя ни е позната от книгата „Господин Вървими“ и ще се насладим на динамичните й илюстрации в новата книга за начинаещи читатели „Капитан Хъмкам“. Ето какво отговори тя на въпросите ни за предстоящата ù визита в България.

прочети още
Ако се питате как да използвате социалните мрежи за да популяризирате своите проекти, ето няколко нестандартни идеи от нетипичен предприемач.
8 май 2024

Робин Грийнфийлд не е типичен бизнесмен. Той е еко активист, промотиращ здравословен живот с грижа за планетата, а работата му е да помага на хората да откриват начини за подобряване на околната среда, общността си и себе си. Той е човекът зад RobGreenfield.TV и използва социалните медии всеки ден, за да разказва за приключенията си и да вдъхновява другите да разкажат своите истории.

прочети още
Как е възможно чуждите деца винаги да са послушни, а нашите най-палави, когато са мъници и най-големите бунтари, когато са тийнейджъри?
2 май 2024

Грешим ли някъде като родители и защо нещата не се получават така, както ТРЯБВА? Ето и няколко въпроса, които може да си зададете, ако имате чувството, че детето ви никога не ви чува и говорите на различни езици.

прочети още
Как да преминем от „свалки“ към „привличане“
29 април 2024

Основната цел на „Правилата на играта“ е да помогне на мъжете да променят своето мислене и действия и да преминат от „свалки“ към „привличане“. По редица причини не съм фен на свалките, особено на сваляческите реплики. Свалката винаги е свързана със зависимост от резултата. Този подход обикновено е на пубертетско ниво (дори да се мъчим да се убедим, че не е).

прочети още
Как да избираме подходящи книги, които ще допаднат на начинаещите читатели и какви грешки е възможно да  допуснем
26 април 2024

Списъци с книги за ваканцията, препоръчителни четива, задължителни текстове…. Ние, родителите често изпълняваме изискванията на учителите и системата без да ги подлагаме на съмнение. В много случаи, обаче срещаме стена на отпор от страна на децата. Но, защо ли? „Трябва да прочетеш класиките, това е ценност, това е ВАЖНО, така се става човек…“ – все доводи, които не достигат до начинаещите читатели. А, каква е целта на лятното четене наистина?

прочети още
Тенденции и теми за размисъл в книгоиздаването
23 април 2024

В международния ден на книгата и авторското право бихме искали да ви запознаем с някои нови тенденции свързани с темата. Вярваме, че когато сме информирани вземаме по-добри и осъзнати решения. Вместо просто да се поздравяваме взаимно на 23 април и да правим отстъпки на книги, може би е добре да се замислим как се променя книжният бранш и за читателите и за издателите.

прочети още
Правилата на играта или как да имате всяка жена, която пожелаете
15 април 2024

В желанието си да се науча да печеля жените открих много принципи. Разбрах кои вършат работа и кои – не. Благодарение на „Правилата на играта“ срещите стават съвсем осъществими – каквито и трябва да бъдат. Принципите и практиките, които споделям, ще бъдат истинско предизвикателство за вас. Но ако ви покажа колко лесно е да заговаряте жените, да взимате телефонния им номер, да ходите на срещи с тях и да ги вкарвате в леглото, е много по-вероятно да излезете и наистина да действате.

прочети още
Еднодневни екскурзии и походи около София, подходящи за деца
5 април 2024

Да прекарваш време с деца в планината е и предизвикателство и дар. В тази статия ви споделяме за няколко подходящи маршрута за еднодневни преходи в района на София

прочети още
Предстояща книга на издателство "Ракета" в селекцията за новаторски детски книги на Международния панаир на детската книга в Болоня
3 април 2024

Знаете ли за инициативата „Удивителният рафт за книги“ на конкурса за детска книга в Болоня? / The BRAW Amazing Bookshelf Впечатляващата библиотека „Салаброса“ в сърцето на Болоня излага хиляди книги входирани в конкурса за детска книга 2024 BolognaRagazzi. Победителите и другите отличени се избират от международно жури измежду представените 3355 заглавия, от 810 издатели и 65 държави.

прочети още
Tри идеи за тиймбилдинг без да напускате офиса
26 март 2024

Вдъхновени от книгата “Бъди промяната. Наръчник за устойчив живот” днес решихме да ви представим три идеи за тиймбилдинг. Какво по-хубаво от това да вдъхновите екипа си за промяна към по-устойчиви навици и живот.

прочети още
25 март - ден на европейските автори с издателство Ракета
25 март 2024

В деня на европейките автори искаме да ви разкажем за някои от авторите книги, които сме издали под логото на "Ракета". Когато познаваме хората стоящи зад вдъхновяващите истории в детските книги ние сякаш се доближаваме до тях и разбираме мирогледа им по-добре. Те всички са колкото различни толкова и обединени от идеята, че книгите са помощник на децата по пътя на израстването им.

прочети още
Робин Грийнфийлд - провокативният екоактивист с обръщение към българските си читатели
19 март 2024

"Бъдете промяната, която искате да видите в света!" - казва Робин Грийнфийлд и дава идеи как да направим малки промени, така че да не оставим планини от боклуци в наследство на децата си.

прочети още
За превода и трудните теми в детските книги - интервю с Росица Цветанова, преводач
18 март 2024

Смятам, че няма как да държим децата под стъклен похлупак и да крием от тях околния свят, да им пречим да го проумеят, но същевременно поднесената им литература трябва да е пригодена към нивото и нуждите им, каквато тя е в Скандинавския север и на този аспект се обръща особено внимание.

прочети още
Тревожността в ежедневието ни и няколко техники за справяне с излишния стрес
12 март 2024

Имате ли усещането, че живеете с непрекъсната тревога – за децата, за работата, за трафика, за родителите си? Колко пъти днес бяхте споходени от притеснения и мисли за нещо, което може би ще се случи или пък се е случило в миналото, но ви напомня за себе си? Не сте единствени. Всеки от нас е жертва на стреса понякога, а според последни проучвания 301 милиона човека в света страдат от тревожност и свързаните с нея проблеми.

прочети още
Ден на розовта фланелка 2024
28 февруари 2024

Днес е ден на розовата фланелка – децата в училище обличат розови тениски и по този начин се обявяват против тормоза в училище. Как може да помогнете на децата си да се справят с тормоза в училище и да споделят с вас ако са свидетели или обект на тормоз. Ето няколко превантивни мерки, които са в помощ на родителите и децата.

прочети още
Детски книги
21 февруари 2024

В тази статия ще ви разкажем за различни детски книги, които може да са полезни за вас и дето ви. Разглеждаме книгите по теми и възрасти, за ваше улеснение.

прочети още
Какво е любовта и как да я изразяваме?
9 февруари 2024

Избрахме да ви покажем какво казват авторите на издателство "Ракета" по темата. За деня на в;юбените избрахме да подарим емпатия, разбиране, подкрепа, приемане, защото присъствието е най-добрият подарък.

прочети още
Kакво е важно (за нас) в илюстрациите на детските книги?
11 януари 2024

Илюстрациите са неделима част от детските книги. Те разпалват въображението, допълват историята и просто правят всичко по-забавно и интересно. Изборът на книги е субективен процес и трудно можем да го сложим в рамки, същото важи и за илюстрациите. В тази статия ще ви разкажем кое е водещо за нас, в издателство „Ракета“, когато избираме илюстратори и книги, които да включим в портфолиото си.

прочети още
Сузи Хамър - минималистичният илюстратор за деца
9 януари 2024

Сузи Хамър е артистичният псевдоним на Жужя Млотек - илюстратор от полски произход, която живее и твори в Барселона. На нея дължим сладките и усмихнати илюстрации в картонените разгъващи се книги издадени от "Ракета" през есента на 2023 година. Освен, че илюстрира книги, тя се занимава и с текстилен дизайн - от дрехи за деца до килими и одеала, както и плакати, картички и опаковки.

прочети още
Как работи поставянето на цели: мистериозната „тайна“ е разгадана!
2 януари 2024

Нова година, нов късмет, нали така гласи народната мъдрост. Е, ние вярваме в поставянето на цели и стремежа към тях. Затова решихме да споделим с вас: Как работи поставянето на цели: мистериозната „тайна“ е разгадана!

прочети още
Пет идеи за намаляване на консумацията, разходите и напрежението в дните преди Коледните празници.
15 декември 2023

Край на годината, крайни срокове, отчети, Коледното тържество на децата, подаръци за колегите, партито в офиса, пазаруване... Сякаш предпразничните дни се превръщат в центрофуга от емоции и усилия хвърлени напосоки. Намерете няколко минути днес, да вдишате и издишате и да зареете поглед в далечината. Коледните празници са момент да прекараме спокойно време с близките си, да се насладим на мигове, които иначе отсъстват от ежедневието ни. Да споделим с усмивка времето и храната си. Знаем, че звучи като клише, но ето пет идеи за намаляване на консумацията, разходите и напрежението в дните преди Коледните празници.

прочети още
Вдъхновяваща история за чудото на бавния живот сред природата и силата на цветята
13 декември 2023

Работата с цветята, практиката, медитацията и творчеството с тях заздравяват връзката ни със заобикалящият свят. Тези страници съдържат дълбоко интимен разказ за цветята, семената и живота. Написах книгата, за да ви приканя да съдействате на дребното земеделие, да откриете и подкрепяте местните градинари – хората, които работят в хармония със Земята – да се насърчите от Движението за бавно отглеждане на цветя, да му се насладите, да се вдъхновите, а защо не и да се присъедините към него. За да започнете, е достатъчно да разполагате с шепа семена.

прочети още
Какъв подарък да избера - идеи за хора с разнообразни вкусове.
1 декември 2023

Какво да му подаря, той си има всичко? - любим въпрос, който терзае не малка част от нас, когато наближавт празници. Книга можем да подарим на всеки човек - и беден и богат, и интроверт и екстроверт, и дете и тийнейджър. Книга, но каква - на пазара има десетки хиляди издания. Нашият наръчник ще ви бъде от помощ - прочетете, разгледайте и се вдъхновете.

прочети още
Топ 10 - най-продавани книги на издателство "Ракета" за 2023 година
30 ноември 2023

Яхваме гребена на вълната с така популярните в края на всяка година книжни класации и ще ви представим десетте най-продавани книги на издателство "Ракета" за изминалата 2023 година. Класацията е доста шарена и определено първото място беше изненада.

прочети още
Коледният панаир на книгата - излишна еуфирия или начин да се потопим в магията на книгите
28 ноември 2023

С какво свързвате Коледнят панаир на книгата? С шумотевица, здушна атмосвера в НДК и отстъпки? А няма ли смисъл в тази среща между издатели, автори и читатели отвъд дребнотемието. В тази статия ще ви дадем 5 причини защо Коледният панаир на книгата е добра идея.

прочети още
Десет идеи за коледен подарък
23 ноември 2023

Объркани сте от многообразието. Затова създадохме този пътеводител за избор на подаръци. За приятелите ви, които се вълнуват от алтернативен и устойчив живот, за деца художници, за хората в търсене на баланса, за братя и сестри, които искат да разгърнат потенциала си. Разгледайте над 100 предложения с описания за кого са подходящи и изберете комплект от книги с намаление.

прочети още
Детското корпоративно парти - лесни и смислени подаръци
15 ноември 2023

Подготвяте детско корпоративно парти? Знаем, че сте затрупани от задачи, затова оставете ролята на Дядо Коледа на нас. Поръчайте книги за подарък от нас, а ние ще се погрижим за опаковане, подбор и поименно надписаване

прочети още
Обичайте хората, използвайте вещите или защо да не се поддаваме на манията "Черен петък"
10 ноември 2023

– Може ли да ми купиш нещо? Моо-ля тее! – Кое искаш? – Не знам. Което и да е! ------- Това прави консуматорството с всички нас. Не знаем какво искаме, но знаем, че искаме още и че го искаме веднага. Дори не мислим по темата, не се питаме какво би добавило стойност в живота ни и какво само ще пречи. Ако не си задаваме такива въпроси относно всяко нещо, което допускаме в живота си, ще позволяваме на всичко да влиза в него.

прочети още
Каква книга да подарим на дете на ... години?
26 октомври 2023

Объркани сте от многообразието. Затова създадохме този пътеводител за избор на подаръци за деца. Подбрали сме книгите по интереси и възраст, така че да ви бъде лесно. При покупка на повече от една книга ще получите автоматично отстъпка 20%

прочети още
Пътеводител: Каква книга да подарим
20 октомври 2023

В този пътеводител систематизирахме книгите подходящи за подарък по различни признаци, така че да улесним изобра ви на подаръци. При избор на повече от една книга може да приложите код RAKETA20 за да получите 20% отстъпка. Не се комбинира с други промоции.

прочети още
Усъвършенстването на вътрешните ви ценности.
18 октомври 2023

Какво представляват те? Как влияят в живота ни и как подбираме ценностите си? Може ли да ги променяме и знаем ли какво са те в действителност?

прочети още
Идеи за корпоративни подаръци със смисъл и стил
16 октомври 2023

Правили ли сме го друг път? – да, имаме опит и книгите ни са били полезни на хиляди хора. Работим бързо, ефективно и креативно, като сме гъвкави и отговаряме на желанията и нуждите на нашите клиенти. От опаковката и брандирането, до доставката на корпоративните подаръци – можете да разчитате на нас.

прочети още
Колко текст трябва да има една детска книга?
28 септември 2023

"О, не, няма да купуваме, има много малко текст!" - често чуваме подобни възклицания, когато продаваме книгите си по изложения. Къде е тънката линия между обема на текста и илюстрациите и възрастта, за която една детска книга е подходяща. Ще се опитаме да дадем отговор на този въпрос в статията ни.

прочети още
Как да поръчаме корпоративни подаръци стъпка по стъпка
24 август 2023

Книгите като корпоративни подаръци могат да донесет стойност за имиджа на компанията ви и да насърчат здравословния работен климат. Какви заглавия да изберете и какво още да имате предвид?

прочети още
Как да помогнем на децата да се справят с емоциите си
23 август 2023

Точно както сме длъжни да се погрижим за това децата ни да са нахранени и облечени, така е нужно и да ги научим да се справят с емоциите си, за да растат щастливи и здрави. Но могат ли най-малките да разберат какво означава осъзнатост? Вярваме, че с постоянство, търпение и много обяснения от наша страна, това е възможно. А книгата „Поспри и розите помириши“ може да ни бъде верен помощник.

прочети още
За жените, които отглеждаме с любов
14 август 2023

„Постиженията на жените и отношението към жените в едно общество винаги са белег за това колко е зряло въпросното общество.“ Деси Нико написа тези думи в предговора към книгата „Смели и различни“ преди няколко години. И днес, знаете, те звучат повече от актуално.

прочети още
Какъв е най-добрият корпоративен подарък?
26 юли 2023

Знаем, че е лято и всички мислим за студена бира и сянка, но добрите идеи имат място в главата ни по всяко време. Есента ще дойде съвсем скоро и изборът на корпоративни подаръци, колкото досаден, толкова и важен, ще дойде на дневен ред. Ние вярваме, че корпоративните подаръци е необходимо да имат и смисъл, и стил. Представяме си дори, че могат и поне малко да променят света към по-добро. Със сигурност трябва да отразяват ценностите, които компанията споделя. Прочетете защо изборът на книга с вашето лого на корицата може да изпълни всички условия за блестящ корпоративен подарък.

прочети още
Как да накрате детето си да чете? Не го карайте
6 юли 2023

Защо детето ви не иска да и да чуе за четене? Колко време на ден ще трябва да отделяте в дебати за броя заветни страници? Поемете си въздух. Спрете да карате детето си да чете. Не го задължвайте и не превръщайте книгите в брой думи, глави и задачи за деня.

прочети още
Как да се справим с житейските трудности и на какво ни учат те?
23 юни 2023

Неочакваните стечения на обстоятелствата и обрати в реката на живота, възникват по целия ни път, замаскирани като трудности и несгоди, Две от ролите им са ключови. Първата е да ни дадат възможност да растем – да научим нещо, което трябва, или да чуем послание, което досега сме игнорирали. Втората е да тестваме можем ли да го приложим на практика. От възприятията и настройката ни зависият реакциите ни към случващото се с нас.

прочети още
Не харесвате живота си такъв, какъвто е? Имате само две възможности
14 юни 2023

Не харесвате живота си такъв, какъвто е? Имате само две възможности. Едната е да се заседите в настоящото положение и да се разболеете физически и емоционално, а другата – да направите нещо по въпроса. Първата стъпка по този път е желанието. Колко силно е вашето желание? Ще се вземете ли в ръце, за да се освободите и да възприемете света по различен начин? Можете ли да се откажете от мястото, на което се намирате в момента?

прочети още
Да изпързаляме разсейването
7 юни 2023

Вероятно всеки ще се съгласи, че безцелното превъртане на новинарския поток в социалните мрежи не е толкова обогатяващо, колкото прекарването на време с истински приятели в реалния живот. Даваме си сметка и че ако искаме да бъдем по-продуктивни на работа, трябва да спрем да губим време и вместо това просто да си изпълним задачите. Знаем какво трябва да правим, но защо продължаваме да се разсейваме?

прочети още
Десетте най-купувани заглавия на Пролетния панаир на книгата. Класация на издателство "Ракета"
5 юни 2023

Преди по-малко от 24 часа приключи Пролетният панаир на книгата в парка пред НДК, а ние споделяме кои са десетте заглавия, на които нашите читатели са дали най-много сърца или иначе казано - топ 10 на най-продаваните ни книги през изминалата седмица.

прочети още
Пролетен панаир на книгата с издателство "Ракета"
23 май 2023

Издателство "Ракета" ви очаква между 29 май и 4 юни на шатра номер 24. Как да стигнете най-бързо и лесно до нас? Използвайте за ориентир фонтаните. Или се водете от тръпката за хубави заглавия и красиви илюстрации.

прочети още
Приключения с гърне и усмивки за цялото семейство
11 май 2023

Какво да правим, когато трябва да отидем до тоалетната? От първото изкъркорване в коремчето до момента на триумф при вида на пълното с пиш и ако гърне „Мега Пиш и Супер Ако“ засяга важните моменти от приучаването на гърне и завършва с най-важният танц на гащите за големи деца.

прочети още
Възпитание и обноски за бебета и малки деца
11 май 2023

Могат ли правилата за общуване, обноски и възпитание и да бъдат обясенени и показани със забавни рими и симпатични илюстрации? Има ли как да си поговорим за чувствата и емоциите с най-малките? На помощ идва симпатично слонче, което има наметало на добрината и очила на уважението

прочети още
Първи стъпки в разбирането на емоциите за малки деца и бебета
10 май 2023

Възможно ли е да покажем и обясним на малкото си дете как да се справи с връхлитащите емоции? Тревожност, нервност, яд, мъка - мъниците ни не са пощадени от целия емоционален спектър. Когато си толкова малък трудно овладяваш и дори нямаш желание да овладяваш емоциите си. Просто искаш да крещиш. Как бихме могли да помогнем на децата си да разберат какво изпитват и как да се освободят от напрежението, прочетете в статията.

прочети още
Къде се крие истинската сила на атлетите и може ли да кажем, че осъзнатостта води до успех?
10 април 2023

Медиите са склонни да преекспонират лошата страна на спорта, а не истинския атлетизъм, тъй като слагат ударение върху известността. Това провокира у спортистите съзнателна или несъзнателна суета. Големите атлети трябва да се пазят от това омърсяване. Смирението и благодарността, изглежда, са единствената ефективна отбрана срещу набезите и експлоатацията на медиите. Спортистите в традиционните бойни изкуства прилагат специфични упражнения, за да не са податливи на суетата. Единственият начин да бъдеш напълно защитен, е да посветиш уменията, успеха или кариерата си на по-висши ценности.

прочети още
Защо детските аудио книги са страхотна идея.
27 март 2023

Всички сме съгласни, че четенето е важно умение, което първокласниците трябва да придобият. За съжаление много деца нямат интерес към редовното четене и все по-малко се упражняват, разсеяни от всички други изкусителни забавления, което съвременният свят предлага. Аудио книгите са алтернативен начин да въвлечем децата в магията на четенето и да им покажем светът на книгите по привлекателен и лесен за възприемане начин. 

прочети още
"Приемане. Как да преодолеем превратностите на живота, загубите, разочарованията, стреса и кризите" - кампания
24 март 2023

Книгата "Приемане. Как да преодолеем превратностите на живота, загубите, разочарованията, стреса и кризите"   е изключително прагматична. Тя представя техника, чрез която можем да се извисим над малкото аз и да осъществим пробив към свободата, за която копнеем. Това състояние на вътрешна свобода и чисто щастие „ни принадлежи по рождение“, казва авторът. На страниците на тази книга черпим насърчение и вдъхновение от реални примери от десетилетната му психиатрична практика. Един след друг четем за случаи, демонстриращи силата на капитулацията в почти всяка област: взаимоотношения, физическо здраве, работна среда, развлечения, духовен процес, семеен живот, сексуалност, емоционално изцеление и освобождение от пристрастявания.

прочети още
Рецепти за компост или защо компостът е полезен за всички растения
22 март 2023

Да създадете висококачествен компост не означава да изхвърлите всичките си отпадъци на купчина и да я зарежете. Необходима е точна пропорция от различни материали. Компостът се образува от разлагането на органични материали, богат е на хранителни вещества и е по-тъмнокафяв от почвата. Също така той поощрява полезните микроби да се развиват. Изследвания сочат, че компостът е ключът към здрави и устойчиви на болести растения – особено ако прилагате метода без копаене, както препоръчвам в тази книга.

прочети още
Могат ли смешните книги да ни научат на нещо?
20 февруари 2023

Често в разговори с родители срещаме нежелание да предложат на децата си книги, които са откровено забвни, смешни пълни с "тъпи" шеги. Във форуми и групи често подобни книги са обект на дискусия за и против. Ние вярваме, че забавните книги изпълнени с хумор могат да научат децата ни на много неща и още повече да създадат желание за четене в начинаещите читатели.

прочети още
За безусловната любов или трябва ли да има специален ден, за да се обичаме
14 февруари 2023

"Любов (500): Начин на съществуване, изпълнен с простителност, грижа и подкрепа към другите. Това състояние не е продукт на ума, а се излъчва от сърцето. Любовта се фокусира върху същността, а не върху конкретиките в ситуацията. Тя се занимава с цялости, а не с фрагменти. Тъй като възприятието е заменено с визия, любовта не заема позиции и е способна да вижда стойността и привлекателността, вродена във всичко, което съществува." др. Дейвид Хокинс

прочети още
Как средата влияе на живота ни и чиста или мръсна вода сипваме в чашата си.
3 февруари 2023

Всеки човек се намира под въздействието на три вида влияния: входяща информация (с какво храните ума си), връзки (с какви хора прекарвате времето си) и среда (онова, което ви заобикаля).

прочети още
Защо картонените книги са страхотен подарък за бебетата и малките деца?
2 февруари 2023

Красиви и цветни, картонените книжки са много повече от аксесоар за стаята на вашето бебе. Много родители търсят начин да прекарват качествено време с мъниците си и картонените книги се оказват чудесен инструмент за това. Те са издръжливи и безопасни за вашето дете и ви дават повод за общуване. Според експертите, интимните моменти прекарани с вашето бебе в разлистване и разказване на истории с картонена книга в ръка помагат на детето да развие слуха, както и зрението си. Моторните умения също се развиват докато бебето разлиства само картонена книга лежейки по корем. Чудесно упражнене за подсилване и на мускулите.

прочети още
ОТГЛЕЖДАЙТЕ ХРАНА НА БАЛКОН, ВЕРАНДА ИЛИ ВЪТРЕШЕН ДВОР
24 януари 2023

Откъс от книгата "Да отгледаме храна безплатно" на Хю Ричардс Измислянето на стратегии как да набутате колкото се може повече растения в тези ограничени пространства може да бъде вълнуващо. Ако планирате умело и приложите описаните по-долу методи за садене, вътрешният двор или верандата ви биха могли да са по-продуктивни дори от малък парцел.

прочети още
Как да насърчим детето си в положителна посока без да го наказваме и хокаме
16 януари 2023

Положителният стимул е начин да научим децата си, че целите им са постижими и похвални. Положителните стратегии за подкрепа са ценно допълнение към пътя ни като родители. Положителните стимули трябва да са подкрепящи и практични. Те могат да бъдат използвани, за да помогнат на детето да постигне неща като подготовка за изпит, извършване на някакви домакински задължения, подобряване на обноските при хранене или прекратяване на удрянето.

прочети още
Грубост, хапане и удряне: как да изясним на детето си къде са границите
11 януари 2023

Грубостта не е въпрос на „лошота“. Да се отнасяш към детето, сякаш то е лошо, когато всъщност е грубо, означава да пропуснеш истинския проблем. Вместо това трябва да покажем на детето, че грубостта не е ефективна при общуване и не носи желаните резултати. Когато то е грубо, не трябва да го нападаме или да го наказваме, а да се отдръпнем и дистанцираме от неговото държание. Така то научава, че няма полза от подобно поведение. Дава си сметка, че няма да успее да постигне каквото му се иска.

прочети още
Предложения за коледни подаръци или как да изберем подходящата книга
1 декември 2022

Какво да изберем за коледни подаръци? Вечната главоблъсканица се върти в главите ни още преди началото на месец декември. За да ви улесним подбрахме подходящи книги с кратки описания на потенциалните им читатели. Книгата е най-добрият подарък, нали? Разгледайте галерията ни за идеи.

прочети още
Колко е трудно да отстояваме себе си, когато сме деца
6 октомври 2022

Преминаваме през много в живота си и когато вече сме възрастни разбираме и оценяваме смисъла на това да отстояваме себе си, макар да е трудно понякога. За децата ни, обаче е много по-лесно да са конформисти и да не са "различни" - така си спестяват присмеха на приятелите и съучениците си, както и това да бъдат изолирани и отхвърлени от групата. Какво изпитват децата в подобни ситуации и дали можем да им дадем удачен пример за справяне с конформизма - книгата "С глава под килима" ни представя една страхотна гледна точка.

прочети още
Могат ли разговорите за изкуство да бъдат интересни?
1 август 2022

Класическото и съвременно изкуство сякаш са теми, с които трудно можем да ангажираме децата.  В книгата "Защо на картините не им трябват заглавия"  отваряме няколко интересни теми за разговор и провокираме малките читатели с информация за най-известните кражби на произведения на изкуството в света. 

прочети още
Вишен Лакиани – ключът към това да бъдеш изключителен е в знанието кои правила да следваш и кои да нарушаваш
21 април 2022

Аз винаги пиша с намерението да подкопавам. С други думи, да внедрявам нови идеи в ума ви, някъде насред обичайния поток на мисълта, който сте пуснали на авто­пилот. Осъзнаването ни прави свободни. Най-различни идеи, за които дори не сте подозирали, са портал към възможността да се превърнете в по-голяма, по-добра и по-могъща версия на себе си. И от това не печелите само вие. Печели семейството ви, печели обществото, печели целият свят.

прочети още
Страховете и децата – теми и въпроси за разговор
21 април 2022

Провокирани от първата книга за Ханя Хартийката и Булбес („Почти не ме е страх“), се престрашихме а повдигнем темата за страховете. Както виждаме в тази трогателна детска история, всички ние – и малки, и големи – имаме своите страхове. Много разнообразни и провокирани от невидими за близките ни причини. Ето няколко теми за разговор, които може да засегнете, когато коментирате книгата с децата си.

прочети още
Творческа работилница №11: Албум със сцени за разказване на приказки и игри
19 април 2022

"Албумът, който виждате на снимките, съдържа 4 различни сцени за игри вдъхновени от книгата „Почти не ме е страх…“ (издaтелство „Ракета“). В предстоящите текст и снимки ще ви разкажа как да изработите една от тези сцени, тъй като основният принцип за създаването на всеки от разтворите на албума е един и същ. Направете си сами и кукли от хартия за игри между страниците. Пресъздайте в тях образите на героите от книгата „Почти не ме е страх…“ или тези на реални личности – например на членовете от семейството ви, приятели и други."

прочети още
Творческа работилница №10:Направете си сами Релефна рамка за изкуство и спомени
16 март 2022

Вдъхновена от книгата „Защо на картините не им трябват заглавия?“ , Цветана Недева ни показва как лесно с материали, които всички имаме у дома си, можем да направим красиви или екстравагантни рамки за снимки и картини. Още една страхотна възможност да прекараме пълноценно време с децата си, докато творим, вдъхновени от книгите. В този блог пост ще откриете упътване стъпка по стъпка, линк към видео с работилницата и информация за нашият книжен клуб.

прочети още
Творческа работилница №9: Направете си сами Пчелен кошер
8 февруари 2022

Във видеото Цветана Недева ще ни покаже как да направим пчели и пчелен кошер от хартия и лепило. Техниката може да се използва и за направа на други буболечки или други типове пчелни кошери. Необходимите материали са описани в PDF инструкцията, а всичко е показано нагледно във видеото към работилницата. Приятно занимание от екипа на Издателство "Ракета".

прочети още
3 книги, които ще ви спестят Черния петък – сега и всяка друга година
26 ноември 2021

Ние пък сме ви подготвили практичен списък с три книги, които могат да ви спестят затрупването с още вещи, дрехи и всичко, без което бихте могли да живеете, когато то не се продава с отстъпка.

прочети още
3 книги, които ще ви спестят Черния петък – сега и всяка друга година
26 ноември 2021

Ние пък сме ви подготвили практичен списък с три книги, които могат да ви спестят затрупването с още вещи, дрехи и всичко, без което бихте могли да живеете, когато то не се продава с отстъпка.

прочети още
Творческа работилница №7: Маски за превръщане в Лиско
8 ноември 2021

Във видеото Цветана Недева ни показва как да си направим лесно маски от хартия за маскиране като Лиско. Маските могат да се използват и за декорация или да се адаптират и за направа на други животни. Необходимите материали са описани в PDF инструкцията, а всичко е показано нагледно във видеото към работилницата. Приятно занимание от екипа на Издателство "Ракета".

прочети още
 77 и половина чудни растения. Народна вяра, магия и лечение - кампания за предварителни поръчки!
26 октомври 2021

За да наберем средства за финансиране на проекта „77 и половина чудни растения. Народна вяра, магия и лечение“, стартираме FundRasr кампания, в която ще можете предварително да закупите изданието с отстъпка до 40% в зависимост от избраната от вас опция. За тези от вас, които искат да подпомогнат повече, сме създали и възможността да закупите книгата с автограф от автора, на коричната ѝ цена от 39,90 лв. с включена подаръчна опаковка (кутия) и картичка.

прочети още
Безплатни откъси от детските книги на Издателство Ракета
8 октомври 2021

Знаем, че изборът на детски книги става все по-труден, а онлайн пазаруването не като посещение в книжарница. Затова, ние в Издателство "Ракета" подготвихме за вас откъси в PDF и заснехме видеа с разлистване на книгите си. Така, надявам се, че ще ви улесним в избора на детски книги, а преценката дали една книга е подходяща за вас и вашето дете, ще стане по-лесен. Списъкът се допълва с всяка нова книга, следете ни.

прочети още
Творческа работилница №6: Морска марионетка (медуза) за разказване на приказки и истински истории
20 септември 2021

Във видеото Цветана Недева ни показва как да си направим морски същества. Вдъхновена от книгата "Къде отива боклукът" - работилницата ни показва как можем да използваме отпадъчни материали за творчество и обръща внимание на най-уязвимите за замърсяване места - водните басейни. Към работилницата ще откриете и упътване стъпка по стъпка в PDF, илюстрирано със снимки. По същият метод може да направите и други морски обитатели.

прочети още
Доставка на книги за чужбина от издателство "Ракета"
15 септември 2021

Всички книги на Издателство "Ракета" могат да бъдат поръчани и доставени в чужбина. Опциите за избор на адрес позволяват да посочите друга държава. Ние ще изпратим пратката ви с куриерите на Спиди или с Български пощи.

прочети още
Мощ срещу сила или нагледен пример за това как нивото на съзнанието ни определя и нашия мироглед
30 август 2021

Как реагираме, зависи от света, на който реагираме. Човекът, в който се превръщаме, както и това, което виждаме, се определят от възприятието. Може да се каже, че именно то създава света. Интересно е да се отбележи, че колкото по-ниско по скалата на съзнанието е човек, толкова по-трудно му е да поддържа зрителен контакт. В долния край визуалният контакт се избягва изцяло. С изкачването по скалата обаче става все по-типична способността да се взираме дълбоко продължително, а накрая почти неограничено. Всички сме запознати с отбранителния поглед на вината, проблясъците на враждебност в очите и откритостта на невинния, немигащ взор. Имайте предвид, че силата и възприятието вървят ръка за ръка.

прочети още
Как да избирате и преценявате дали дадена книга за личностно развитие е подходяща за вас
27 август 2021

В дигиталната среда сме затрупани от агресивна реклама, която всячески се опитва да ни продаде маркетингови умения, успех, забогатяване или тотална личностна трансформация. Не е изненада, че в повечето случаи подхождаме с недоверие и дори досада към хилядите гурута, втурнали се да ни предлагат съветите си. Нужно ли е обаче да се лишаваме от изобилните знания, които сферата на личностното развитие ни дава само защото не можем да отсеем истински ценните източници на информация? В тази статия ще ви дадем няколко съвета как да избирате и преценявате дали даден източник е подходящ за вас и дали можете да намерите в него това, което ви интересува. Не на последно място, ще поговорим и защо е важно да се развиваме всеки ден.

прочети още
Възможно ли е да научим децата на минимализъм?
13 август 2021

В свят затрупан с вещи и силно консуматорско общество децата често искат от нас да им купуваме безразборно играчки, сладкиши и други непотребни неща. Какъв разговор можем да проведем и какви въпроси да обсъдим с децата си, за да им помогнем да разберат кое е важно и ценно и кое е просто моментно желание, което не води до удовлетвореност. Ще прочетете в статията за теми за разговор с децата вдъхновени от книгата "Господин Вървими"

прочети още
Творческа работилница №5: Охлювена коруба за ценности и маскиране
13 август 2021

Във видеото Цветана Недева ни показва как да си направим охлювена коруба за съхранение на ценности. Лесна за изпълнение, тази черупка вълнува децата със своята загадъчност и дава повод за размисъл кои са най-ценните ми вещи и какво да събера вътре. Към работилницата ще откриете и упътване стъпка по стъпка в PDF, илюстрирано със снимки.

прочети още
Корпоративни подаръци със смисъл и стил
28 юли 2021

Какво искаме да кажем на своите служители чрез корпоративния подарък? Искаме да внушим ценностите на компанията, да ги накараме да се чувстват специални, но и да допринесем в дългосрочен план към живота им като хора. Възможно ли е корпоративният подарък да влияе на по-дълбоко ниво – да донесе подобрение в личния живот, в работната етика, в страстта, с която човек подхожда към нещата? Ние, в издателство „Ракета“ вярваме, че е възможно и още как. Да подаряваме книги на служителите си – „Колко прозаично“, би си казал някой. „Възможно ли е книга да се брандира?“ – би се запитал друг. Дали няма изданието да остане захвърлено в някой ъгъл и да събира прах, ще се запитате с основание. Нашите отговори на тези и други въпроси можете да прочетете в статията ни.

прочети още
Издателство „Ракета“ опъва платната и се готви за излитане към морската столица
27 юли 2021

Какво по-хубаво от море, приятна книга и добра компания. Пътуващото изложение на книги „Алея на книгата“ посещава Варна в първата седмица на август, а заедно с него и ние от издателство „Ракета“ акостираме в шатра номер 19, точно на входа на Морската градина. Подготвили сме на нашите посетители отстъпки, изненади и усмивки.

прочети още
Безплатни откъси за четене и слушане от книгите на Издателство "Ракета"
22 юли 2021

За любителите на електронното четене - безплатни откъси в PDF, а за феновете на аудио книгите - откъси в аудио формат за слушане. Ние правим изборът ви на книги по-лесен.

прочети още
Безкрайният АЗ. 33 стъпки към възвръщане на вътрешната сила
15 юли 2021

Учението за 33-те човешки енергии, синтезирано в „Безкрайният Аз“, е древно и води началото си от даоистите в Китай. Твърди се, че тези енергии дават възможност на хората да излязат извън рамките на емоциите и мисловните форми на земната еволюция и да преминат към висше съзнание, помагат им да се освободят от смута и липсата на покой, да придобият яснота и да спрат да бъдат жертви на личностните си проблеми. Стюарт Уайлд описва енергиите като етапи, представени в 33 отделни стъпки в книгата „Безкрайният Аз“.

прочети още
Творческа работилница №4: Създайте си настолна игра "Центрофуга"
8 юли 2021

Във видеото Цветана Недева ни показва как да си направим чорапи от хартия за оригами, пералня и простори за всеки от играчите. Цветна и забавна тази игра развива въображението, предизвиква децата да мислят аналитично, да задават правилните въпроси и най-важното - да се забавляват.

прочети още
Читателите на издателство „Ракета“ получават код за отстъпка от събитието на Питър Сейдж
17 юни 2021

През септември любимият ни, провокиращ автор Питър Сейдж ще посети България за двудневно събитие. Всички прочели книгите му „Въпреки всичко“ и „Успехология“ знаят, че е преминал през много неща и има какво да ни каже. За два дни той ще ни преведе през емоционална и психологическа трансформация, достъпна само за учениците му от курса „Елитен менторски форум“. Всички читатели на издателство „Ракета“ получават и възможността да закупят билети с отстъпка от 10% с промокод RAKETA.

прочети още
Творческа работилница №3: Създайте си трнсформиращ се параван за куклен театър, театър на сенките и други забавления
11 юни 2021

Във видеото Цветана Недева ни показва как с парче картон или велпапе, ножици, молив и лепило да си направим красив, сгъваем параван. Той може да се използва както за куклен театър или за театър на сенките, така и за много други забавления от децата. След като го създадете самостоятелните игри са гарантирани, а в края на деня параванът лесно се сгъва, става плосък и се прибира зад гардероба :)

прочети още
„Бисерче вълшебно“ 2021 г. – номинации на издателство „Ракета“
10 юни 2021

Кои са книгите от издателство "Ракета", номинирани в единствения конкурс, в който гласуват децата? В тoзи материал ще откриете любопитни факти и информация за тях, както и линк към правилата за гласуване.

прочети още
Илън Мъск не ни финансира за тиймбилдинг до Марс, затова издателство „Ракета“ се изстреля по Ликийския път
21 май 2021

„Какво ме интересува как някакви хора са си прекарали тиймбилдинга и къде са ходили?“ – сигурно някои от вас ще си кажат. Но други от вас, които искат да разберат защо издаваме толкова яки книги, какво стои зад тях и какви идеи и послания се стараем от издателство „Ракета“ да излъчваме, можете да хвърлите едно око. Ако не нещо друго, поне ще зарадвате сетивата с красиви снимки и пейзажи.

прочети още
Пролетен базар на книгата с издателство „Ракета“
21 май 2021

Между 30 май и 6 юни в парка пред НДК ще има книжна фиеста. Пролетният базар на книгата ще се проведе на открито за трети път, а ние от издателство „Ракета“ ще ви очакваме на шатра 24 до фонтаните. Ще се радваме да поговорим за детски книги или за любимите ни книги за личностно развитие, да обменим идеи и разбира се, да ни отправите своите въпроси. Очакваме ви.

прочети още
Творческа работилница №2: Създайте си домашен любимец
28 април 2021

Вдъхновение: „Куче на име Коте“ -  Красива и същевременно провокираща с темите, които повдига, книгата вдъхновява Цветана да направи артистична творческа работилница за създаване на забавен домашен любимец. Следвайте стъпките описани във видеото и упътването и експериментирайте с техники за рисуване и създаване на шарки. Сигурни сме, че домашният ви любимец ще има уникален характер. 

прочети още
Правим ли услуга на децата си, когато избягваме да говорим за грозната страна на живота?
28 април 2021

За какво можете да говорите с детето, когато разглеждате и четете „Куче на име Коте“: - Възраст 4 + Защо има бездомни животни? А хора? Каква е разликата между околната среда в града и в гората? Как избираме имена на животните? А на хората?

прочети още
Със Стюарт Уайлд по пътя към безкрайния Аз
23 април 2021

Стюарт Уайлд - aвтор на 20 книги, преведени на повече от 27 езика, познат като „учител на учителите“ в областта на личностно развитие и човешкия потенциал, медитацията и квантовата физика. Участник и лектор на семинари и обучения през 90-те години в компанията с известни имена като Дийпак Чопра, д-р Уейн Дайър и Луиз Хей.

прочети още
Какво е „ентропия“, или теми за разговор, вдъхновени от „Грешкомир и Петнислав“
31 март 2021

Когато погледнем забавните и детайлни илюстрации, разбираме, че и петгодишни деца биха я разлиствали и разглеждали с интерес. Всички петна и малки герои ентропчовци живеят в собствен свят на разруха и разпад, а всъщност са много щастливи. Големите обеми от текст обаче засягат теми, подходящи за читатели от 7-, 8-, дори 10- или 12-годишна възраст. За какво можете да говорите с детето, когато разглеждате и четете „Грешкомир и Петнислав“?

прочети още
Творческа работилница №1: Как да си направим състарена книга за любими рецепти
31 март 2021

„Големи книги за малки деца“ – книжен клуб на издателство „Ракета“ Творческа работилница №1: Как да си направим състарена книга за любими рецепти

прочети още
Добрите книги дават на децата ключове за разчитане на сложния живот. Интервю с Даниеле Моварели
23 март 2021

Авторът на „Господин Вървими“ чете много книги, комикси и списания, гледа филми, телевизионни сериали и карикатури. Не на последно място – слуша хората.

прочети още
Когато в една детска книжка имената са значещи, въпросът с техния превод е много важен. Интервю с Дария Карапеткова
22 март 2021

Съвременните автори в Италия се стремят да са част от световните тенденции в писането за деца, да осъвременяват тематиката, да комбинират текста си с атрактивна визия, както е и в случая с „Господин Вървими“.

прочети още
„Големи книги за малки деца“ – книжен клуб на издателство „Ракета“
19 март 2021

Какво ще откриете в книжния ни клуб „Големи книги за малки деца“? 1. Видео работилници, вдъхновени от нашите издания. 2. Упътвания за занимателни дейности за деца и възрастни. 3. Теми за разговор, вдъхновени от книгите.

прочети още
Кой илюстрира „Господин Вървими“ и защо героят на книгата изглежда толкова забавен. Интервю с Аличе Копине
14 март 2021

Докато работех върху книгата, знаех, че главният герой трябва да е забавен. Въпреки че е богат и нацупен човек и не се интересува от други хора, той, изглежда, е такъв неволно. Сякаш е затънал в собствения си свят.

прочети още
Отбелязваме 100 години от рождението на Борис Априлов с юбилеен комплект
25 февруари 2021

По случай стогодишнината от рождението на Борис Априлов, издателство „Ракета“ има специални предложения за читателите.

прочети още
Любовна бележка до книга
3 февруари 2021

Февруарските предложения на издателство „Ракета“ са под формата на сърце. Спечелете подаръци с наши книги само с едно обяснение в любов или направете самите вие изненада на любим човек с някое от специалните ни предложения.

прочети още
Детските книги в семейния разговор – възможност, която не е подценяване
19 януари 2021

Книгите дават повод за разговори, за отговаряне на толкова въпроси, които децата имат. Прекрасно е, когато възрастните не подценяват тази възможност.

прочети още
Поетът Борис Христов и художникът Милко Божков с общ проект под името „Салонът на природата“
16 декември 2020

Колекцията САЛОНЪТ НА ПРИРОДАТА е едно духовно и естетическо пътуване, на което двамата автори – поетът Борис Христов и художникът Милко Божков ни изкушават да поемем. Мащабният проект става достъпен за публиката чрез книга и в колекция от 40 авторски арт принтове. Така в ситуацията, в която достъпът до изкуство е силно ограничен, двамата творци ни дават възможност да притежаваме частица от техният магичен свят. Оригиналните платна от колекцията няма да се продават. Предвиждат се изложби на колекцията из страната, когато ситуацията го позволява.

прочети още
Kога да очаквате поръчките си от сайта на издателство „Ракета“?
4 декември 2020

Ако обикновено една поръчка се изпълнява в рамките на два работни дни, възможно е сега да отнеме повече време.

прочети още
Вечните приключения на Лиско и неговия автор
3 декември 2020

След „Приключенията на Лиско в гората“, „Приключенията на Лиско по море“ и „Лиско при квадратните същества“, любимият герой отново е с нас, при това не с едно, не с две, а с цели три нови приключения. В компанията с пакостници се включват и неразделните Димби и Домби.

прочети още
КНИГИ И ЗВЕЗДИ – КОЛЕДЕН КАЛЕНДАР НА ИЗДАТЕЛСТВО „РАКЕТА“
28 ноември 2020

Коледният календар на издателство „Ракета“ с подаръци и изненади за всеки ден от декември е готов!

прочети още
Научната лаборатория на „Байер“ за деца вече е дигитална
24 ноември 2020

От ноември „Байлаб“ предлага безплатен достъп до онлайн ресурси, представящи любопитни научни факти и забавни експерименти от света на природните науки

прочети още
Дядо Коледа трябва ли да носи маска?“ и други големи въпроси
13 ноември 2020

Докато отброяваме последните дни преди излизането на „Вирусът и други мънички организми“, ще направим GIVEAWAY, с който трима от вас могат да спечелят книгата като подарък.

прочети още
Как да обясним на детето за коронавируса?
2 ноември 2020

– Какво представляват вирусите и как те се различават от бактериите? – Как се разпространяват, как работят и защо са устойчиви на антибиотици? – Как хората могат да се предпазят от тях (хигиена, карантина, подсилване на имунитета)?

прочети още
Добре дошли в YouTube канала на издателство „Ракета“!
2 ноември 2020

В YouTube на издателство „Ракета“ можете както да разглеждате книгите от първата до последната страница, така и да слушате напълно безплатно часове с откъси от тях.

прочети още
Корпоративни коледни подаръци - какво да изберем, за да повдигнем духа в условията на изолация?
27 октомври 2020

Работа от дома, непрекъсната онлайн комуникация, все по-голяма изолация. Това ли ни очаква през следващите месеци? Какви корпоративни коледни подаръци да изберете, за да предадете фирмените ценности и послания при такива тежки условия. Отмина времето на безсмислените рекламни сувенири, тефтери и календари. Брандингът ви като работодател може да изпъкне, когато чрез коледните подаръци показвате тези пет неща?

прочети още
„Къде отива боклукът?“ през погледа на българския преводач
7 октомври 2020

Колкото по-рано започнем да изграждаме отговорно отношение към природата и екологията у малчуганите, толкова по-високо ще е качеството им на живот в бъдеще – ще дишат по-чист въздух и ще живеят в по-красива и приветлива среда. А за целта и ние самите трябва да сме по-добре информирани по темата.

прочети още
За „Безграничният потенциал“, който се крие у всички нас
29 септември 2020

„Още в училище бях обект на тормоз и подигравки, и то не само на детската площадка, но и в класната стая. Объркана от това, че не мога да схвана урока, веднъж в началното училище една учителка ме посочи и каза: „Ето го момчето с повредения мозък“, пише Куик.

прочети още
Успехология - нагласи, ценности и визия на щастливия човек
25 септември 2020

"След публикуването на „Въпреки всичко“ в България бях залят от любов и подкрепа от хората в тази красива страна, от желанието им да имат и да живеят живота, който заслужават. Не е чак толкова трудно въпреки всичко да осъществите тази мечта и да се превърнете в най-добрата версия на себе си. Нуждаете се от три неща: • ясното и непоколебимо желание да го направите; • готовността да загърбите в миналото извиненията, които ви спират да реализирате пълния си потенциал;• способността да предприемете точните действия, за да осъществите промяната." Питър Сейдж

прочети още
Злодеите, които ни пречат да мислим, да се учим и да се развиваме
22 септември 2020

Книгата „Безграничния потенциал“ днес е повече от актуална. Родени сме в царството на технологията и няма нищо по-важно за нас от здравето и доброто състояние на нашите мозъци – те са тези, които управляват живота ни. За да се радваме на личностно развитие в XXI век, е нужно да се научим как да филтрираме информацията и как да развием нови методи и умения за усъвършенстване в такъв разсеян свят, пренаситен от знания. Ученето и способността да се учим по-бързо и по-лесно, правят възможно всичко останало.

прочети още
Планетата се нуждае от герой като ТЕБ!
16 септември 2020

Детската книга „Къде отива боклукът?“ показва, че дори най-малките имат силата да променят нещата към по-добро. Издателство „Ракета“ поставя началото на кампанията „Планетата се нуждае от герой като ТЕБ!“ с надеждата в нея да се включат както най-малките, така и техните родители.

прочети още
Писмо до децата, които обичат книги, от издателство „Ракета“
16 септември 2020

Най-предпочитани книги от нашите посетители бяха „Къде отива боклукът?“, „Безграничният потенциал“ на Джим Куик, заглавията от поредицата „Съкровищата на България“, „Приключенията на Лиско по море“ и сборникът с разкази „Сладка морска сол“ на Борис Априлов.

прочети още
Започва инициативата „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!“
31 август 2020

Очаква се стотици училища в цялата страна да се включат в акцията. Издателство „Ракета“ прегръща инициативата. Вярваме, че четенето е полет без ограничения.

прочети още
Купи си книга и подари една на любимата си библиотека
24 август 2020

Купи си книга и подари една на любимата си библиотека. Ние ще те подкрепим.

прочети още
Да прочетем „Веда Словена“ – днес е възможно
16 юли 2020

В дискусията за автентичността на песните се включват редица български, руски и западноевропейски учени. И спорът не е само и единствено за митовете, стереотипите и мистификациите, спорът е за нас, българите, и нашия влог в съкровищницата на човешката цивилизация.

прочети още
Изобретяването на еврейския народ - задълбочено и интересно изследване на проф. Шломо Занд
29 юни 2020

Историята на изобретяването на еврейския етнос е особено увлекателно четиво, само привидно познато. Авторът започва от древните предходници (Йосиф Флавий), преминава през редица интересни мислители от XVI (Жан Беснарж) и XVII в., за да достигне до различните гледни точки и теории, очертали се през XIX и началото на ХХ в. Aвторът предлага аргументирана критика на „национализирането” на Стария завет и анализира основните митове, извлечени от този най-авторитетен източник – завладяването на Ханаан, изгнанието и т.н.

прочети още
Парите са енергия
12 юни 2020

Ако виждате парите като енергия, а не като символ на оцеляване, ще надскочите по-примитивните чувства на обикновените хора и ще погледнете от позицията на безкрайността

прочети още
ВЕЛИКДЕН БЕЗ ОТПАДЪЦИ: КНИГА ПОДАРЪК
13 април 2020

Знаем от какво се нуждаете и сме готови да ви го подарим. Изтеглете своята безплатна книга със съвети за по-разумно и чисто празнуване преди, по време и след Великден.

прочети още
Диана Бойчева: Научих много от Питър Сейдж. Издавам книгата му, за да помогне и на други като мен
22 ноември 2019

Вярваме в книгите, които издаваме, а работата ни дава възможност да споделим с нашите читатели ценности, идеи и вдъхновение. Ето какво споделя Диана Бойчева, управител на издателство „Ракета“, за един наш проект и за автора, който стои зад него:

прочети още
10 сентенции за живота, природата и динамиката от „Приключенията на Лиско в гората“ и Борис Априлов
2 октомври 2019

„– Ще се наядем ли добре? – Това, което ще се дава, не се яде. И все пак концертът представлява нещо като духовна храна. – Все пак храна! – зарадва се Лиско.“

прочети още
(Неслучайно) Всички обичаме Лиско
2 октомври 2019

Попитахме Facebook последователите на издателство „Ракета“ дали обичат приключенията на Лиско и ги помолихме да ни разкажат защо. Резултатът беше красив, а ние благодарим за съкровените изповеди в читателска любов. Споделихте ни, че да обичаш Лиско, е естествено чувство, защото, макар и да е бил в гнездото на орел и в стомаха на акула, не се възгордява. И не само.

прочети още
Миналото трябва да се пази, доколкото ти дава кураж занапред. Интервю с Елица Бъчварова
14 септември 2019

През 2017 г. дъщерята на Свобода Бъчварова, Елица Бъчварова, ни се довери за преиздаването на поредицата „Земя за прицел“ и романа „Опасен чар“. Две години по-късно се възползваме от възможността за среща на живо с нея, за да си поговорим за заветите на миналото и техния смисъл за бъдещето ни.

прочети още
Лиско отново е тук! Води със себе си и компания
5 септември 2019

Всеки от нас има нужда от един обаятелен, чаровен и малко непослушен герой. Както и от приказка за някого, който не се страхува от почти нищо и непрекъснато мечтае да покори непознати светове. Неслучайно поколения от деца и техните родители са израснали с приключенията на Лиско и Борис Априлов.

прочети още
Борис Априлов, който заслужава да бъде четен
2 септември 2019

Кой е Борис Априлов? Авторът на приключенията на Лиско, както ще възкликнат мнозина? Най-известният литературен псевдоним на родения през 1921 г. Атанас Василев Джавков? Или Ахото, както с любов и красиви спомени биха го нарекли близките му, колегите от редакцията на „Стършел“ и всички други негови съвременници, имали щастието да се докоснат до харизмата и аристократичното му излъчване?

прочети още
Издателство „БГкнига“ става „Ракета“
23 август 2019

Новината От месец септември 2019 г. изданията на „БГкнига“ вече ще излизат под логото на издателство „Ракета“.

прочети още